Evet olur.Yavaş yemek ve besinleri çiğnemek tokluk hissini artırır ve kilo vermenize yardımcı olur. Ayrıca yavaş yemek sağlığınıza ve yaşam kalitenize katkı sağlar.
Hem iş hem de gündelik hayatta karnınızın uzun süre tok kalmasını sağlayacak lezzetli yiyecekler arasında; kivi, sütlü kahve, yulaf kepeği, yeşil kabak, brokoli, beyaz lahana, yumurta, tarçın, badem, süt ve kara buğday yer alır.
İngiltere ve Amerika'da yapılan bir çalışmada, araştırmacılar 33 yıl boyunca 2 bin 385 yetişkinin verilerini analiz etti. Bu çalışmaya göre, az ve sık yemek yiyen insanlar daha sağlıklı şeyleri tercih etme eğiliminde ve kiloları daha az.
İlgili 19 soru bulundu
Bu nedenle aslında üç ana öğünün vücudumuzun biyolojik saati için en optimali olduğunu söylemek mümkündür diyebilirim. Ancak gün içinde acıkan ve ihtiyaç duyan veya kan şekerinde ani değişimler yaşayan bireylerin bir veya iki ara öğün ekleyerek beslenme düzeni oluşturması en doğrusu olacaktır.
Birkaç gün üst üste normalden fazla tüketim yaptıysanız, kilo almanız olasıdır. Pazartesi günü tartıya çıktığınızda gördüğünüz rakam 2 gün öncesine göre 1-2 kilo fazla olabilir. Fakat bunu çözmek için açlık diyetlerine girmemelisiniz.
Eğer biraz yemek yiyip 20 dakika kadar beklerseniz leptin hormonu beyne tokluk mesajı yollar ve sizi çok yemek yemekten kurtartır. O yüzden karnınızın tam dolmasını beklemeden yemeyi yarıda kesip 20 dakika bekleyin, gerçekten ihtiyacınız olan kadarını yemiş olduğunuzu anlayacaksınız.
Hiçbir zaman yediğimiz yemeğin kütlesinde bir kilo artışı yaşayamayız. Besinleri ağız yoluyla aldığımız andan itibaren fiziksel ve kimyasal sindirim reaksiyonları başlar. Bu reaksiyonlar sayesinde vücut hücreleri aktivitelerini devam ettirirler.
Ahmet Aydın birçok beslenme uzmanının tersine sık aralıklarla değil, günde 2 öğün yemek yemeyi öneriyor: “Yağların yakılması için vücudun uzun açlık süresine ihtiyacı var. Çok sık yerseniz vücudunuz daha fazla insülin hormonu salgılayarak yağları depolar!”
Bu konuda azimli ve kararlıysanız İsveç diyetini deneyebilirsiniz. Kısa sürede hızlı kilo kaybı yaşamak isteyenler, İsveç diyetini tercih ediyorlar. 13 gün boyunca çok sıkı bir diyet programının uygulanması sonucunda 7 ile 20 kg arasında kilo kaybı yaşandığı vurgulanıyor.
Eğer gerçekten açsanız, gece ufak birşey atıştırmanın bir sakıncası yok. Biraz meyva, yağsız yoğurt, veya düşük kalorili sosa batırılmış sebzeler yemeye çalışın, 1-2 grisini yağsız peynir veya 1 avuç beyaz leblebide açlık duygunuzu köreltir. Baharatlı veya kafein içeren maddelerden ve alkolden uzak durmaya çalışın.
Diyete başlarken beynin bu diyet sürecine alışması yaklaşık olarak 21 gün sürmektedir. Eğer sağlıklı yaşamı yaşam tarzı olarak benimseyecekseniz eğer bu süre daha da uzayabilir. Psikolojik olarak açlık çekiyor olmanız bu dönemde çok normal.
Bir dilim ekmeğe 40 gün 903 defa okuyun
Kitapta zayıflamak için 903 defa El-Kabid, 550 defa El-Mukiyt ve 134 defa da Es-Samed isminin okunması tavsiye ediliyor. Bu duaların ise şu anlamlara geldiği ifade ediliyor: “El-Kâbid, 'Lütuf ve hikmetiyle istediğinin maddi ve manevi rızkını daraltan' anlamına geliyor.
Doktor Gönül Ateşsaçan, iştahı azaltmanın püf noktalarından biri olan ve sinirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayan limonun daha çok tüketilmesi gerektiğini belirtti.
İğne, pilot program kapsamında ülkedeki onbinlerce kişiye uygulanacak. Amaç ise hastanelerdeki obezite kaynaklı yükü alzaltmak olduğu belirtiliyor. Danimarka merkezli bir şirketin geliştirdiği Wegovy adlı iğne, yemek yedikten sonra salgılanan GLP1 hormonunu taklit ediyor. Böylece tokluk hissi oluşuyor.
Sürekli yeme isteklerini tetikleyen faktörler arasında besin eksiklikleri, düşük kalorili ürünlerin tüketimi, rahatlama ihtiyacı, diyabet, hipoglisemi, hamilelik, uyku eksikliği, stres, can sıkıntısı, dengesiz beslenme ve iştahı uyaran ilaçları kullanmak bulunur.
İştah artışının nedeni vücutta progesteron seviyesinin artması ile ilişkilendirilebilir. Bu yüzden fazla kalori ve yemek yeme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Adet dönemi öncesi çikolata ve bunun gibi tatlı, şekerli yiyeceklerin yenilmek istenmesinin nedeni ise , östrojen hormonunun azalmasıdır.
Kilonuzu kontrol edebilmek için 1 kilo kaç kaloriye eşit sorusunun cevabını bilmelisiniz. 1 kilo ortalama 7400 kaloriye eşittir. Günlük maksimum kalori alım miktarınızı en başta metabolizma hızınız belirler ve bu miktar metabolizma hızınızla paralel olmalıdır.
Ancak, genel olarak sağlıklı bir diyet için günde 3 ana öğün ve 2-3 arası öğün önerilir. Bu öğünler arasında 3-4 saat aralıklar bırakarak, yemeğe devam edilmesi önerilmektedir. Bu şekilde metabolizmanız hızlandırılır, aç kalmamak için gerekli olan enerji sağlanır.
Yani yaktığımızdan her 7 bin kalori fazla aldığımızda bir kilo alırız. Aynı hesaba göre yaktığımız kaloriden her 7 bin kalori az aldığımızda da bir kilo veririz. Vücutta kumbara sistemi vardır, artı ve eksi kalori kayıtlarının olduğu bir kumbaradır bu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri