Takım elbisede lacivert, koyu gri, siyah gibi tonları tercih etmekte ve kahverengi tonlardan kaçınmakta yarar var. Takım elbise yerine blazer ceket ve gri tonlu pantolon da olabilir. Saç ve sakal traşı düzgün olmalı, jöle sürülmemelidir. Asla yapılmaması gereken şey beyaz çorap giymektir.
Mülakata giderken giyilecek pantolonun erkekler için takım elbisenin bir parçası ya da klasik kesimli, resmi bir pantolon olması gerekir. Kot pantolon, eşofman veya şort giyilmemelidir. Kadınlar ise tayt, deri pantolon ya da parlak renklerde pantolonları seçmemeliler.
Mülakat için Parlak ve Gösterişli Renkleri Minimumda Tutun!
Düz renkler giymek, giysilerinizin yüzünden dikkatin dağılmamasını sağlar. Koyu lacivert, koyu gri ve siyah takım elbise veya elbiseler özellikle dikkat dağıtıcı olmadan profesyonel görünür. İnce ince çizgili kumaşlar gibi küçük desenler de iyidir.
Kadınlar: Etek/ceket ya da pantolon/ceket tercih etmeniz şık bir görünüm elde etmenizi sağlar. Pantolon ve ceketin içine dar kesim bir gömlek ya da trikolar ya da kazaklar tercih edebilirsiniz. Gömleğin üzerine de bisiklet yaka ya da 'V' yaka triko kazaklar tercih edebilirsiniz.
Genel olarak, iş görüşmesi kombini için beyaz, siyah, gri, bordo ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi önerilir. Bu renkler profesyonel bir algı oluşturmanızda size yardımcı olur ve işverenin tamamen size odaklanmasını sağlar.
İlgili 24 soru bulundu
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Cilalı ayakkabılar giyin
' Biliyoruz, mülakatı yapan kişi muhtemelen düşmanınız değil ancak, ayakkabılar dikkati çeken ilk parça. Spor ayakkabılar bir iş görüşmesi için ceza sahasında. Cilalı, temiz Oxford'lar bunun için son derece uygun.
Güvenle Selam Verin
Tokalaşmak sözlü olarak iletişime geçmenin ilk adımıdır. Mülakat başlangıcında size uzatılan eli çekingen bir tavırdan ziyade güvenli bir biçimde sıkın. Sıkı bir tokalaşma ile kendinize ve yeteneklerinize olan güveninizi belli edebilirsiniz.
Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
Kılık kıyafet, dış görünüm
Takım elbisede lacivert, koyu gri, siyah gibi tonları tercih etmekte ve kahverengi tonlardan kaçınmakta yarar var. Takım elbise yerine blazer ceket ve gri tonlu pantolon da olabilir.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
Kıyafet:
Kadınlar koyu lacivert, füme, siyah tonlarında, ütülü etek-ceket ya da pantolon-ceket giymeyi düşünebilirler. Ceketin önü kapalı olmalıdır. Mülakata gidilecek mevsim kışsa pantolonun daha fazla kirlenme ihtimalinden, çok kısa ya da çok uzun olmayan bir kalem etek ya da elbise tercih edilebilir.
İş görüşmesine/Mülakata Giderken Ne Giyilmeli? Tişört ve kot pantolon: İyi bir fikir değil. Eğer işletmede çalışan birinde bir tüyo almadıysanız (örneğin kot pantolon giymek sorun değil) kesinlikle giymeyin. İşe alım uzmanı çok rahat ve neşeli biri olsa da kot pantolon giymek iyi bir fikir değil.
Mutlaka tıraşlı olmalısınız.
Kirli sakal, düzeltilmemiş orta boy sakal ya da abartılı uzun, gür sakal iş görüşmelerinde kaçınılması gereken tarzlardır.
Ancak takım elbise giymek zorunlu değildir, eğer iş pozisyonu daha rahat bir giyim tarzına izin veriyorsa, uygun bir gömlek ve pantolon ya da etek kombinasyonu da uygun olabilir. Peki, sözlü mülakatta ne giyilir?
İş görüşmesi soruları ve cevapları ,alan doğrultusunda değişkenlik gösterir. Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer. Bu süre mülakat yapan kişi, işin niteliği ve başvuran adayların özel durumları olup olmasına göre değişebilir.
* Komisyon üyelerinin söyleyeceği ilk söz muhtemelen “hoş geldiniz” olacaktır. O anki havada sizin vereceğiniz cevap “teşekkür ederim efendim” olmalıdır. Komisyona hitap şekli olarak üstat, efendim gibi kelimeler kullanılmakla beraber çoğunluğun efendim kelimesinde uzlaştığını belirtelim.
Mülakat boyunca, soruları aşırıya kaçmadan cevaplandırın ve çok az veya fazla konuşmaktan kaçının. Firma hakkında mutlaka önceden araştırma yapın. Karşı tarafa her zaman güven vermeye çalışın. Soruları net ve akıcı bir şekilde cevaplandırın, cevap vermeden önce dikkatlice düşünün.
İki kişi veya bir kişi ile bir grup arasında sözlü bilgi alışverişidir. Belirli bir amaç doğrultusunda yapılan yüzyüze görüşmedir. Bu bilgi alışverişi her zaman olmasa da genellikle planlanmıştır. İki tarafın da konuşma ve dinlemesini içerir.
Görüşmeden önce soğuk bir su içmek, vücut ısısını düşürerek aşırı terlemeyi bir nebze de olsa engelleyebilir.
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
İnsan kaynakları uzmanlarına göre kahverenginin negatif bir anlamı yok. Rahatlatıcı ve kendinizden emin olduğunuz mesajını verir; ancak siz modern düşüncelerinizin olduğunu, ileri görüşlülüğünüzü anlatmaya çalışırken görünümünüz sizin eski moda olduğunuz imajını da çizebilir.
Devlet kurumlarına girdiğin her mülakatta takım elbise giymek önerilir , yazılı bir zorunluluk değil ama yazılı olmayan zorunlu kural gibi düşün. Sadece takım elbise değil,saç-sakal tıraşını da mutlaka ol. Kıyafetiniz puanı etkilemeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri