İftidah tekbiri yani başlama tekbiri çekildikten sonra namaza başlanır. Namaza başladıktan sonra ilk okunan zammı sure Fatiha suresidir.
İlk olarak Subhaneke okunur ve Euzü Besmele çekilerek Fatiha suresine başlanır. Fatiha'nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim'den en az 3 ayet okunur. İlk rekatta dualar okunup rüküya varılır ve 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken Semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir.
"Namazda okunan âyet ve sûrelerin, gerek bir rekât içinde gerekse ikinci rekâtla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf'taki sıraya göre okunması sünnete uygundur. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur.
5 Vakit Namazda Okunan Dualar Bismillahirrahmânirrahîm 1- Ezan Duası 2- Kamet 3- Kıyam 4- Sübhaneke Duası 5- Ruku 6- Secde 7- Kunut Duaları 8- Ettehiyyatü Duası 9- Allahümesalli Duası 10- Allahümebarik Duası 11- Rabbena Duaları 5 vakit Namazda okunan duaları ezberleyebilirsiniz.
Tabii ki kılınan namaza ve oturma sırasına göre bu duaların okunması da değişiyor. Mesela farz namazların 1. oturuşunda sadece Tahiyyat duası okunur. Ama 2 rekatlı bir namaz da olsa 4 rekatlı bir namaz da olsa son oturuşta Tahiyyat + Salli + Barik + Rabbena yani tüm dualar okunmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Sübhaneke duası da her namazın ilk rekatında iftitah tekbirinden sonra okunan ilk duadır. Namaz kılarken okunan dua ve sureler arasında bulunduğundan dolayı Subhaneke duası okunuşu bilinmesi gereklidir. Sübhaneke duası okunuşu, "Sübhânekellâhümme ve bi hamdik" şeklinde başlar.
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nâfile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rek'atta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, 141-142).
Dört rek'atlı sünnet namazlarda her iki rek'at müstakil kabul edildiğinden (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/16-17) birinci ve ikinci rek'atta okunan zamm-ı sûreleri üçüncü ve dördüncü rek'atta da okumak, namaza bir zarar vermez. Ancak bilenlerin başka âyet/sûre okuması daha doğru olur.
İlk rekatta okunan surenin, ikinci rekatta okunan sureden daha uzun olması sünnettir. Bunun tersini yapmak tenzihen mekruhtur. Ancak, iki surenin ayetleri kısalık, uzunluk bakımından farklı ise, bunları kelimeler açısından değerlendirmek uygun görülmüştür.
Namazda olması gereken niyet, iftitah tekbiri, kıyam, rüku, rükudan kalkış, secde, iki secde arası oturuş, oturuş ve selam vermeyi adım adım anlattı.
Namazda sûreleri Mushaf'taki sıraya göre okumanın hükmü nedir? Sünnete uygun olan, namazda okunan âyet ve sûrelerin Mushaf'taki sıraya göre okunmasıdır. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından kendinden önceki bir sûreyi veya âyeti okumak tenzîhen mekruhtur.
Sual: Bir namazın her rekâtında aynı zamm-ı sûreyi okumak mekruh olur mu? Evet. Tam İlmihal'de, (İmamın aynı namazların aynı rek'atlerinde, aynı âyetleri okumağı âdet edinmesi mekrûhdur. Yalnız kılanlar için de her namaz için böyledir denildi.
Değerli kardeşimiz, Bir namazda bir ayet-i kerime tekrarlansa veya bir sure bir rekatta iki defa okunsa veya bir sure iki rekatta da okunsa bakılır: Eğer yalnız başına kılınan bu namaz bir nafile namaz ise mekruh olmaz.
Salli ve Barik duaları namazın son oturuşunda, selam vermeden önce okunan dualardır. Kuran'da ayet olarak geçmemesine rağmen namazlarda okunması makbuldür.
Sabah namazından sonra Yasin suresini, öğleden sonra Fetih suresini, ikindiden sonra Amme suresini, akşam namazından sonra Vakia suresini, yatsıdan sonra Mülk, Rahman ve Secde surelerini okurdu.
Surelerin sıralamasında sünnetle farz birlikte düşünülmez. Sünnetteki sıralama ayrıdır; farzdaki sıralama ayrıdır. Mesela, sabah namazının sünnetinde Felak ve Nas surelerini, farzında ise Kevser ve İhlas surelerini okuyabilirsiniz.
Sual: İlk rekatta İhlas, 2.de, unutup Kevseri okumak mekruh mu? Mekruh olmaz.
Esasen sabah namazında veya başka namazlarda, Fatiha suresinden sonra rekatın birinde Felak suresi, diğerinde de Nas suresi okunabilir. Ayrıca, Peygamber Efendimizin (asm) sabah namazının farzında Fatiha'dan sonra okuduğu rivayet edilen bazı sureler şunlardır: Tûr, Kaf, Tekvir, Rûm, Müminûn, Zilzâl...
Birinci rekâtta "Nas" suresi okunsa, ikinci rekâtta da bu surenin okunması uygun olur. Çünkü tekrar etmek, geriye dönüp okumaktan daha iyidir.
Farz namazların, üçüncü veya dördüncü rek'atında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır. Ancak yanılarak sûre okunduğunda farz olan rükû ve secdenin geciktirilmesine sebep olsa da kıyam, kıraat mahalli olduğu için bu durumda sehiv secdesi yapmak gerekmez (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/102).
Ayakta sırasıyla; a) Besmele, b) Fatiha sûresi, c) Kur'an'dan başka bir sûre daha okunur. Birinci rek'atte olduğu gibi "Allahü Ekber" diyerek rükûa varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-azim" denilir. "Semiallâhü limen hamideh" diyerek ayağa kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir.
Namazda bir miktar Kur'ân okumak farzdır. Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sûre olmalıdır. Özellikle Fâtiha sûresinin okunması vaciptir. Dolayısıyla namazda Fâtiha sûresi okunmakla, hem farz kıraat hem de vacip yerine getirilmiş olur.
İlk oturuş, namazın vaciplerindendir. Vacibin unutulması durumunda son oturuşta sehiv secdesi yapılması gerekir. İlk oturuşun kasten terk edilmesi ise tahrîmen mekruhtur, dolayısıyla namazın iade edilmesi gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, 1/310; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/88).
Salli barik okumadan da yapsanız caizdir. Birşey gerekmez. Bu yazdıklarınız çerçevesinde esasen sehiv secdesi yapmanız gerekmez. Farzı unutup sonradan yaptıysanız bu sebeple sehiv secdesi yapacak iken yapmasanız namazınız sahih olur.
Muhammed ve ümmetine de verilsin diye Salli duası okunur. Biz de Hz. Muhammed'in ümmetinden olduğumuz için bu duaları okumak farz olmasa bile vaciptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri