Hedefsizlik veya yanlış hedefe yönelmek, özgüven eksikliği, zamanı verimli kullanamamak, fazla iş üstlenmek, işleri ertelemek motivasyon kaybına yol açmaktadır. Ayrıca performansımıza ve potansiyelimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz, kendimizi daha iyisine layık görmememiz de motivasyonumuzu zedelemektedir.
Temel Motivasyon Kaynakları
McClelland, insanların davranışlarını etkileyen üç temel motivasyon kaynağından bahsetmektedir. Bunlar başarı ihtiyacı, bağlanma ihtiyacı (ait olma) ve güç ihtiyacıdır (Burnham, 1997: 3).
İlgili 28 soru bulundu
Günlük Motivasyon
Örneğin, bir sporcunun o gün hedeflediği antrenman süresine ulaşması. Bu tür motivasyon, insanların hedeflerine odaklanmalarına ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilir. Normalde yapmayacağınız şeyleri yapmak için kendinizi motive etmenin de iyi bir yolu olabilir.
Motivasyon 1.0 adı verilen ve insanların çağlar önce fiziksel ihtiyaçlarını gidermek için kullandıkları harekete geçme sistemi olarak adlandırıyor. Daha sonraları insanlar ödül ve ceza ile motive olmaya başlıyor ve buna Motivasyon 2.0 adı veriliyor.
Olumlu motivasyon, kişinin bir amaca ulaşmak için olumlu ve pozitif bir tutumla hareket etmesidir. Olumlu motivasyon kavramı, bir kişinin kendi potansiyelini ortaya çıkarmasına, kendine güvenmesine ve daha yüksek hedefler belirlemesine yardımcı olur diyebiliriz.
Motivasyon eksikliği, bir işi yapmak için bireyde yeterli ilgi ve isteğin uyanmamasıdır. Bireyde yeterli olarak ilgi, istek ve tutumun oluşmaması; bireyin o işi eksik veya yetersiz yapacağı anlamına gelir. Bir işi yapmak için gerekli olan motivasyon tamamlanmazsa, bireyler üretken olamazlar ve başarıları da engellenir.
Motivasyon eksikliği bir işi yapmaya yönelik istek, merak, ilgi, heves ve coşkunun olmaması durumudur.
Kapsam teorilerinin tümünde motivasyonun temel noktası insan ihtiyaçlarıdır. İnsanların nasıl ve neden böyle davrandıkları sorularına cevap bulmaya çalışmışlardır. Eğer, insanların ihtiyaçları yoksa veya var olan ihtiyaçları yönetim tarafından bilinmiyorsa, bireyi harekete geçirecek, motive edecek fazla bir şey olmaz.
Özkalp ve Kırel'e (1998) göre; motivasyon süreci, birbirine bağlı aşamalardan oluşmaktadır, bunlar; 'ihtiyaç', 'uyarı', ve 'tatmin' şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanımlamaya göre; ihtiyaçların, davranışlara sebep olması ve bu nedenle tatmin duygusunun yaşanıyor olması, motivasyon sürecini oluşturmaktadır.
Motivasyon, kişinin hedeflerine ulaşmak için çaba göstermesi ve tutkulu olmasını sağlar. Motivasyon, kişinin daha yüksek performans göstermesine yardımcı olurken, başarıyı da arttırır. Olumlu motivasyon, kişinin daha yüksek hedeflere ulaşmasına yardımcı olurken, olumsuz motivasyon ise kişinin başarısını düşürür.
Olumsuz Motivasyon Nedir? Bu bir ceza tabanlı artırma yöntemidir. Kişi hiçbir şeyden ve her şeyden başarısız olmanın korkusundan kaçar. Zorunlu devam şartını yerine getirmek için okula devam etmek bazı öğrencilerin itici gücüdür.
Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.
Motivasyon 3.0 ise ihtiyaç duyduğumuz üst sürüm olarak değerlendiren yazar, insanların üçüncü bir güdüleri olduğunu, o güdünün öğrenmek, yaratmak ve dünyayı daha güzel bir yer haline getirmek olduğunu kabul ediyor.
İçsel motivasyon araçları arasında;
Merak, işin ilgi çekici ve zorlayıcı olması, işin önemi, sor umluluk, işte bağımsızlık durumu, yaratıcı olma durumu, işe katılım, geri bildirim ve çeşitlilik yer alır.
15 Motivasyon süreci, bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, bireyin herhangi bir şeye karşı duyduğu gereksinimle başlar, bu gereksinim yoğun bir biçimde hissedilmesi ve gereksinimi giderici davranışta bulunmasıyla devam eder ve bu gereksinimin doyurulmasıyla sona erer.
İçsel motivasyon, bireyin bir faaliyeti yaparken doğal bir şekilde doyum elde ettiği için yapması şeklinde ifade edilmektedir. İçsel motive olan bir birey için dıştan ödül ya da baskılardan ziyade yapılan faaliyetin ilgi çekici ve eğlenceli olması önemlidir.
Günlük ortalama çalışma süresi olarak 4-5 saat verilebilir. Bu ihtiyaca göre azalır ya da artabilir. Ara vermeden yapılan uzun süreli çalışma da, sık aralarla, uzun dinlenmeli olarak yapılan kısa çalışma da verimsiz olur. En uygunu, 40-50 dakikalık çalışma sonunda 5-10 dakika bir ara vererek derse devam etmektir.
Psikologlar tarafından yapılan araştırmalara göre verimli ders çalışmanın daha etkili olduğu görülmüştür. 5-6 saat aralıksız ders çalışmakla, 2 saat verimli ders çalışmak aynı etkiye sahip olabilir. Bu nedenle az ve öz çalışmak büyük önem arz etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri