Yaşar Nabi Nayır, şiirlerinde hece ölçüsünü kullanmıştır. Hece ölçüsü, belirli sayıdaki hece kümelerine dayanan şiir ölçüsüdür.
Nâbî Efendi'nin 1113 (1701) yılında, yedi yaşındaki oğlu Ebü'l-hayr Mehmed'e hitaben yazdığı Hayrî-nâme ise, onun divanıyla birlikte tanı- nan ve sevilerek okunan eserlerinden, mesnevi nazım şeklinin ve nasi- hat-name türünün güzel örneklerinden biridir (Nâbî 1292/1875: 2-61; Pala 1989; Kaplan 1995).
Eserlerinde duygu ve hayal yerine düşünceye önem vermiştir. Bu nedenle şiirlerinde heyecan ve duygular azdır. Günün olaylarını, çağının haksızlıklarını, huzursuzluklarını edebiyat ve sanattan taviz vermeden işlemiştir. Nâbî'ye göre şiir, günlük hayatın içinde olmalı, hayattan ve insanlardan kopmamalıdır.
“Nâ” ve “bî” kelimeleri arapça ve farsçada 'yok' anlamına gelmektedir. Bu beyitte Nabî mahlasının oluşumunu belirtmektedir. 10 Nisan 1712 tarihinde vefat etmiş, Üsküdar'da Karacaahmet Mezarlığına gömülmüştür.
İlgili 24 soru bulundu
Sebk-i Hindi akımının temsilcilerindendir. Özlü, ahenkli, topluma yönelik şiirler yazma gayreti içinde olmuştur.
Hikemi şiir akımının edebiyatımızdaki öncüsü ve en güçlü temsilcisi Nabi'dir. Bu nedenle “Hakimane Şiir” akımı “Nabi Ekolü” olarak da bilinir. Nabi'nin şiirle düşünceyi birleştirerek açtığı yolda kendisini izieyen ve 17. yüzyılın ikinci yarısı ile 18. yüzyılda yaşadıkları bilinen birçok şair yetişmiştir.
Divan şairi olan Nedim Lale devrinde yaşayan biridir. Dolayısıyla yaklaşık olarak 17.yy sonu ve18.yy başlarında yaşadığı söylenebilir. Yaşadığı dönemde kaside, gazel, koşma, murabba, müstezad gibi Divan edebiyatını temsil eden yazı türlerine ait eseri vardır.
Hayriyye, Divan edebiyatı şairlerinden Nâbi'nin eseridir. Eser aruz ölçüsüyle yazılmış bir öğüt kitabıdır. Nâbi bu eseri oğluna öğüt vermek için yazmıştır. Mesnevi nazım biçimi ile yazılan Hayriyye aruzun "feilâtün feilâtün feilün" kalıbı ile yazılmıştır ve 1665 beyitten oluşmaktadır.
Kaynakların görüş birliği olduğu bir konu da Nabi'nin bir okul oluşturmasıdır. Yani tarihte bir Nabi ekolü meydana gelmiştir. Bu şiir türü hikemi tarzda yazılan, öğretici şiirlerdir.
Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
Türk edebiyatındaki münşeâtların sınıflandırmasında, edebî münşeâtlar kategorisine dâhil edebileceğimiz Münşeât-ı Nâbî, sahip olduğu dil ve üslup özellikleriyle döneminin sanatkârâne nesir üslûbunun en önemli temsilcilerindendir.
1642'de Şanlıurfa'da doğdu. Asıl adı Yûsuf olmakla beraber Nâbî mahlasıyla tanındı. Gaffarzâde veya Karakapıcılar ailesine mensup olduğu hakkında söylentiler vardır.
Nazım birimi dörtlük olan nazım şekillerinden biridir. Kafiye düzeni "aaaa/bbba/ccca"dır. Genellikle 4 ile 8 dörtlükten oluşur. Her konuda murabba yazılabilir.
Mesnevi aruzun kısa kalıplarıyla yazılır; daha çok şu kalıplar kullanılmıştır: mefâ'îlün mefâ'îlün fe'ûlün. mef'ûlü mefâ'ilün fe'ûlün.
Şarkı bir nazım birimi olarak genellikle dörder dizelik bendlerden oluşmaktadır. Kafiye düzeni x değişken olacak şekilde aa xa biçimindedir. Türk edebiyatı içerisinde bestelemek için yazılmış olan milli bir nazım birimi olan şarkı, halk edebiyatında da türkü olarak karşımıza çıkar.
Nedim, divan şiirinde Necatî'yle belirginleşen, Bakî ve Şeyhülislam Yahya gibi şairlerin eserlerinde mükemmelleşen mahallîleşme deneyiminin XVIII. yüzyıldaki en büyük temsilcisidir.
Yüksek, yüce, haber veren.
Nedimin en çok kullandığı nazım şekline şarkı denir. ☆Nedim Kimdir? Divan edebiyatının şairidir. Lâle Devri'nde ün kazanmış olan bu şair, Lâle Devri'nin en önemli temsilcisidir.
Divan şiirinde kendi adıyla anılan bir tarz ortaya koyan şair.
Divan edebiyatı şairi olan Baki'nin özellikle gazel türünde birçok eser verdiğini söylemek mümkündür. Aynı zamanda birçok önemli kasidesinin de olduğu söylenebilir. 4508 beyitlik en önemli eseri ise Divan olarak bilinmektedir.
Türk-i Basit adıyla da bilinen mahallileşme akımı, 16. yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıktı. Öncüleri arasında gerçek adı İsa olan Necati Bey ve Şeyhülislam Yahya Efendi yer alır. Bu akıma Türk-i Basit denmesinin en büyük nedeni divan edebiyatını Farsça ve Arapça mazmunlarından arındırmaktır.
Öğretici Tarih Yazıcılığı
Bu tarzın önderliğini yapan kişi Thukydides (Tukididis)'tir.
Yerlileşme eğilimi, divan edebiyatında ortaya çıkmış bir edebi akımdır. Türki-i Basit (Basit Türkçe) adı verilen bu akımın temsilcileri XVI. yüzyıl ozanlarından Tatavlalı Mahremi ile Edirneli Nazmi'dir. Nazmi'nin Basit Türkçe şiirleri 45.000 beyti aşan divanına serpiştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri