Mide kanserinin temel oluşum mekanizması, bu organda bulunan normal sağlıklı hücrelerin kontrolden çıkarak tümör oluşturmasıdır. Bu gelişim genellikle uzun yıllar içerisinde meydana gelir.
Evre 1: hastaların %75- 80'inde 10 yıl yaşam sansı bulunur. Evre 2: Hastaların %50'sinde 10 yıl yaşam sansı bulunur. Evre 3: hastaların %5-25' inde 10 yıl yaşam sansı bulunur. Evre 4: Mide kanseri 4. evre kurtulma şansı %2-3'ünde10 yıl yaşam şansı şeklindedir.
Mide kanserleri uzun yıllar içinde yavaş yavaş gelişme eğilimindedir.
Mide kanseri erken dönemde hiçbir belirti vermeyebilir. Özellikle daha önce mide ağrısı, kanlı dışkılama, iştahsızlık ve beklenmedik kilo kaybı şikayetleri olmayan 40 yaş üstü kişilerin böyle şikayetleri ortaya çıktığında bu semptomları önemsemeleri gerekir.
Kanser, birinci evrede yakalanırsa yani mide dışına yayılmadan teşhis ve tedavi edilirse, 5 yıllık sağ kalım oranı % 70' dir. Kanser ikinci evrede ise tedavi sonrası 5 yıllık sağ kalım oranı %32-45, üçüncü evrede ise tedavi sonrası 5 yıllık sağ kalım oranı % 9-20'dir.
İlgili 26 soru bulundu
Genellikle 50 yaşından sonra görülür.
Ancak bu oran 50 yaş altı kişiler için yüzde 3'e kadar düşmektedir. Kanserin, 50 yaşından önce rastlanması, genetik bir yatkınlığı düşündürür.
Üst Karın Ağrısı: Mide kanseri genellikle mide veya mide girişi yakınlarında başlar, bu nedenle üst karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir. Sırt Ağrısı: Mide kanseri ilerledikçe, sırt bölgesinde ağrı hissedilebilir.
Hastadan kan alınarak yaptırılmaktadır. Hastadan alınan kanda, mideyi yöneten ve çalıştıran Pepsinojen 1, Pepsinojen 2, Gastrin-17 hormon düzeyleri, P1/ P2 oranı ile Helikobakter pilori mikrobu antikor düzeyi ölçülmektedir. Böylelikle, midenin komple olarak çalışması değerlendirilmektedir.
Kanser ilerledikçe artık muayenede tümör elle hissedilebilir veya lenf bezeleri saptanabilir ki bu artık kanserin çok ilerlediğini göstermektedir.
Araştırmalar stres ve kanser arasında bir bağ saptayamadı
Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
Akciğer kanserinde çabuk yorulma, sürekli yorgunluk hissi ve halsizlik de atlanmaması gereken, sık görülen belirtiler arasında.
Mide kanseri, son yıllarda teknolojik gelişmeler ve tıbbın ilerlemesi ile erken teşhis edilip kontrol altına alınabilmektedir. Doğru tedavi, uzman kontrolü ve doğru beslenme ile mide kanserinden kurtulmak mümkün olmaktadır.
Üst gastrointestinal endoskopi tanı koydurucu yöntemdir. Bu yöntemle mide iç yüzeyi tamamen izlenir ve şüpheli bölgelerden biyopsi alınarak tanı konulur. Tanı konma oranı %95'in üzerindedir. Tanı kesinleştikten sonra hastalığın derecesi bilgisayarlı tomografi, magnetik rezonans, abdominal ultrasonografi ile yapılır.
Araştırmalara göre kan grubu A olan kişilerde mide kanserine yakalanma olasılığı daha yüksek. Bunların dışında yüzde 4 oranında kalıtsal geçiş riski dikkat çekiyor.
Böylece vakaların %60'ında gereksiz ameliyat ve tedavi aksaması önlenebilir. Bu hastaların ortalama sağ kalım süresi yaklaşık 12 aydır. Beş yıllık sağ kalım oranı ise %7 civarındadır. Mide kanserinde karaciğere yayılma varsa ileri evre kabul edilir.
Ancak bazı durumlarda, hücre anormal bir şekilde hızla büyümeye ve çoğalmaya başlayabilir. Bu durumda TÜMÖR adı verilen bir kitle meydana gelmektedir. Bazen oluşan kitle belli bir boyuta ulaştıktan sonra büyümesini ve çoğalmasını durdurur. Bunlara iyi huylu tümörler denmektedir.
“Kanser saç kaybına yol açar”
Kanserin kendisi saç kaybına yol açmamaktadır.
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Kan testlerinde bir veya birden fazla markerın yüksek saptanması kişinin mutlaka kanser olduğu anlamına gelmez. Bazen sigara içen kişilerde, kanser olmayan iyi huylu durumlarda da markerlar yüksek bulunabilir.
Adenokarsinoma: En yaygın olan mide kanseri tipidir. Mide iç yüzeyini örten glandüler yapıdan tümör oluşur. Lenfoma: Bağışıklık sisteminde görev alan lenfosit hücrelerinden köken alır. Sarkoma: Yağ doku, bağ doku, kas dokusu veya kan damarlarından köken alan kanser tipidir.
Mide koruyucu ilaçların uzun yıllar boyunca gereksiz olarak kullanılmasının ciddi yan etkilere Yolaçtığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. 1️⃣uzun Süreli kullanımlardaa atrofik gastrite yol açarak mide kanseri riskini arttırmaktadır.
Mide asidi teması ile belli şikayetlere sebep olması ülser hastalığıdır. Mide ülseri tedavi edilmediği zaman mide kanamasına ve kansere sebep olabilmektedir. İki tür ülser vardır; iyi huylu ülserler ya da bir kanserin yarattığı ülserlerdir.
Yemek borusu kanseri, yemek borusuna kaçan yabancı cisimlerin ya da içilen zararlı maddelerin neden olduğu yaralanmaların hasarlarını onarır. Gastrit ve ülser tedavileri de gastroenteroloji alanını ilgilendirir. Yani mide problemleri de gastroenterolojinin alanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri