Güneş, yıldızlar, ampul, mum, trafik ışıkları, el feneri ve ateş böcekleri birer ışık kaynaklarıdır. Kendiliğinden çevresini aydınlatan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir.
Ampul, mum, fener, gaz lambası, trafik ışıkları, kandil ve meşale yapay ışık kaynağıdır.
İnsanlar tarafından yapılan ve yakıldığında çevresine ışık yayan kaynaklardır. Işık yaymak için başka bir yapay enerji biçimine ihtiyaç duyarlar. Örnek: Araba, meşale, trafik lambası, gaz lambası, deniz feneri, ampul, mum, kandil, ampul, bilgisayar ekranı vb… Kendiliğinden çevresine ışık yayan kaynaklardır.
Mum, parafin, donyağı ya da bunlara benzer, yavaş yanan bir maddenin, genellikle pamuktan yapılan bir fitilin üzerine döküldükten sonra katılaştırılması yöntemiyle hazırlanan, genellikle silindir biçimindeki ışık kaynağıdır.
ÖRNEK: Güneş, yıldızlar, ateş böceği, şimşek, yıldırım ve deniz diplerinde yaşayan bazı balıklar doğal ışık kaynaklarından bazılarıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Dünyamızın en büyük ışık kaynağı güneştir. Gündüzleri güneş sayesinde etrafımız aydınlanır ve her yeri görme şansı elde ederiz. Ancak hem gündüz hem de gece görebilmemiz için ışık kaynakları ikiye ayrılır.
Güneş, yıldızlar, ampul, mum, trafik ışıkları, el feneri ve ateş böcekleri birer ışık kaynaklarıdır. Kendiliğinden çevresini aydınlatan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir. Bunlar; Güneş, yıldızlar, yağmurlu havada çakan şimşek, yaz gecelerinde ışıklar saçan ateş böcekleri birer doğal ışık kaynaklarıdır.
Işık kaynaklarından bazıları kendiliğinden ışık üretir Bunlara doğal ışık kaynakları denir Güneş, yıldızlar, ateş böceği, şimşek, yıldırım ve deniz diplerinde yaşayan bazı balıklar doğal ışık kaynaklarıdır.
Güneş, yıldızlar, şimşek, yıldırım, ateş böceği ve fener balığı gibi bazı balıklar doğal ışık kaynağıdır. İnsanlar tarafından üretilen ışık kaynaklarına yapay ışık kaynağı denir. Ampul, mum, fener, gaz lambası, trafik ışıkları, kandil ve meşale yapay ışık kaynağıdır.
Fener, ışık yaymak için pildeki enerjiyi kullanır. Gaz lambası, ışık yaymak için içindeki gaz veya ispirtoyu kullanır. Mum, ışık yaymak için içindeki ipin yanması gerekir. Trafik ışıkları, elektrik veya Güneş enerjisini kullanır.
Doğrulanmış Cevap. Mum yapay bir ışık kaynağıdır. Çünkü mum,insanlar tarafından üretilen ve kullanılan bir yapay ışık kaynağı örneğidir.Doğal değildir. İnsanların belirli maddeleri kullanarak üretmesi sonucunda kullanılır.
Mum yandığında çevresine ısı ve ışık ışınları yayar. Mum ışığındaki fotonlar, gözenin içerisindeki yarı iletken malzemeler tarafından soğurulur. Fotonlar tarafından uyarılan elektronların hareketiyle bir elektrik akımı oluşur. Bu akım iletken kablolar ile LED ampule iletilir ve ampul yapay bir ışık üretmeye başlar.
Mum MKS sistemi dışında kalmış, ama hala yer yer kullanılan bir ışık şiddeti birimidir. Simgesi cp'dir. Elektrikli aydınlatma dönemi öncesinde öncelikli aydınlatma aracı mumdu. Daha güçlü aydınlatma araçlarının ışık şiddeti de mum sayısı cinsinden verilirdi.
Kandil, içinde sıvı bir yağ ve fitil bulunan kaptan oluşmuş aydınlatma aracıdır. Binlerce yıl öncesinden itibaren insanlar tarafından aydınlatma amaçlı kullanılmıştır. 1780'lerde Argand lambası, 1850'lerde gaz lambası kandillerin yerini almıştır.
Güneş, ateş böceği, şimşek gibi ışık kaynakları kendiliğinden ışık yaydıkları için doğal ışık kaynaklarıdır. Mum, ampul gibi ışık kaynakları ise yapay ışık kaynağıdır. Ay, ışık kaynağı değildir. Ay, ışığını Güneş'ten alarak yansıtır.
Güneş, yıldızlar, şimşek, yıldırım ve ateş böceği doğal ışık kaynaklarına örnektir. Bilinenin tersine Ay bir ışık kaynağı değildir. Ay sadece Güneş'ten aldığı ışığı yansıtır.
Ampul: Hayatımızda vazgeçilmez yapay ışık kaynaklarından olan ampul elektrik enerjisi veya pil enerjisi ile birlikte çalışan yapay ışık kaynağıdır. Mum: Yapay ışık kaynağı olan Mum da enerji veya pile ihtiyaç duymaz. Ateşe ihtiyaç duyar ve o şekilde aydınlatır.
Okyanusta yaşayan bazı balık, ahtapot, karides, denizanası, denizyıldızı, alg, köpekbalığı türleri gibi birçok canlı biyolüminesans özelliğe sahiptir. Tatlı sularda yaşayan çok az sayıda canlı ışık yayabilir. Ateşböceği ve mantar ise biyolüminesans yapabilen kara canlılarındandır.
Işık yayarak çevresini aydınlatan her şey ışık kaynağıdır. Işık kaynakları ışık yayarak çevrelerini aydınlatırlar. NOT: En büyük ışık kaynağımız Güneş`tir.
eskiden ilk kullanılan ışık kaynağı meşaledir.
Işığın yayılım gösterebilmesi için maddesel ortama ihtiyaç bulunmaz. Işığın saydam ortamda ya da boşlukta da yayılım gösterdiği bilinmektedir. Çevreyi aydınlatan ve çevreye ışık yayan cisimler ışık kaynağı olarak isimlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri