Esmer pirinç, yulaf ezmesi, tatlı patates, brokoli, bezelye, enginar ve tam tahıllı ekmek gibi tahıllı ve lifli gıdalar tüketmek mide asidinin emilmesine yardımcı olarak mide yanması şikayetlerinizi azaltacaktır.
Kahve ya da çikolatanın yanı sıra asitli içecekler, limon, sirke, domates gibi asit oranı yüksek yiyecekler, baharatlı gıdalar, işlenmiş et ürünleri ve kızartma başta olmak üzere yağ oranı yüksek yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir.
Nane çayı, zencefil çayı, papatya çayı gibi bitki çayları sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Daha az ve sık öğünlerle beslenmek mide asidinin etkilerini azaltacaktır. Aşırı baharatlı, asidik, kızarmış veya yağlı besinleri daha az tüketmek, aşırı alkol tüketiminden kaçınmak, ağrı kesicilerin mutlaka kullanılması gerekiyorsa değiştirilmesi gastritin önüne geçecektir.
İlgili 36 soru bulundu
Sıvılar ve asitler sindirim hızı için oldukça önemli
Yemek sırasında fazla su içmek mide asidini seyrelterek sindirim sorunlarına yol açabilir.
AYRAN VEYA YOĞURT Tam yağlı yoğurt veya ayran mide asidinin oranını düşürür. Mideyi rahatlatarak yemek yerken yaşanan ağrıları azaltır. Uzmanlar özellikle yemekle beraber yoğurt tüketilmesini tavsiye eder.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Esmer pirinç, yulaf ezmesi, tatlı patates, brokoli, bezelye, enginar ve tam tahıllı ekmek gibi tahıllı ve lifli gıdalar tüketmek mide asidinin emilmesine yardımcı olarak mide yanması şikayetlerinizi azaltacaktır.
Yemeklerden sonra mide yanması problemini sık yaşayan kişilerin, günde bir fincan kekik çayı tüketmesi gerekir. MADEN SUYU Etli ve karbonhidratlı yemekler bazı kişilerde mide yanmasına neden olur. Yemeklerden 20 dakika sonra bir bardak tüketilen maden suyu midenizi rahatlatacaktır.
Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
Sebzeler; Yağdan ve şekerden fakir besinler olup, mide asidini azaltıyorlar. Yeşil fasulye, kuşkonmaz, karnabahar, yeşil yapraklılar, patates ve salatalık tüketmek yarar sağlıyor.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Süt mide yanmasına çok iyi gelir. Mideniz yandığında 1-2 yudum süt içebilirsiniz. Laktoz intoleransı olanlar laktozsuz süt içebilir ancak midede ülseri olanlar süt tüketmemelidir. 1 bardak su ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı karbonat midedeki hidroklorik asidin etkisini azaltarak yanmanıza iyi gelecektir.
Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemeli. Mideyi fazla şişirmemek için sıvı alımını ana öğünler yerine ara öğünlere kaydırın ve yudum yudum için.
Limon suyu genellikle inanılmaz derecede sağlıklı bir içecek olarak lanse edilse de, limonlar oldukça asidik olduğu için bu listeye garip bir ektir. Buna rağmen limon suyu asit reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Limon suyu mide asidini bastırarak geri çekilmesini sağlar.
Mide Yanması Hakkında Sık Sorulan Sorular
Reflü gastrit peptik ülser ileri yaş kalp hastalığı şeker hastalığı dispepsi gibi hastalıklar mide yanması görülmesine neden olabilir.
Protein açısından zengin besinler tüketin. Vitamin ve antioksidan bakımından zengin meyve tercih edin. Fakat portakal, greyfurt, mandalina gibi meyveler antioksidan değeri yüksek olsa da içerdikleri asit özellikleri sebebiyle mideye zarar verebilir. Bunların yerine elma, kivi gibi meyveler tercih edilebilir.
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır. Mide asidini dengeler. Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, mide asidini yatıştırarak mide ağrısını geçirdiğine inanılır. Sütün mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturduğu doğrudur; ama asit üretimini teşvik edici özelliğinden dolayı bu rahatlama kısa süreli olacak, ardından rahatsızlık yeniden baş gösterecektir.
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
Maden suyunun mideyi rahatlattığı bilinmektedir. Ana öğünlerden sonra içilen maden suyu gastrit oluşumunu ve gastrit kaynaklı rahatsızlıkları yarıya indirmeye yardımcı olabilir.
Muz hem sindirime yardımcı olur hem de kolay sindirilir. Şeftali, armut, kavunda mide yanması yaşayanlara önerilen meyveler arasında yer alıyor. Sebzeler: Mide yanması yaşamamak için öğünlerinizi hafif tutmalısınız. Bunun için haşlanmış sebzeler ideal bir seçim.
Bir bardak süt 125 gr kalsiyum içerir ve tüketeceğiniz yoğurt, peynir gibi diğer süt ürünleriyle birlikte vücudun günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamayı destekler. Sütün aktif bileşeni olan kalsiyum karbonat, hem mide asidi üretimini destekler hem de fazla mide asidini dengelemeyi kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri