İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imza edilmesinden bir hafta sonra İstanbul'u işgal ettiler. Bu işgalin ardından İngiltere Musul ve çevresini, Fransa Suriye'yi, İtalya ise Anadolu'nun güney sahillerine asker çıkardı.
Mondros'tan sonra ilk işgal İngilizler tarafından Musul'da gerçekleştirilmiştir.
İngiltere bölgedeki işgallerine, 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra başladı. Zira 3 Kasım 1918 tarihinden başlayarak sırasıyla Musul, İskenderun, Kilis, Antep, Cerablus ve sonrasında da Maraş, İngilizler tarafından işgal edildi. Anahtar Kelimeler: Maraş, İşgal, İngiltere, Fransa, Ermeni.
Anadoluda ilk işgal edilen yer 3 kasım 1918 MUSULDUR.
Italya - - > Antalya, Fethiye, Bodrum, Marmaris, Konya ve Akşehir bölgelerini, Yunanistan - - > Izmir ve çevresini, Istanbul ise Itilaf güçleri tarafından işgal edilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Ancak Mütarekenin 7. ve 16. maddelerini ileri süren itilaf devletleri bölgede Yıldırım Orduları Komutanı olarak bulunan Mustafa Kemal Paşa'nın direnmesine rağmen 4 - 9 Kasım 1918'den itibaren başta İskenderun Limanı olmak üzere Hatay, Urfa, Antep, Maraş ve Çukurova bölgesini işgal etmişlerdir.
Mondros Antlaşması'ndan sonra, İtalyanlar Güney Batı Anadolu topraklarına asker çıkarmayabaşlamışlar ve 28 Mart 1919 tarihinde Antalya'yı işgal etmişlerdir. İtalyanlar Antalya'yıaynı zamanda askeri üs olarak da kullanmışlardır.
Musul: Mondros Ateşkes Antlaşması'nın 7. maddesine dayanarak, 15 Kasım 1918 tarihinde İngilizler tarafından işgal edilmiştir. Ayrıca Musul; Mondros Antlaşması sonrası ilk işgal edilen yer olarak tarihteki yerini almaktadır.
Mondros Ateşkes Antlaşması'nın ilk haftasında işgaller başladı. İlk adım, petrolün bulunduğu Musul 3 Kasım 1918'de, ardından Çanakkale Boğazı 6 Kasım 1918'de ve stratejik İskenderun Limanı 9 Kasım 1918'de, savaş galipleri tarafından işgal edildi. 1.
İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu Osmanlı kuvvetleri karşısında önemli başarılar kazandıktan sonra ilerleyerek Konya'yı işgal etmiştir.
İlk kurşun Dörtyol
Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan hemen dört gün sonra İngilizler, 3 Kasım 1918'de Musul'u işgal ettiler. 1918 yılı aralık ayı başlarında Fransızlar, Adana ve yöresini işgal etmeye başladılar. İşgallere karşı ilk silahlı eylem, Hatay iline bağlı Dörtyol'un Karakese Köyü'nde görüldü.
Osmanlı boğazlar üzerinde olan hakimiyetini tamamen kaybetmiştir. Osmanlı Devleti fiili olarak sona ermiştir. Anadolu'nun tüm toprakları işgale açık hale gelmiştir. Osmanlı ordusu terhis edilmiş, tüm iletişim araçlarına el konulmuştur.
Nihayet Yunanlılar, 8 Temmuz 1920'de hiç bir sivil direnişle karşılaşmadan Bursa'yı işgal etti.
İtalyanlar ise Antalya, Kuşadası, Bodrum, Fethiye ve Marmaris'i işgal ettiler. Konya ve Akşehir'e de asker yolladılar. İtalyan işgali 28 Mart 1919'dan 5 Temmuz 1921 tarihine kadar 2.5 yıl sürdü. Mondros Mütarekesi'nin Doğu Anadolu'da 6 vilayetin Ermenilere bırakılacağına ilişkin maddesi Ermenileri harekete geçirdi.
İlk Kuvâ-yi Milliye kıvılcımı (ilk silahlı direniş) Güney Cephesi'nde Dörtyol'da 19 Aralık 1918'de Fransızlara karşı başlamıştır. Bunun en önemli nedeni, Fransızların, Güney Cephesi'nde gerçekleştirdikleri işgallerine Ermenileri ortak etmeleridir.
Mondros Ateşkes Antlaşması'nda İstanbul'un işgal edilmesini gerektirecek herhangi bir hüküm olmamasına rağmen; itilaf devletleri işgal etmişlerdir. Ancak Şam (Suriye), bu vakitlerde Osmanlı İmpartorluğu' nun altında bile değildi.
1. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra İtilaf Devletleri ile Osmanlı Hükümeti arasında, Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşmanın ardından İtilaf Devletleri ülkemizi işgal etmiştir.
6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Her yılın 6 Ekim'i böylece İstanbul'un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.
İstanbul'un İşgali, Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Bırakışması ile Birinci Dünya Savaşı'nın bu ülkeler arasında sona erdiğinin ilan edilmesinin ardından gerçekleşmiştir.
Mütareke hükümlerine aykırı olarak ilk işgal hareketi İngilizler tarafından 3 Kasım 1918'de Musul'a gerçekleşti. İngiltere daha sonra 9 Kasım 1918'de İskenderun'u işgal ederek hareket alanını Antep ve Maraş vilayetlerine doğru yöneltti[7] .
İzmir'in Yunanlılar tarafından işgâli ile Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'daki görevine başlamak için İstanbul'dan ayrılması hemen hemen aynı tarihlere rastlar. İzmir'i Yunanlılar 15 Mayıs 1919'da işgâle başlamışlardır.
Kurtuluş Savaşı Güney Cephesi Muharebeleri
1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'nın ardından Maraş, Antep, Urfa ve civarı İngilizler tarafından işgal edilmiş; daha sonra İngiltere bu bölgeleri Fransız işgal kuvvetlerine teslim etmiştir.
20 Nisan 1919'da Gürcü Birlikleri, Ardahan'a girdi ve 24 Nisan 1919'da İtalyan askerleri, Konya'ya girdi. Adım adım Kurtuluş Savaşı'na gittiğimiz o günlerde; İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars'ı işgal ettiler.
Dağlık Karabağ"ın merkezi Hankendi'ni 28 Aralık 1991'de işgal eden Ermeniler, 8 Mayıs 1992'de Şuşayı, 18 Mayıs'ta ise Laçın'ı ele geçirdi. Laçın'da hava saldırıları ve çatışmalar sonucunda çok sayıda ev yıkıldı, şehir yağmalandı, köyler yok edildi, 264 kişi şehit oldu.
Suriye ve çevresini işgal edenler İngilizlerdir. Suriye bir zamanlar Osmanlı toprakları içerisinde yer alıyordu ve savaş zamanında İngilizler tarafından işgal edilmişti. Günümüzde Suriye Türkiye'nin komşu ülkelerinden biri olarak bağımsız bir ülkedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri