Kısacası Motorlu Taşıtlar Vergisi; araçların doğaya salmış olduğu emisyon oranına, aracın yaşı ve koltuk sayısına göre her yıl tutarları belirlenen taşıt vergisidir. Araçların trafik sicil kaydı başladıktan sonra MTV ödenmeye başlanır. Verginin ilk taksidi Ocak, diğeri de Temmuz ayında ödenir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyet kaydınızın bulunduğu yetkili vergi dairesi müdürlüklerine giderek ödeme yapabilirsiniz. Çalıştığınız bankanın şubeleri, internet sitesi ya da mobil uygulamasını aracılığıyla MTV ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
MTV Ödenmezse Banka Hesaplarına Haciz Gelir Mi? Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi uygulanabilir. Vergi dairesi, ödenmeyen MTV borcunun tahsili için araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi yapabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Aynı şekilde uçak ve helikopterler de Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıt ve tescil edilmelidir. Bu kayıt ve tescil işlemlerini yapan taşıtlar, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemekle yükümlüdür. Vergi ödemesi, taşıtların trafiğe çıkmasına ve kullanılmasına izin verilmesi için önemlidir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.
Ek motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ayrıntılar belli oldu. Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemeyenler araçlarını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak. Kanunun yürürlüğe girdiği 15 Temmuz'dan önce yapılan devir işlemleri için aracı alan, sonrasında yapılan satışlar için aracı satan sorumlu olacak.
2023 MTV zammı %61,5'e indirildi. Sonuç olarak 2022 yılı MTV tutarları %61,5 arttırılarak 2023 MTV tutarları belirlendi. Örneğin 2022 yılında MTV'si 1.000 TL olan bir aracın, 2023 yılı MTV'si 1.615 TL oldu.
Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.
Emekliye ve Ev Hanımına Vergi Yok!
Bu yılın ikinci MTV ödemeleri için süreç devam ediyor. Araç sahipleri ödemelerini; MTV'yi tahsile yetkili vergi dairelerinden, Gelir idaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi veya anlaşmalı bankaların internet bankacılığı üzerinden online olarak yapabilecek.
* 2022'de 1.300 silindir hacminin altında 1-3 yaş aralığındaki bir otomobilin yıllık MTV ödemesi 1.313 TL iken 2023 itibarıyla 2 bin 120 TL'ye çıkarılmıştı. Yani ocak ayında 1060 TL MTV ödemesi yapar bir vatandaş, temmuzda 1060 TL daha ödeyecek. Ek MTV de toplam 2 bin 120 TL olacak şekilde iki taksitte ödenecek.
MTV ödeme iptali nasıl yapılır? MTV ödeme iptali için Vergi Dairesi'ne başvurmanız gerekmektedir.
%90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
O da şu; Avrupa'da ve ABD'de, otomobillerden ya hiç vergi alınmıyor ya da Türkiye'deki verginin çok altında vergi alınıyor. Türkiye'de, 2004 yılında 5 bin 500 Euro'ya kadar ulaşabilen Motorlu Taşıt Vergisi, yabancı ülkelerde, Türkiye'dekinin çok altında.
Bununla birlikte MTV ödemeleri yapılmadığı veya belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde tarafınıza haciz uygulanabilir, aracınız bağlanabilir.
Yurt dışına çıkış yasağı konulmasını gerektiren amme alacağı miktarı, 1 milyar lira ve üzeri olarak belirlenmiştir. Bu miktarın altında borcu bulunan şahıslar hakkında tahsil dairelerince yurt dışına çıkış yasağı uygulanmıyacaktır.
Vergi avantajları araç kiralama hizmetini yaygınlaştıran sebepler arasında başı çekiyor. Şöyle ki, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödemelerinin takibi ile ücretlerin ödenmesi, araç satın alımında tamamen şirketlerin sorumluluğunda oluyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Muafiyeti: Engel oranı % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin adına kayıtlı taşıtlar ile diğer malul ve engellilerin bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar motorlu taşıtlar vergisinden muaftır.
1-Deprem tarihi itibarıyla deprem bölgesinde kayıt ve tescilli olan taşıtlar Ek MTV ödemeyecektir. Ancak deprem bölgesinde olup 06.02.2023 tarihinden sonra kayıt ve tescil edilen aracı bulunanlar Ek MTV ödemesi yapmaları gerekmektedir.
Ek MTV'nin taksiti kanunun yayımlandığı ayı izleyen ayın yani ağustos sonuna kadar, ikinci taksiti ise kasım sonuna kadar ödenecek. 2023'ün ikinci yarısı ilk defa tescil edilen sıfır kilometre aracın ek MTV'si ise 6 aylık dönemden yarım hesaplanacak ve peşin ödenecek.
MTV ödemeleri için bazı istisnai durumlar elbette vardır. Bunlardan vergi ödemek zorunda olmayan kişiler, engelliler, aracı hurdaya dönen kişiler, belediye, sgk, kızılay gibi kurumların adına olan araçlar MTV vergisi ödemekten muaftır. Emeklilere gelince MTV ödemesi yapmamak için bazı şartların bulunması gerekiyor.
MTV ödemenizi Halkbank Şubelerimizden gerçekleştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri