MMU'nun motoru için TEI'nin 200'ü aşkın mühendisi çalışıyor Mahmut Faruk Akşit, Milli Muharip Uçak'ın motoruyla ilgili ihale sürecinin tamamlanmadığını dile getirerek buna rağmen TEI'nin Türkiye'de partnerleriyle bu motoru geliştirmek için çalışmalara başladığını vurguladı.
Mahmut Faruk Akşit, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen ve Türkiye'nin en önemli teknoloji geliştirme projesi olan Milli Muharip Uçak'ın (MMU) yerli motoruna giden yolda, geliştirdikleri TEI-TF6000 ve TEI-TF10000 motorlarının birer basamak olacağını bildirdi.
Bunlardan biri de Türkiye'nin ilk yerli turbofan motoru (jet motoru) üretimi yapan TEI oldu. MMU KAAN ve kullanılacak motor konusunda büyük önem taşıyor. İşte Türkiye'nin yerli ve milli turbofan jet motoru ve detayları haberimizde…
Milli muharip uçak KAAN'da kullanılacak motora ilişkin soru üzerine Kotil, "Planımız 2028'de KAAN'ı Türk motoruyla uçurmak. Bunun için çalışmalarımız sürüyor. Tabii ki sertifikasyon için 1-2 yıla tekrar ihtiyacımız olur. Ancak 2030'larda Türk motoru olacak.
TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.
İlgili 31 soru bulundu
TUSAŞ Motor Sanayii AŞ. (TEI) standından sergilenen Türkiye'nin en güçlü milli havacılık motor ailesi TEI-TF6000/TEI-TF10000'in üretilen ilk dönen parçaları da bahsettiğimiz kritik detaylardan biriydi.
Milli Muharip Uçak'ta kullanılacak F110 Turbofan Motoru, ABD tarafından Türkiye'ye teslim edildi. Teslim edilen motor, MMU prototipinde kullanılacak.
Bayraktar Kızılelma-A Motoru
Askeri ve sivil çift şaftlı orta baypas turbofan motor ailesinde yer alan Al-25, Sovyetler Birliği sınırlarında kısa mesafeli uçaklarda kullanılan ilk baypas motoruydu. Ukrayna merkezli uçak motoru üreticisi “Motor Sich” bu motorları üretmeye devam ediyor.
SSB ile TUSAŞ arasında imzalanan sözleşme kapsamında geliştirilen T625 GÖKBEY helikopteri, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) tarafından milli imkanlarla geliştirilen ve üretilen TS1400 turboşaft motoruyla ilk test uçuşunu başarılı şekilde tamamlamış oldu.
Şu anda Türkiye, özel sektörün ve teknoloji transferlerinin de büyük katkıları ile birlikte hem pistonlu hem jet motor üretimi yapabiliyor. Burada özellikle TUSAŞ'ın çatısı altındaki TEI (TUSAŞ Motor Sanayii) ön plana çıkıyor. Fakat Kale Grubu gibi bu alanda önemli ve kritik yatırımları olan şirketler de mevcut.
Dr. Mahmut Faruk Akşit, Milli Muharip Uçak (MMU) için 35 bin pound gücünde motor yapabileceklerini belirtti.
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil 2019 Paris havacılık fuarında yaptığı açıklamada MMU prototiplerinde test aşamasında her biri 29.000 lbs itki üreten 2 adet General Electric F110-GE-129 turbofan motorunun kullanılacağını açıkladı.
TUSAŞ'ın hissedarları Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) (%54.49), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSM) (%45.45) ve Türk Hava Kurumu (THK) (%0.06)'dur. TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI), 15 Mayıs 1984 tarihinde Türk Ticaret Kanunu ve Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu uyarınca kurulmuştur.
TUSAŞ Kaan, proje adıyla Milli Muharip Uçak (MMU), (İngilizce: Turkish Fighter X veya kısaca TF-X), TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin 2020'li yılların sonunda seri üretim aşamasına getirmeyi planladığı çift motorlu, düşük görünürlük, sensör füzyonu, hava-hava ve havadan-yere hakimiyetlerde üstün özellikleri ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millî Muharip Uçağın (MMU) adının, “KAAN” olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Gazi Mustafa Kemal'in 'İstikbal göklerdedir' diyerek işaret ettiği istikbalin sembolü olan neticelere bugün ulaştık.
Dünyada hem jet savaş uçağını hem de o uçağa ait jet motorunu tek başına üretebilen ülkeler sadece ABD, Rusya, Fransa ve Çin'dir. Özgün jet savaş uçağı ve jet motor tasarımları ve üretimleri olan ülkeler ise; sadece ABD, Rusya ve Fransa'dır.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından tasarlanan ATAK-2 göklerle buluştu. Helikopterde Ukrayna motoru kullanıldı. Savaş altında motor nasıl geliyor? Bu konuda motorun ülkemizde de üretilmesi söz konusu.
Türkiye'de tamamen yerli olarak tasarlanan ilk helikopter motoru TS1400, yerli helikopter GÖKBEY'de ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. GÖKBEY'in yerli helikopter motoruyla ilk uçuşunu Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla duyurdu.
Bu nedenle şu anda geliştirilen her projede yerli motor olmayışının sebebi, hem zaman (TSK'nın acil ihtiyaçları) hem de maliyet açısından (Türkiye'nin ekonomik durumu) karşılanamıyor oluşu diyebiliriz.
Adına şarkılar bestelenen, TV programları yapılan Bayraktar'lar için en önemli işbirliği ise Ukraynalı sanayi devi Motor Sich ile yapılıyor. Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna'nın en önemli sanayi merkezlerinden biri olan Zaporojiya Oblastı'nda üretilen Motor Sich, Türkiye'de ilk temsilciliğini Ankara'da açtı.
Bu sayede ANKA-3, düşman radarlarına görünmeden 'deep strike' diye telafuz edilen düşman topraklarının derinliklerinde muharip görevler icra edebilecek. Ukrayna üretimi bir adet turbofan motor ile teçhiz edilen ANKA-3, azami 425 kts hıza çıkabilecek.
Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da paylaştığı tweette, "Kritik bir eşiği daha aştık! Yüzde 100 #Baykar öz sermayesiyle milli ve özgün olarak geliştirdiğimiz Bayraktar #KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı, havacılık tarihimiz için dönüm noktası olacak...
18 Mart 2023'te MMU'yu hangardan çıkarıyoruz, Hürjet'i, Atak-2'yi uçuruyoruz." dedi. Motor konusunda Kale Arge ve TEI'nin geliştirdiği motorlar bulunduğuna değinen Kotil, TEI'nin 1600 beygir turboşaft motoru 1 yıl içinde kendilerine teslim etmeye başlayacağını belirtti.
Milli Muharip Uçak (MMU) projesine değinen Prof. Dr. Temel KOTİL, “Milli Muharip Uçak, 2025 yılında ilk uçuşunu yapacak ve 2029 yılında teslimatları başlayacak. Ayda iki adetten, bir yıl da 24 adet Milli Muharip Uçak üreteceğiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri