Müzecilik (MYO) Bölümü
Türkiye'de müzecilik alanında var olan açık günümüze kadar yalnızca arkeoloji ve sanat tarihi mezunları ile kapatılmaya çalışılırken Müzecilik Bölümünün açılması ile gerçek kimliğine kavuşacaktır.
Müze Araştırmacısı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 6 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Müze Araştırmacısı maaşları 17270 TL'dir. En düşük Müze Araştırmacısı maaşı 13820 TL iken, en yüksek Müze Araştırmacısı maaşı 36520 TL'dir.
Müzecilik Bölümünden mezun olan kişilerin ne iş yaptığı büyük bir merak konusudur. Bu bölümden mezun olan kişilerin görevler arasında; müzenin yönetimi, düzenlenmesi, eserlerin sergilenmesi, depolanması, tanımlanması, sınıflandırılması ve korunması gibi önemli sorumluluklar yer alır.
İlgili 34 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Arkeolog 2023 yılında ortalama 36.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Arkeolog , Ocak 2023 yılında ortalama 29.040 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 17.996 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
f) (Ek:RG-2/3/2013-28575) Müze araştırmacısı: Üniversitelerin Sanat Tarihi bölümlerinden mezun olan ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün müzelerinde ve taşınır ve taşınmaz kültür varlığı ile ilgili birimlerinde fiilen görev yapan kişileri, ifade eder.
Müzede herkes, her işi yapıyor ve bunların tamamına “müzeci” deniliyor.
Müzecilik Bölümü eğitimi yüksek lisans programı olarak farklı üniversitelerde bulunsa da lisans eğitimi yalnızca Dokuz Eylül Üniversitesinde verilmektedir. Müzecilik için Dokuz Eylül Üniversitesi taban puanı 233,4449, başarı sıralaması 727239'dir.
Madde 7 — Müze müdürü, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren arkeoloji, prehistorya, sanat tarihi, etnoloji, antropoloji, sümeroloji, hititoloji, klasik filoloji, klasik şark dilleri, tarih bölümlerinden mezun olan ve en az iki yılı Bakanlıkta olmak üzere toplam sekiz yıl Devlet memurluğu yapanlar arasından ...
Arkeoloji (EA) - KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) | Mezun Başarı Atlası
Kendisine teslim edilen eserlerin bakımını yapmak ve korumasını sağlamak. Kendi branşı üzerinde olan eserler hakkında bilimsel çalışmalar yapmak. Özel müzeleri denetlemek. Müzelerde yer alan eğitim, konferans, seminerlere katılmak, kazı ve araştırmalarda heyet üyeliği yapmak.
Alanının eğitim ve öğretimi için gerekli olan becerileri sergiler. Doğal çevre ile tarihsel mirasın korunması konusunda bilgi sahibi olur. Kültürel ve sanatsal etkinliklere katılır. Eğitimin süresi 30 ders saatidir.
Koleksiyondaki eserlerin kaydını tutar, bakımını yapar ve restorasyon işlemlerini yönetir. Müzecilik bölümü mezunları ayrıca, tarihi ve kültürel mirasın korunması, belgelenmesi ve yönetimi gibi konularda da çalışabilirler.
Müze Uzmanı
Taşınır kültür varlıklarının müzelere kazandırılması, tasnifi, tescili, envanteri, katalog fişlerinin düzenlenmesi, sergilenmesi, depolanması, korunması, mekanik temizliği, tanıtımı, yayımı, güvenlik tedbirlerinin alınmasını sağlar.
Başvurular, pozisyonlar itibariyle KPSS(B) gurubu puanı esas alınarak yer ve pozisyon olarak ayrı ayrı sıralama yapılacağından, en yüksek puanı alan adaydan başlanarak pozisyon sayısı kadar sözleşmeli personel alınacaktır.
Müzecilik, öğrencilerine müze ve sanat dünyasında bir mesleğe hazırlanmak için tasarım ve küratörlük uygulamaları, proje yönetimi, koleksiyonlar ve sergi yönetimi, bütçe ve finans, eğitim, yeni teknolojiler ve ziyaretçi deneyimini aktarmayı amaçlayan akademik bir disiplindir.
Psikoloji Bölümü 2023 taban puanları en düşük 165,20535, en yüksek 509,33219'dur. Psikoloji Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 1.774.912, en yüksek 715'tir.
Genel olarak arkeoloji müzeleri, bir toplumun etnograflk kültürlerine ait eserleri kapsayan müzelerdir. Etnografya müzeleri, kendi yöresi dışındaki yakın çevre kültürlerinin etnografik ürünlerini de toplayabilir. Ayrıca buna bağlı olarak bulunduğu çevre ile yakın çevresi arasında kültürel iletişimi sağlayabilir.
Dini bayramların ilk günü, müzeler öğleye kadar ziyarete kapalı tutulur. Pazartesi günleri, genel temizlik için teşhir salonları ziyarete kapatılır (Topkapı Sarayı Müzesi Salı günü).
Arkeologlar genellikle şu ortamlarda çalışır:
Müzeler ve kültürel kuruluşlar: Arkeologlar, müzelerde ve kültürel kuruluşlarda küratör, araştırmacı veya danışman olarak çalışabilirler. Bu kurumlar, tarih öncesi ve tarihi eserlerin sergilenmesi, saklanması ve araştırılmasıyla ilgilenir.
Arkeoloji bölümü, mezunlarına “arkeolog” unvanı verilir. Bu unvana sahip olmanız için üniversitelerde Fen-Edebiyat Fakülteleri kapsamında yer alan 4 yıllık Arkeoloji lisans bölümünden mezun olmanız gerekir.
Arkeolog, insanlık tarihi ve tarih öncesi hakkında bilgi toplamak için eski uygarlıkların geride bıraktığı mimari yapı, eşya, kemik vb kalıntıları inceler. Aletler, mağara resimleri, bina kalıntıları.., kazılarla gün ışığına çıkaran, inceleyen, değerlendiren ve koruyan kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri