AYETEL KÜRSİ YERİNE HANGİ DUA OKUNABİLİR? İlk etapta Ayetel Kürsi'yi ezberlemeye gayret etmekle birlikte bu ayetin yerine geçici olarak Kafirun, İhlas, Felak ve Nas sureleri okunabilir.
Namazlardan sonra Ayetel Kürsi okumak menduptur. Zira Hazreti Peygamber (s.a.s) Ayetel Kürsi'yi özellikle yatmadan önce ve namazlardan sonra okumuş ve Müslümanlarca okumalarını öğütlemiştir. Ayetel Kürsi farz olan namazlarda ve namazlardan sonra okunabilen bir ayet olmaktadır.
Namazlardan sonra 'Ayetü'l-kürsî'yi okumak menduptur. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), 'Ayetü'l-kürsî'yi özellikle yatmadan önce ve namazlardan sonra okumuş ve müslümanlara okumalarını öğütlemiştir (Buhârî, Vekâlet, 10; Tirmizî, Fedâilü'l-Kur'an, 2; Taberânî, el-Mu'cemü'l-kebîr, VIII, 134; Beyhakî, Şu'abü'l-îmân, IV, 51).
Bu bilinen surelerin dışında kuranı kerimin herhangi bir ayeti de okunabilir. Ayete-l kürsi de kuran-ı kerimde geçen bir ayet olduğu için zammı sure olarak namazda okunabilir.
Ayetel Kürsi'nin, gün içerisindeki herhangi bir vakitte okunması mümkündür. Bu bağlamda, namaz sırasında ya da başka bir vakitte bu ayeti kerime okunabilmektedir. Normal zamanlarda okunduğunda genellikle korkulardan emin olmak ve dua amacıyla bu ayete başvurulduğu bilinir.
İlgili 23 soru bulundu
Yalnız kılan, her rekatte aynı miktarda okuyabilir. Her namazda, ikinci rekatte, birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur. İmamın aynı namazların aynı rekatlerinde, aynı âyetleri okumayı adet edinmesi mekruhtur. Yalnız kılanlar için de her namaz için böyledir denildi.
Dört rek'atlı sünnet namazlarda her iki rek'at müstakil kabul edildiğinden (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/16-17) birinci ve ikinci rek'atta okunan zamm-ı sûreleri üçüncü ve dördüncü rek'atta da okumak, namaza bir zarar vermez. Ancak bilenlerin başka âyet/sûre okuması daha doğru olur.
Zammı sureler arasında; Fil Suresi (Elemtera...), Kureyş Suresi (Liilefi...), Maun Suresi (Eraeytellezi...), Kevser Suresi (İnneeğtayne...), Kafirun Suresi (Gulyaeyyühel...), Nasr Suresi (İzece...), Tebbet Suresi (Tebbet yeda...), İhlas Suresi (Gulhuvallahu...), Felak Suresi (Guleuzubirabbilfelag...), Nas Suresi ( ...
Fatiha suresini namazlarda okumak vacip olduğu için Fatiha süresi zammı surelerden sayılmaz. Namaz kılarken namaz surelerini, Kur'an-ı Kerim'deki sıralandığı gibi okumak uygundur. Sure atlamadan sırasıyla okumak gerekir. Eğer atlanacak ise en az iki sure atlamak gerekmektedir.
Namazlardan sonra şöyle dua edilebilir: "Elhamdülillahi Rabbilalemin, Essalatü Vesselamü Ala Resulina, Muhammedin Ve Ala Alihi Ve Sahbihi Ecmain" Türkçe manası şöyledir: "Ya Rabbi! Kıldığımız namazlarıkabul eyle. Ahır ve akıbetimizi hayreyle. Sonnefesimizde kelimei tevhid söylemmeizi nasip eyle.
Bilindiği gibi sabah ve akşam namazlarnıdan sonra Kur'an'dan “Lâ yestevî”,öğle namazından sonra “Lekad sadakallâhu” ayetleri ile başlayan aşırlar; ikindi namazından sonra Amme Sûresinin yarısı veya tamamı; yatsı namazından sonra da “Âmenerresûlü” aşr-ı şerifi okunmaktadır.
Velhamdü-lillâhi rabbil'âlemîn. Velhamdü lillâhi Rabbil'âlemîn. Estagfirullah, estagfirullah, estagfirullah, estagfirullahel'azîm elkerîm ellezî lâ ilâhe illâ huvel-hayyel-kayyûme ve etûbü ileyh.
Lev enelna veya La yestevi duası olarak bilinen Harş Suresinin son 4 veya 5 ayeti mevlitlerde, sabah ve akşam namazları sonrasında Esma-ül Hüsna ile edilen dualar öncesinde sıklıkla okunuyor.
Ayetel Kürsi duasının namaz kılarken okunup okunmayacağı da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu ayet Müslümanlar için farz olan namazlarda okunabilir. Bunun yanında namazdan sonra da okunabilmektedir.
Namazda bir miktar Kur'ân okumak farzdır. Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sûre olmalıdır. Özellikle Fâtiha sûresinin okunması vaciptir.
"Namazda okunan âyet ve sûrelerin, gerek bir rekât içinde gerekse ikinci rekâtla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf'taki sıraya göre okunması sünnete uygundur. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur. Fakat bu, namazı geçersiz kılacak bir durum değildir.
5 Vakit Namazda Okunan Dualar Bismillahirrahmânirrahîm 1- Ezan Duası 2- Kamet 3- Kıyam 4- Sübhaneke Duası 5- Ruku 6- Secde 7- Kunut Duaları 8- Ettehiyyatü Duası 9- Allahümesalli Duası 10- Allahümebarik Duası 11- Rabbena Duaları 5 vakit Namazda okunan duaları ezberleyebilirsiniz.
Farz namazların, üçüncü ve/veya dördüncü rekâtında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
Namaz sırasında, Fatiha Suresi'nden hemen sonra okunan ve kısa olan surelere zammı sure ismi verilmektedir. Bu açıdan en sık okunan ve ezberlenen zammı sureler içerisinde Kevser Suresi de bulunmaktadır.
Namazın son oturuşunda (ka'de-i ahire), selam vermeden önce okunurlar. Rabbena dualara Kuran'da geçen ayetlerdendir. Rabbena atina duası Bakara suresinin 201, Rabbenağfirli duası da İbrahim suresinin 41. ayetidir. Rabbena duaları, son oturuşta Eettehiyatu, Allahümme Salli, Allahümme Barik dualarından sonra okunurlar.
Namazda Kur'an-ı Kerim'den bir kısım okumak farzdır.
Bu bakımdan bu kerdeşimiz sadece İhlas süresini bilse bile namazına devam etmelidir. Ayrıca namazda Fatiha suresini okumak vaciptir. Bu sureyi de ezberlemesi gerekir. Bu şekilde namazını kılar.
Farz Namazda Fatihadan Sonra Zammı Sure Okuyan Kişi Ne Yapmalıdır. Soru: Namazların farzlarında 3. ve 4. rekatta Fatiha suresinden sonra zammı sure okuyan kişi ne yapmalıdır? el Cevab: Sehiv secdesi yapar. Yapmadan namazı bitirse namazı sahihtir.
Namazda kaç rekât kıldığı konusunda tereddüt eden kimse ne yapmalıdır? Namazda zaman zaman şüpheye düşüp kaç rekât kıldığı hususunda kesin bir kanaate varamayan kimse, kıldığına emin olduğu en az rekât sayısını esas alarak namazına devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri