Mezarlığa ekilecek olan çiçeğin ya da bazı bitkilerin kabir azabını hafiflettiğine yönelik bazı rivayetler mevcuttur. Dikilen ağaç ya da çiçeğin yaptıkları zikirler ve ondan yararlanan canlıların sevapları kabrin altında yatan kimsenin defterine yazıldığı inanılır.
İslam geleneğine göre de mezarlara bitkiler ve ağaçlar dikilir. Mezarlara çiçek ekmek bitkilerin Allah'ı zikrettiği inancına dayanır . Bu sayede ölüye rahmet yağdığı ve azabının hafiflediğine inanılır.
KABRİN ÜZERİNE YAŞ HURMA DALI VEYA ÇİÇEK DİKMEK MEŞRÛ DEĞİLDİR.
Mezarlara Neden Çiçek Koyulur? Bu geleneğin kökenleri kadar çiçeklerin anlamı ve nedenleri değişebilir, ancak bu gelenek genellikle ölüme saygı göstermek, kaybın yasını tutmak ve anıları canlı tutmak için kullanılır. Birçok kültürde, ölüme saygı göstermek ve kaybın yasını tutmak için çiçekler kullanılmıştır.
Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin bazı kabirlere cenaze konduktan sonra üzerine su döktüğü sabittir. Yalnız bu, genelde kumluk olan arazide toprağın mezarın üzerinden dağılmasını engellemek içindir. Dökülen suyun ölüyle bir alakası yoktur yani ölüye faydası olsun diye değildir.
Mezarlığa dikilecek en uygun ağaç türü; Servi ağacıdır. Mezar üzerine dikilecek çiçek çeşitleri ise; Zambak, Nergis, Sardunya, Kasımpatı, Gül'dür. Bu ağaç ve çiçek türleri mezarlıklarda en çok tercih edilen türler arasında yer alır.
Bunda ki amaç, toprağın ölünün üzerine düşmemesi ve onu kirletmemesidir. İlave olarak da ölünün üzerine tahta dizilir ve üzerine toprak atılır; böylece ölü ile tahta arasında boşluk ve hava kalarak ölünün çabuk çürümesi sağlanır.
Ölü ile mezarın iç duvarı arasında üçgen oluşturacak şekilde (ölü kafası kıble tarafında yan yatık) kalasla mezarın içi kapatılır. Cenazeyi getiren topluluktan herkes bir kürek toprak atarlar mezara. Üzeri kapanan mezara gül suyu dökülür.
Bunun dînde aslı yoktur. Kabirlerin üzerinde ağaçların ve otların bitmesi, kabirlerin sahiplerinin düzgün olduklarına delil teşkil etmez. Hatta bu, bâtıl bir zandır. Zirâ ağaçlar, hem salihlerin, hem de salih olmayanların kabirlerinin üzerinde biter.
Yılmaz Güney ve Sözleri.
Cenazenin daha önce ölmüş bir yakının üstüne defin edilmesi için ilk gömü tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. Üste gömü yapılacak olan kabrin başında mutlaka okunabilir bir baştaşı olmalı ve müdüriyet kayıtları ile baştaşındaki bilgilerin birbirini doğrulaması gereklidir.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kişiler, çoğunlukla ölen yakınları için bayram günlerinde mezarlıklara şeker bırakmaktadırlar. Bu geleneğin amacı, kişilerin ölen yakınlarını bayramlarda yad etmeleri ve onun hala daha unutulmadığını hissetmektedir.
İris, Yunan mitolojisinde de yer alıyor. Tanrıların mesajlarını ileten aynı zamanda da ölen kadınların ruhlarını Hades'e götüren tanrıçanın da adı İris olarak biliniyor. Bu nedenle iris çiçeği, ölümü de temsil ediyor.
Bu uygulamada maksat cenazenin üzerine toprak dökülmemesidir. Mezara ilk toprağı ölü yakınları atar. Mezar kazılırken ve kapatılırken kürek elden ele dolaşmaz; sürekli olarak yere konur ve yerden alınır.
Lavinia çiçeği, dünya üzerindeki pek çok ülkede ölüm çiçeği olarak bilinmektedir. Bu sebeple lavinia çiçeği ölümü çağrıştıran bir çiçek olarak nitelendirilmektedir. Lavinia çiçeğinin bir hayli merak uyandıran Latince adı "Knautia arvensis" olup uyuz çiçeği yahut misk çiçeği olarak da bilinen bir çiçek türüdür.
Göz çukurlanna, burun deliklerine, kulaklarına kâfuru, çörek otu konur. Bunun sebebi de mezarda haşaratı uzaklaştırmak içindir. Kefen örtüldükten sonra, beline de kefenden bir parça yırtılarak kuşak yapılır, bağlanır.
Ölü bulunduğu odaya kedi girmemesine dikkat edilir. Kedi ölünün üzerinden atlarsa evden başka cenazelerin çıkacağına inanılır. Ölünün ağzına, burnuna ve kulaklarına pamuk, kefenine çörekotu konulur. Tabutun üzeri ayetler yazılı kumaşla örtülür.
mezara naaşın gömülmesinin akabinde zamanla tahtaların çürümesinden mütevellit toprağın hazneye (sapma da denir) dolması ile mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayı. bazı mezarlarda neden çökme olmuyor diye soranlar için de mezara tahta yerine mermer ya da briket konulmasından dolayı diyebiliriz.
Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Nitekim hadislerden de anlaşıldığı gibi, ruhun cesedden ayrılması ile nimet ve azap başlamaktadır.
2–3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar. 3–4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir. 5–6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve deride kabarcıklar gözlenir.
Çünkü ölü mezara konulup mezar kapanınca ölüye Allah-u Teala ruhunu cesedine intikal ettirir ve sorgu sual melekleri olan Münker ve Nekir meleklerinin sorusuna cevap verirken, bir müddet mezarın başında beklemek onun için dua ve istiğfar etmek de sünnettir.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Dikilen bu ağacın nutlaka şu veya bu ağaç olması şart değildir. Ancak meyveli ya da uzun ömürlü olması iyi olur. Ayrıca kabrin üzerine dikmek en güzeli olmakla beraber yanına dikilmesinin de bir sakıncası yoktur.
Yaz kış dikilebilen mezar çiçeklerinden yabani bitkiler de bolca tohum dökerler ve yayılımcıdırlar. Mezarlığa ekilecek çiçeklerin her mevsim dayanıklı olması ve bakımlarının kolay olması gerekiyor. Bu çiçekler soğanlı bitkiler dediğimiz nergis ve zambak gibi çiçekleridir.
Mezarlığa ekilen bazı çiçekler; Krizantem, Acem halısı, Nergis, Gül çeşitleri, Sardunya, Kasımpatı. Mezarlığa ekilecek ağaçlar ise; Servi, Çam, Ladin ve Çeşitli meyve ağaçları ekilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri