Hz.Peygambere İslam'ın gelişinin yedinci yılında başlayan ve onuncu yılında sona eren Boykot olayı, Mekkelilerin Hz.Peygamber ve onu savunan akrabaları Haşim oğullarına uyguladıkları ilginç bir baskı yöntemi olarak ve bir o kadar da bu üç yıl boyunca meydana gelen diğer bazı olayları ile dikkat çekmektedir.
Boykot yılları hangi tarihler arasında gerçekleşmiştir? Cevap: 617-620 tarihleri arasında sürmüştür, yani boykot yılı 3 yıl sürmüştür. Peygamber efendimiz zamanında yapılmış olan bir tür zulümdür. 617 yılında Müslümanların dininden vazgeçmesi için, onları durdurmak amacıyla yapılmış olan eylemdir.
Mut'im'in müslümanların Ebû Tâlib mahallesinde kuşatılması esnasında onlara gizlice yiyecek gönderdiği bilinmektedir. Ayrıca birkaç arkadaşıyla beraber boykotun kaldırılması için çaba göstermiş ve sonunda boykotu kaldırma kararını açıklama ve Kâbe'nin içinde asılı boykot metnini kaldırma görevini üstlenmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Boykot eyleminin tarihi muhtemelen insanlık tarihiyle eşittir. Fakat “boycott” şeklinde dolaşıma girmesi 19. yüzyıla denk gelir. Organize bir baskı olan boykot, İngiliz Yüzbaşı Charles Cunningham Boycott'ın (1832-97) soyadından dünya literatürüne, oradan da dilimize geçmiştir.
Avusturya'ya karşı uygulanan boykot, ekonomik olarak zarara uğradığını gören Avusturya ile Osmanlı Devleti arasında 26 Şubat 1909 tarihinde yapılan anlaşma ile son buldu.
Boykot, Müslümanların inançlarını değiştirmeleri veya sessiz kalmaları için baskı yapmayı amaçladı. Peygamber'in rolü: Peygamber Muhammed (sav), Müslümanları desteklemiş ve onların haklarını savunmuştu. Müşrikler, Peygamber'in etkisini azaltmak ve Müslümanlara karşı baskı uygulamak için boykota başvurdular.
Boykot veya direniş (İngilizce boycott ← Charles Boycott) Mesaj vermek istemek. Protesto girişimleri'de boykota girmektedir veya bir kimse, bir topluluk veya bir ülkeyle, amaca ulaşmak için her türlü ilişkiyi kesme.
Hüzün Senesi, Hüzün Yılı ya da Senetü'l-Hüzn, Miladi takvimde yaklaşık 619 yılına denk gelen ve Hicrî takvimde yer alan bir yıldır. İsminin nedeni, İslam peygamberi Muhammed'in, hem amcası Ebu Talib'i hem de ilk eşi Hatice'yi aynı yıl içerisinde art arda kaybetmesidir.
Selanik Kuşatması, 617 ya da 618'de, bölgedeki en büyük Bizans kalesi olan Selanik kentinin, Avarlar ve kentin yakınına yerleşmiş olan Slav kabileleri (Sclaveni) tarafından başarısızlıkla sonuçlanan kuşatılması. Saldırı, Avarların kenti alması için en son ve en organize girişimdir.
Hz.Peygambere İslam'ın gelişinin yedinci yılında başlayan ve onuncu yılında sona eren Boykot olayı, Mekkelilerin Hz.Peygamber ve onu savunan akrabaları Haşim oğullarına uyguladıkları ilginç bir baskı yöntemi olarak ve bir o kadar da bu üç yıl boyunca meydana gelen diğer bazı olayları ile dikkat çekmektedir.
8. yüzyıl Arap tarih bilimcisi İbn-i İshak'ın siyer kaynaklarındaki anlatımlarına göre Peygamber Muhammed, 12 yaşındayken amcası Ebu Talib ile birlikte Şam kentine ticaret için giderken, Busra bölgesine geldiklerinde Bahira, yolda kafileyi durdurmuştur.
Peygamber 35 yaşından sonra Hira'da uzlete çekilmiştir. O burada vahiy alana kadar zaman zaman tek başına kalmıştır. Vahiy meleği ilk vahyi burada iken getirmiştir.
İkinci madde ile de maddi bakımdan Haşimoğulları ve müttefiklerini tamamen çökertmeyi ve istekle- rini bu yolla kabul ettirmeyi umuyorlardı. Bütün bu rivayetlerden edindiğimiz kanaate göre ambargo tam üç yıl değilse bile, iki yıldan fazla sürmüştür.
BOYKOT DÖNEMİ KAÇ YIL SÜRMÜŞTÜR? Mekke'de Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve sahabilere karşı başlatılan boykot dönemi 3 yıl sürmüştür. Resûlullâh Efendimiz, Mekkelilerin işkence ve eziyetleri had safhaya varınca, mübârek ellerini semâya açtı ve Kureyş müşriklerine şöyle bedduâ etti: “−Yâ Rabbi!
Belli bireyler veya teşebbüslerle iş yapmamaya yönelik anlaşmalar, boykot olarak adlandırılmakta ve özellikle boykot yapan teşebbüsler piyasa gücüne sahipse bu davranışları yasaklanabilmektedir. Bu şekildeki grup boykotları örneğin bir fiyat tespiti anlaşmasına yönelik olarak kullanılıyor olabilir.
Hz. Muhammed'in Mekke ve Medine dönemi 23 yıl sürmüştür. 13 yıl Mekke, 10 yıl ise Medine süreci ile Peygamber Efendimiz İslam'ın yayılması için çalışmalarda bulunmuştur.
“Dârü'l-İslâm” diye de bilinen “Dârü'l-Erkam”, Mekke'de Safâ Tepesi'nin yanında bulunmaktaydı. Peygamber Efendimiz -aleyhissalâtü vesselâm- Kureyş müşriklerinden sakınarak bu mübârek evde bulunur, yanına gelenlere orada İslâm'ı anlatır, Kur'ân-ı Kerîm okur ve öğretirdi.
Müşrikler, Müslümanlara karşı aldıkları kararları yazılı hale getirip daha etkili olması için Kâbe duvarına asmışlardı.
Mekkelilerin Müslümanlara boykot kararını aldıkları meclisin adı Daru'n-Nedve olacaktır.
Bu durumda Ebu Talib, Muhammed ve ona inananları Şi'bü Ebu Talib olarak bilinen ve meşhur olan oturduğu mahallesine götürdü ve onlara destek verdi. Bu boykot bittikten kısa bir süre sonra Ebu Talib, yaşlılığı ve yaşanılan olayların verdiği yorgunluk nedeniyle hastalandı ve 619 senesinde Mekke'de öldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri