İnsanları ve olayları etkilediği inancına dayanan ilim dalıyla uğraşan kimse; astroloji ve yıldız falcılığını meslek edinen kişi.
Müneccim kelimesi TDK'ya göre, 'Yıldızların durumundan ve devinimlerinden anlam çıkarmak suretiyle, falcılık yapan kişi' olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda yıldız falcısı olarak da söylenebilir. Müneccim Ne Demek? Münnecim kelimesi halk arasında geleceği gören ve gelecek konusunu tahmin eden şeklinde bilinir.
Gelecekten haber vermek (kâhinlik) ve falcılık haramdır: "Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar) fal ve Şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz" (Mâide, 5/90).
İlmiye sınıfından seçilen müneccimbaşılar müneccimliğin kelime anlamında mevcut astroloji ve kehanet gibi görevlerinin yanı sıra zamanla devlet katında kullanım için takvim, imsakiye ve zayiçe hazırlamaya başlamışlardır.
Arapça ncm kökünden gelen munaccim منجّم "yıldız ilmiyle uğraşan kişi, astrolog" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça tancīm تنجيم "yıldız ilmiyle uğraşma" sözcüğünün tefˁîl vezni (II) failidir.
İlgili 32 soru bulundu
TDK sözlüğünde Müneccim Yıldız Falcılığı olarak geçmektedir. Münnecim kelimesi halk arasında geleceği gören ve gelecek konusunu tahmin eden şeklinde bilinir.
Küfür, kişilerin isteyerek ya da istemeyerek kullandıkları kötü ifadeler içeren sözlerdir. İslam dinine göre de küfür etmek hoş karşılanmayan ve Müslümanlara haram kılınan bir eylemdir.
- Günümüzde arkadaşlarıma hazreti diye (örneğin Hz. Fırat) seslenebilir miyim? Değerli kardeşimiz, Bu ifade din büyükleri, alimler ve salihler için kullanıldığından ulu orta kullanmak, önüne gelene “hazret” demek edebe aykırı olur.
Küçük çocuklara aşkım demekte de sakınca yoktur. Büyüklere gelince, bu ifade ancak karı-koca arasında kullanılabilir.
İnsanları ve olayları etkilediği inancına dayanan ilim dalıyla uğraşan kimse; astroloji ve yıldız falcılığını meslek edinen kişi.
Sey-u Suluk yolunda en yüksek mertebeye erişmiş olan, dünya nimetlerinden tamamen vazgeçip Allah'a yönelen insanlara ermiş denir. Tasavvufta ermişler için insan-ı kamil ve gavs olarak adlandırılır.
Astrolog veya müneccim, bir insan doğduğu sırada yıldızların durumuna bakarak, onun geleceği hakkında iddialarda bulunur.
Unuttuğumuz ya da çoğu zaman örf ve adetlerimizden dolayı yapmadığımız bir sünnettir "seni seviyorum" diyebilmek. Sevdiği insana “Ben seni seviyorum” diye sevgisini bildirmek sünnettir. Sevdiklerinize sevdiğinizi söylemek de bir ibadettir.
Aşık olmak günah değildir. Bir hadiste, bir kadına aşık olup onu gizleyen ve kimseye söylemeden ölen birinin şehit olacağı ifade edilir. (bk. Kenzu'lummal, h. No: 7000) Bildiğiniz gibi, aşk, nefsanî olan duygusallıktan ziyade, kalbî olan aşırı sevginin adıdır.
Bir insana “Sana tapıyorum” demek küfr-i hükmîdir. Çok sevmek manasına kullanmışsa küfr olmaz ise de, günahtır.
4- (Allah yazdıysa bozsun) demek, dua niyetiyle caizdir.
Araplar ise hazret yerine daha çok “seyyidünâ” (efendimiz) ifadesine yer verirler.
Hazreti Ne Demek? Kutsal sayılan kişiler için onların isimlerinin başına unvan olarak Hazret gelmektedir. Böylece bu kişiler Hazreti olarak yani kutsal olan bireyler şeklinde tanımlanır. Aynı zamanda Allah'ın her bir ismi ya da fiilinin tecellisine de Hazret denmektedir.
Dudaktan öpüşmenin günahı nedir? Nikahsız el ele tutuşmak haramdır. Dudaktan yanaktan öpmek de günahtır.
el Cevab: Örtünme farzdır. Baş açık gezmek haramdır.
Hayalden geçen küfürlerin ve çirkin sözlerin de bir değeri ve bir önemi yoktur. Üstelik insana bir zarar da vermez. Bunun için insanın küfre iten şeyleri hayal etmesi onu küfre götürmez. Çünkü bir şeyin hayalden geçirilmesi bir karar ve hüküm sayılmaz.
Sevgi kalp ile ilgili bir duygudur. Bilinen veya bilinmeyen bir sebeple kişinin kalbine atılır. Ancak bu sevgi haram olan birliktelik, konuşma ve bakışmadan dolayı meydana gelmişse o zaman bu sevgi de haram olur.
Bunu Peygamberimiz (s.a.) tavsiye etmiştir. 2) Bu telefon konuşmalarında ya da mesajlaşmalarda iltifat etmek ya da sevgi sözcükleri kullanmanın bir sakıncası var mı? -Kişi, evleneceği, beğendiği, sevdiği birine bunları söyleyebilir, bunda sakınca yoktur.
Doğru olanı ve abartmadan söyledikçe bir sakıncası yoktur.
Bu bakımdan astroloji, İslam âlimlerinin reddettiği uğraşılardan olmuştur. İslam dini bu işlerle uğraşanlara danışmayı, onların yönlendirmelerine göre hareket etmeyi, bu konularda söylediklerini onaylamayı tasvip etmez. Müslümanların bunlardan uzaklaşması ve bunlarla meşgul olanlara ilgi göstermemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri