Baba tarafından dedesi, Kızıl Hafız Ahmet Efendi; anne tarafından dedesi ise, Sofuzâde (Sofizâde) Feyzullah Efendi'dir. Mustafa Kemal'in hem baba hem de anne tarafından soyu Rumeli'nin fethinden sonra buraların Türkleştirilmesi için Anadolu'dan göç ettirilerek iskan edilen Yörük (Yürük) veya Türkmenlerden gelmektedir.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir.
Dedesi Ahmet ve dedesinin kardeşi Hafız Mehmet'in taşıdığı "kızıl" lakabı ve yerleştikleri nahiyenin adı olan "Kocacık"ın da gösterdiği üzere; Mustafa Kemal'in baba tarafından soyu Anadolu'nun da Türkleşmesinde önemli roller oynayan "Kızıl - Oğuz" yahut "Kocacık Yörükleri, Türkmenleri"nden gelmektedir.
Şehir meclisi Atatürk'e “Hemşehrilik Belgesi” verilmesini kararlaştırdı. Atatürk, Gaziantep Nüfus Kütüğünde (Bey Mahallesi, hane 41, cilt 86, sayfa 56, Zübeyde'den doğma, Ali Rıza oğlu, 1881 Selanik doğumlu Gazi Mustafa Kemal) olarak geçti.
Falih Rıfkı Atay'ın aktardığına göre, 1830'larda Selanik'e Söke'den göç etmiştir. Ali Rıza'nın ailesi, bugün bir anma evinin bulunduğu Kuzey Makedonya'da, Centar Župa Belediyesi'nde Kodžadžik'ten gelmektedir. İlkokulu Abdi Hafız Mahalle Mektebi'nde okumuştur.
İlgili 38 soru bulundu
Bir kereste tüccarı olan babası Ali Rıza'yı henüz yedi yaşındayken kaybetti. Annesi Zübeyde Hanım'ı ise 1923'te. Annesi ile Ragıp Bey Balkan Savaşları sırasında ayrıldı. Eşi Latife Hanım ile Anadolu gezisi sırasındayken Konya'da tanıştığı Hüseyin Ağa ve eşi Akife Hanım tarafından manevi evlat olarak kabul edilmiştir.
Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi burada 1839'da dünyaya gelmiştir. Babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi, annesi Ayşe Hanım'dır. Kızıl Hafız Ahmet Efendi'nin Kızıl Hafız Mehmet Emin Efendi isminde bir erkek, bir de Nimeti Hanım isminde kız iki kardeşi vardır.
Gaziantepliler de buna karşılık kent meclisince, Büyük Önder'e hemşehrilik teklif ederek Atatürk'ün de tensipleriyle merkeze bağlı Bey Mahallesi nüfusuna kaydedilmiş ve resmi olarak Gaziantepli olmuş ve bu durum bizim için ayrı bir gurur kaynağı olarak tarihe not düşülmüştür.
İnsanların kafasında karışıklık yaratmaması için hem "Kemal Atatürk" hem de "Kamâl Atatürk" adıyla kendisi için basılan kimliği aynı anda kullanmıştır. Kemal isminin Arapçadaki orijinal hali "Kamal" olmakla birlikte sözcük kökeni "Kamāl" olarak geçmektedir.
kızılca bölüklü, kızılcaörenli adı da verilir. selanik'teki kayıtlarındaysa ”karakocalılar” olarak geçmektedir. mustafa kemal'in sülalesi olan kızılcaoğulları, rumeli aleviliğinin anadolu koludur. bu kolun anayurdu tokat –almus tozanlı vadisidir. bugün burada yaşayanların tümü de alevidir.
Atatürk'ün hem baba hem de anne soyu, I. Murat döneminde Balkanlar'a iskân edilen Türkmen-Yörükleri'nden geliyor. Anadolu'dan göç edilerek Türkleştirilen Yörük ve Türkmenler, Rumeli'nin fethinden sonra buralara yerleştirilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, cesur ve unutulmaz önderi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yumdu. Cenazesi 21 Kasım 1938 günü törenle geçici istirahatgâhı olan Ankara Etnografya Müzesi'nde toprağa verildi.
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
Atatürk, net olmamakla beraber ana dili olan Türkçe dışında Arapça, Almanca, Fransızca, Farsça, Bulgarca, İngilizce ve Rusça dillerini biliyordu.
Selanik, Yunanistan'da bulunan ve bu ülkenin en büyük ikinci şehridir. Aynı zamanda burası Yunan Makedonyası bölgesinin de yönetim merkezidir. Bizim için Selanik'in en önemli yanı ise Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu şehir olmasıdır.
Aile kökeni. Osmanlı devrinde, II. Mehmed zamanında Karaman'dan Rumeli'ye göçen ve Selanik yakınlarındaki Langaza'da toprak işleri ile uğraşan bir Türkmen ailesi olan Hacı Sofu ailesindendir.
Hatta bu atların İzmir'e gidişini de Mustafa Kemal'in yaveri Salih Bozok sağlamıştır. Ve herkesin bildiği gibi üzerine titrediği en çok değer verdiği atının ismi de Sakarya'dır. Kurtuluş savaşı sırasında, atın çok büyük faydaları olmuş.
Hatay'da evlatlarına Kamal adını verenlerin büyük bir kısmı Kemal adının Arapça imlaya uygun yazımını benimsemiştir. Türkçede "kuşatma, abluka, çevreleme" (kökeni Özbekçe qamal) ve "kale, sur" (kökeni Kazakça qamal) anlamına gelen Kamâl isminin yanlış yazımıdır.
Kemal, Arapça kökenli bir isim olup "mükemmellik", "olgunluk", "tamamlanmışlık" ve "erişilmiş en yüksek derece" anlamlarını taşır. Aynı zamanda, kişinin karakterinde mükemmellik arayışı ve olgunluk gibi niteliklerin öne çıkmasını simgeler. Kemal İsminin Diğer Anlamı/Anlamları: En yüksek değer, mükemmellik, değer baha.
7 Kasım 1919 Meclis-i Mebûsan için yapılan seçimde Erzurum'dan milletvekili seçildi. 27 Aralık 1919 Heyet-i Temsiliye ile birlikte Ankara'ya geldi. 23 Nisan 1920 Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açtı.
Antep halkı, 1 Nisan 1920'den 7 Şubat 1921'e kadar Fransızlar'a karşı direniş göstermişlerdir. Açlık, mühimmat-cephane kıtlığı ve Fransızlar'ın şehrin dört tarafını muhasarası karşısında, TBMMAntep'e 6 Şubat 1921'de “Gazi” unvanı vermiştir. Bundan sonra şehir “Gaziantep” adıyla anılmıştır.
Dr. Dağlı, mesajında özetle şu görüşlere yer verdi: “Kurtuluş Savaşı'nda vatanımızın her karış toprağında ayrı bir mücadele verilmiştir. Antep bu mücadelede gösterdiği büyük direniş dolayısıyla TBMM tarafından onurlandırılarak, 8 Şubat 1921 tarihinde 'Gazi' unvanını almıştır.
Conversation. Atatürk'ün babası Ali Rıza Bey'in bilinen bir fotoğrafı yoktur. 1876'da Selânik'te kurulmuş Asakir'i Milliye Taburundaki gönüllü subaylardan birinin Atatürk'ün babası olduğu öne sürülmüştür. Ali Rıza Bey olduğu iddia edilen fotoğraf işte bu subaya ait resimdir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün beş kardeşi, sırasıyla Fatma 1872 tarihinde, Ahmet 1874 senesinde, Ömer 1875 yılında, Makbule 1885, en küçük kardeşi Naciye ise 1889 yılında dünyaya gelmiştir. Mustafa Kemal'in kardeşlerinden dördü dönemin zorlu şartları ve salgın hastalıkla nedeniyle erken yaşta hayat veda etmiştir.
Mustafa Kemal'in o günlerde bu evliliğe tepki duyduğu bilinmekteydi. Zübeyde Hanım da oğlunun eğitiminden kaygılanarak, onu Selanik'e halasının yanına göndermişti. Mustafa Kemal, üvey babası Ragıp Bey ile ancak daha sonraları, sıcak bir iletişim kuracaktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri