Ermeniler, yirminci yüzyılın başlarında Zengezur'u ele geçirmek için onlara yardımcı olan devletlerin sayesinde işgali sona erdirdi. Zengezur'un Azerbaycan'dan Ermenistan'a ayrılmasının bir sonucu olarak, Azerbaycan'ın ana kısmı Nahçivan'dan ayrıldı ve büyük Türk dünyası coğrafi olarak dağıldı[52].
İdari yapı Nahçıvan'ın statüsü, 12 Kasım 1995 tarihinde halk oylaması ile kabul edilen Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası'nın 8. bölümünde düzenlenmiştir. Buna göre; Nahçıvan içişlerinde özerk, savunma ve dış politikasında ise Azerbaycan'a bağlı bir statüye sahiptir.
Nahçıvan, Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında 16 Mart 1921'de imzalanan Moskova Antlaşması'yla özerk yapıya sahip oldu ve başka bir devlete terk edilmemesi şartıyla Azerbaycan'a bırakıldı.
Azerbaycan'a bağlı Nahcivan'ın yalnız İran, Ermenistan ve Türkiye'ye kara sınırı kalmıştır.
Azerbaycan'a bağlı özerk bir cumhuriyet olan Nahcivan; Güney Kafkasya'da, Türkiye- Ermenistan- İran sınırlarının kesişim noktasında yer alır. Nahcivan, bu konumu itibariyle Türkiye ile Kafkaslar ve Orta Asya Türk Ülkeleri arasında geçiş kapısıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Nahçıvan dini kültürü halkının nerdeyse tamamı müslümandır. İslamiyet ve dini vecibelerin kuralları gereği kurumları mevcuttur. Bu dini kurumlar tam olarak devlete bağlı kurumlardır.
Türkiye ile Nahçıvan arasında 17 km'lik bir sınır bulunmaktadır. Nahçıvan şehir merkezi ile Türkiye'nin Iğdır şehri arasındaki uzaklık 160 km olup, iki şehir karayolu ile birbirlerine bağlanmıştır. İki ülke arasındaki ulaşım ve ticari ilişkiler Dilucu Sınır Kapısı'ndan gerçekleştirilmektedir.
“Nahçıvan Türk kapısıdır.” “Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, gamı (üzüntüsü, kederi), bizim gamımız (üzüntümüz, kederimiz) dır.” Bu sözler Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ait.
Nüfusunun çoğunluğu Azerbaycan Türklerinden oluşan Nahçıvan, Rusya'daki 1917 Bolşevik Devrimi'nin ardından 28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan'ın sınırları içinde kaldı. 1918'den 1921'e kadar geçen dönemde Ermenilerin saldırıları nedeniyle büyük acılar yaşayan Nahçıvan, Ermeni tehlikesini ...
Ermenistan ile savaş durumu nedeniyle, Ermenistan Cumhuriyeti vatandaşları ve diğer Ermeni kökenli ve Ermeni asıllı yabancı vatandaşları'nın Azerbaycan Cumhuriyeti'ne girişi yasaktır.
Türkiye ile Azerbaycan arasında 10 Aralık 2020'de imzalanan protokol ile iki ülke vatandaşlarının sadece kimlik kartı ibraz ederek, geçişleri bugün başladı. İki ülke vatandaşları 1 Nisan'dan itibaren karşılıklı seyahatlerini pasaporta ihtiyaç duymadan, yalnızca yeni tip kimlik kartı ibraz ederek yapabilecek.
Türkiye tarafında Dilucu, Nahçıvan tarafında ise Sederek Gümrük Kapıları yer almaktadır. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Nahçıvan Şehri ile Türkiye/Iğdır Şehir Merkezi arası mesafe yaklaşık 160 km'dir.
Nüfusun %99,9'u Müslüman'dır ve para birimi: Manat'tır. Nahçıvan'ın halihazırdaki Âli Meclis Başkanı Sayın Vasif Talıbov'dur.
Zengezur Koridoru veya Nahçıvan Koridoru, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan tarafından kazanılmasının ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes antlaşmasının 9. maddesi gereğince Azerbaycan ile eksklav parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantıyı kuracak olan koridordur.
Şu an Azerbaycan bayrağı olarak kullanılan, mavi, kırmızı ve yeşil renkli bayrak ilk defa 1988 yılında Nahçıvan'da kullanılmaya başlanmış ve daha sonra, 90'lı yılların başında Nahçıvan'ın resmi bayrağı olarak kabul edilmiştir.
Ülkede, 66 rayon (vilayet) ve bir özerk cumhuriyetten (Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti) oluşan idari yapılanma mevcuttur. Azerbaycan Anayasası'na göre Azerbaycan devleti demokratik, laik ve üniter bir Cumhuriyet'tir.
Nahçıvan, Türkiye'nin Türk dünyasına açılan tek kapısı olduğu için ayrıca önemli ticaret yolları ve enerji güzergâhlarına komşu olduğu için son derece önemli bir bölgedir. Türkiye'nin 1921'de imzaladığı Moskova ve Kars Antlaşmaları ile Nahçıvan üzerinde garantörlük hakları bulunmaktadır.
Nahçıvan ve Azerbaycan coğrafyasında en çok tanınan pilav Şah Pilavı. Bizlerin Perde Pilavı olarak tanıdığı bu lezzetin ismi yapımının zorluğu ve özeninden dolayı pilavların şahı olarak günümüze ulaşmış. Şah pilavı, yasemin pirinç olarak bilinen ince uzun beyaz pirinçten yapılıyor.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881'de Selanik'teki 'pembe boyalı' evde doğdu. Günümüzde Yunanistan topraklarında bulunan yapı "Atatürk Evi" olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. …
Şapolyo'nun naklettiği bilgiler de, Atatürk'ün baba soyunun "Anadolu'dan Rumeli'ye geçmiş olan Yörüklerden" olduğunu göstermektedir. Yukarıda da denildiği gibi, Atatürk'ün baba soyu, Konya / Karaman'dan gelerek Manastır Vilayeti'nin Debre - i Bala Sancağı'na bağlı Kocacık'a yerleşti. Aile sonradan Selanik'e göç etti.
Nahçivan (AZERBAYCAN)
Iğdır Nahçivan geçişleri Dilucu sınırkapısından yapılmakta ve Türkiye ve Azerbaycan devletleri arasında yapılan karşılıklı antlaşmalarla kurallara bağlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Azerbaycan'a olan ziyaretlerinde normal pasaport sahipleri vize almak zorundadır.
Karabağ Hanlığı hükümdarı Penah Han zamanında Nahçıvan, Karabağ Hanlığı'na bağlıdır. 1804-1813 Rus-İran Savaşı sırasında, 1808 yılında Ivan Gudovich önderliğindeki Rusya İmparatorluğu ordusu Nahçıvan'ı işgal etmiştir. Fakat Gülistan Antlaşması'ndan sonra Nahçıvan, İran'ın eline geçmiştir.
Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel, Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 75.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri