Muhatabı bilgilendirme amacı taşıyan söz çeşidi anlamında meânî terimi.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Muhatap kelimesi hitap sözcüğünden türetilmiştir. Hitap, söz söylemek, konuşmak, karşındaki kişiye bir şey anlatmak anlamına gelirken, muhatap da sözcüğü de hitap edilen ve konuşulan kişi demektir.
Çünkü muhlis sözcüğünün anlamı inanç ve dostluğunda içten olan kimse demektir. Muhlis kelimesi, İslam'da da yaygın olarak kullanılır. Muhlis kişiler, ibadetlerini düzenli olarak yaparlar ve nefis duygularına kapılmazlar.
"haddini bil, kendi liginde kal" anlamındadır. gelin kaynana yarışmalarının sevilen repliklerinden biri ayrıca bu yarışmalar hakkında televizyon stüdyolarında konuşan bayanların da kendi aralarında tartışırken sıklıkla kullandığı bir cümle.
Türk Dil Kurumuna göre muhacir kelimesinin anlamı; göç etmek şeklindedir. Bununla beraber muhacirlik; göçmen vaziyetine gitmek şeklinde tanımlanabilir. Bu kelimenin içerdiği göç, bir yerden bire yere taşınmak değildir. Kelime, zorunlu olarak yaşanılan yeri terk etmek anlamına gelir.
İlgili 36 soru bulundu
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır. Türkçeye "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamındaki Arapça sözcükten geçmiştir.
Muhacirun, (Arapça: المهاجرون hicret edenler, göçmenler), İslam peygamberi Muhammed ile birlikte Mekke'den Medine'ye (Yesrib'e) hicret eden Mekkeli Müslümanlar için kullanılır. İslami Hicri takvimin başlangıcını teşkil eden bu önemli olaya Hicret denir.
MUHATAP KELİMESİNİN ANLAMI
Karşıdaki kişinin kendisine söz söyleyerek onunla muhatap oluruz. Arapçadan dilimize geçen bu sözcük sıklıkla yanlış yazılır. Muhattap gibi hatalı kullanımlara maruz kalan kelimenin doğru yazımı muhatap şeklinde olmalıdır.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Adının mutabakat olması, söz ve mananın birbirine tamamen uygun oluşunu belirtmek içindir: Mesela “insan” kelimesinin anlamı “konuşan hayvan”dır. “İnsan” denildiğinde ve “konuşan hayvan” manasında kullanıldığında anlamına ta- mamen uygun bir tarzda, mutabık olarak kullanılmış olur, buna uygunluk yani mu- tabakat denir.
“İhsan” ve “muhsin” kavramları bunun bariz örneklerinden ikisidir. Her iki kelime de Türkçeye anlam daralması ile girmiş ve bu meallere de yansımıştır. İhsan kelimesi Türk-çeye iyilik etmek, iyilik, yardım ve bağış, muhsin kelimesi ise iyilik eden, yardım eden, bağışta bulunan, iyi kimse anlamı ile girmiştir.
"Muhlis" hâlis olan, ihlâsı kazanmak için gayret gösteren, samimi ve itikadı doğru olan, her hâli içten ve riyasız olan kimse demektir. "Muhlas" ise, kişinin belli bir gayret, samimiyet neticesinde Allah'ın rızasını kazanarak ihlası elde edip, muhlisler seviyesine çıkmasıdır.
Muhlis kendi iradesi ve gayretiyle ihlâsa kavuşan, muhlas ise Allah tarafından kendisine ihlâs bağışlanan kimsedir.
Muhassıl TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,tarih Osmanlı Devleti'nde Tanzimattan önceki dönemde vergi tahsildarı
muhatap - Nişanyan Sözlük. Arapça χṭb kökünden gelen muχāṭab مخاطب “kendisine hitap edilen” sözcüğünden alıntıdır.
Kişinin hayal gücüyle yaratmış olduğu herhangi bir durum da muhayyel olarak bilinir. Türk Dil Kurumunda bu sözcük açıklama olarak: Hayal gücü ile yaratılan. Hayal edilen.
MUHAYYELÂT. (ﻣﺨﻴّﻼﺕ) i. (Ar. muḫayyel “hayal edilmiş şey”den çoğul eki -āt ile muḫayyelāt) Hayal edilen, hayal ürünü olan şeyler.
Tahrir, yazıya geçirmek, kaleme almak anlamına gelirken muharrir de yazar demektir. Kelimenin çoğulu muharriran şeklinde yazılır. Osmanlı döneminde katiplik mesleğini ifa eden kişilere de muharrir denirdi.
Muhatap kelimesinin anlamı kendisiyle konuşan kimse olarak verilmektedir. Muhatap TDK Sözlük Anlamı Nedir? Muhatap kelimesi TDK sözlüğünde aratıldığında bir anlam çıkmaktadır. Muhatap kelimesinin TDK sözlüğünde verdiği anlam kendisine söz söylenen kişi ve kendisiyle konuşulan kimse olarak verilmektedir.
muhatap✅ (Doğru kullanım)
Muhatap Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Ancak birçok kişinin bildiği aksine bu kelime Türk Dil Kurumu üzerinden muhatap şeklinde yazılmaktadır. Yani yazım üzerinden sadece bir tane, 't' harfi kullanılmaktadır.
Peki, "muhacir kimdir?" Diye sual edilecek olsa elbette yine en güzel cevabı Resul-i Ekrem Efendimiz'in verdiğini görüyoruz. Evet, Muhacir, Allah'ın yasaklarını terk eden kimsedir. Muhacir, Ashâb-ı Kiram gibi ebedi hayatın imarı için yeni yurtlar edinendir. Muhacir, Allah'ın yasaklarından hicret edendir.
Umeyr ile Abdullah b. Ümmü Mektûm'u ilk muhacirler olarak kabul eder (“Menâḳıbü'l-enṣâr”, 46). İkinci Akabe Biatı'nın ardından (622) Hz. Peygamber'in hicrete izin vermesi üzerine ilk defa Âmir b. Rebîa ve hanımı Leylâ bint Ebû Hasme göç ettiler; onların arkasından da diğer sahâbîler gruplar halinde gitmeye başladılar.
Muhammed'in döneminde baskılar nedeniyle Mekke'den Medine'ye göç edenlere "muhacir", onları ağırlayan Medinelilere de "ensar" deniliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri