Atâ ile birlikte bir mezhep olarak başlayan Mu'tezile, Amr b. Ubeyd ile olgunlaşmaya başlamış ve Allâf ile de kelamî bir ekol haline gelmiştir.
Amr b. Ubeyd (ö.144/761): İran asıllı olan Amr b. Ubeyd Vasıl b. Ata'nın yakın arkadaşıdır. Vasıl ile birlikte Mu'tezile'nin kurucusu kabul edilen Amr, Vasıl'dan sonra Mu'tezile'nin reisi olmuştur.
Cehm b. Safvân'ın (ö. 128/745-46) itikadî görüşlerinden oluşan mezhebe ve bu mezhebi benimseyenlere verilen ad. Basra ekolünün kurucusu Mu'tezilî âlim.
"İnsan fiillerinde hür değildir." görüşünü benimseyen Cebriyye mezhebine karşı çıkarak Mutezile "insanın fiillerinde tamamen hür olduğu"na inanır. İlke, yazgıcılığa tümüyle karşı çıkar. Buna göre insan yapıp ettiklerinden ve yapmadıklarından sorumludur; karşılığında ise kıyamette ödüllendirme ve cezalandırmaya tabidir.
Mutezile'nin ortaya çıkışı Hasan-ı Basri'nin talebeleri arasında yer alan Vâsıl bin Atâ'nın hocasından büyük bir günah işleyen bir insanın mümin kalamayacağı yani (Günah-ı kebair) konusunda bir tartışma yaşamasından dolayı ayrılması sonucunda doğmuştur.
İlgili 31 soru bulundu
Bu kaynakların verdiği bilgilere göre ilk Mutezilî müfessir Ebu- bekir el-Esamm (201/816)'dır. Ebû Ali el-Cubbâî (303/915); İsa er-Rummânî (384/994); Kâdî Abdulcebbâr (415/1025); Şerif el-Murtadâ (436/1044); Yusuf el-Kazvînî (483/1090); Muhammed b.
Mutezile kelimesi, ayrılmak, bir köşeye çekilmek ve gözden uzaklaşmak manasına gelen i'tezele sözcüğünden türetilmiştir. İslam'daki itikadi mezheplerden biri olan Mutezile, 7. yüzyılın sonlarında ortaya çıkmıştır. Mezhebin ortaya çıkışında Hz. Ali'nin şehit edilmesi ve halifeliğin Emeviler'e geçmesi etkili olmuştur.
Tevhid, adalet, el-menzile beyne'l-menzileteyn, emir-i bi'l-ma'ruf nehiy ani'l-münker ve el-vaʻd ve'l- vaîd olarak isimlendirilen beş esas, Mu'tezile'nin düşünce yapısının temelini oluşturmakta- dır.
MU'TEZİLE, İslam'da kuramsal kelam ilminin temellerini atan, problemlerini tespit ve tayin eden, bu problemleri çözüme kavuşturmaya çalışan en önemli teolojik okullardan biridir. Bu okul, İslam akaidini felsefi ilke ve yöntemlere dayanarak ispat etmeye ve savunmaya çalışan bir düşünce sistemi olarak da bilinmektedir.
Bunlardan Bağdat Mu'tezilî âlimlerinden olup önde gelenlerden ikisi Sümâme b. el-Eşres (ö. 213/828) ve Ahmed b. Ebi Duâd (ö. 240/854)'tır.
Dolayısıyla Mu'tezile'nin adalet anlayışının asıl ortaya çıkışı, özgür iradeyi savunmasıyla paralel olmuştur. Esas itibariyle siyasi kökenli dini karakterli olan bu anlayış, Kur'an'dan iktibaslarla kelami bir görüş haline gelmiş ve onların vazgeçilmez beş temel ilkesinden biri olmuştur.
İbnü'r-Râvendî'nin (ö. 301/913-14 [?])
Önce Cehmiyye, daha sonra Mu'tezile, Kelâmullahın Allah'ın sıfatı değil fiili olduğunu ve Kur'an'ın yaratılmış olduğunu savunmuştur. Çünkü o, kelimeler, harfler ve ses- lerden oluşur.
Mutezile, Kur'ân tefsîrini özellikle tevhid ve adalet prensipleri üzerine temellendirmiştir.
Bu şekilde kelam ilminin temellerini atan Mu'tezilenin görüşleri, tevhid, adalet, el-va'd ve'l-va'îd, el-menzile beyne'l-menzileteyn ve emr-i bi'l-ma'rûf ve nehy-i ani'l-münker şeklin- de beş esas olarak sistemleştirilmiştir.
Allah'a hiçbir şeyin vacip olmayacağı görüşünü benimseyen Eş'arî, bunu ispat etmek için, senaryo şeklinde bir “üç kardeş meselesi” tasarlamış ve hocası el-Cübbaî'ye biri mümin, diğeri kâfir, üçüncüsü de henüz çocukken ölen üç kardeş hakkındaki kanaatini sormuştur.
Mu'tezile, ahlâkın temellendirilmesinde vahyin rolünün, aklen bilinen hususları tamamlayıcı olması, onları doğrulaması ve bu davranışların sosyal hayata aktarılmasında teşvik edici bir yönünün olması olarak belirtmektedir.
Kitabın ilk bölümü “tevhid” bahsine ayrılmıştır. Mu'tezîlî âlimler tara- fından “usûl-i hamse”nin ilk esası olarak “adalet” zikredilmekle birlikte, Mu'tezîle mezhebinin temelini teşkil eden “tevhid” esasını adaletin önüne geçiren ilk mu'tezîlî âlimin Kâdî Abdülcebbâr olduğunu söyleyebiliriz.
Büyük günah işleyen müminlerin âhirette şefaatten yararlanamayıp ebediyen cehennemde kalacaklarını ileri süren Mu'tezile ve Hâricîler'e verilen ad. Mu'tezile'nin beş temel prensibinden (usûl-i hamse) biri.
Aslında usûl-i hamse (beş prensip) olarak bilinen Mutezilenin bu esasların- dan el-va'd ve'l-va'îd, el-menzile beyne'l-menzileteyn ve iyiliği emretmek, kötülüğü nehyetmek prensipleri de adalet esasına dahildirler.
Mutezile ise kendini "ehlü'l-adl ve'ttevhid" diye adlandırır. Akılcı bir mezhep olan Mutezile, mantık kurallarıyla çelişir gördüğü ayet ve hadisleri Ehl-i sünnet'ten farklı biçimde yorumlamış ve bu yorumlarında akla öncelik vermiştir.
Kelâm tarihinde el-menzile beyne'l-menzileteyn görüşünü ilk defa ortaya atan kişinin Vâsıl b. Atâ olduğu kabul edilir.
grup da Vâsıl b. Atâ'nın cevabını tasvip ettiği için onun yanına gitmiştir. Hasan Basrî ise bunun üzerine 'İ'tezele annâ Vâsıl/Vâsıl bizden ayrıldı' demiş, daha sonra da Vâsıl b. Atâ ve yanındakiler 'Mu'tezile' diye adlandırılmıştır.
- Ehl-i sünnet itikadına göre kadere iman etmek imanın altı şartından biridir; yani kadere iman etmek farzdır ama; Mu'tzile mezhebi kaderi inkar ediyor ve kader diye bir şeyin olmadığını söylüyor. Böylelikle imanın altı şartından birine inanmamış oluyor.
Muhammed b. Hanefiyye ve kader konusunda bir risâlesi bulunan Hasan-ı Basrî'yi Ehl-i sünnet'in ilk temsilcileri olarak zikretmiştir (el-Farḳ, s. 220).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri