Nazilli'nin il statüsüne kavuşması durumunda Bozdoğan, Kuyucak, Sultanhisar, Karacasu, Buharkent ve Yenipazar'ın, Nazilli'ye bağlanması bekleniyor.
Altı ilçeyle birlikte toplam 284 bin nüfusa ulaşacak olan Nazilli'nin il olması durumunda kalan diğer ilçelerin nüfusunun 750 binin üzerinde olması dolayısıyla Aydın, büyükşehir statüsünde kalmaya devam edecek.
Nazilli'nin il olması, bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimini de hızlandıracak. Nazilli'nin il olma yolunda önemli bir adım olan 100 bin nüfus kriteri, 2023 yılından itibaren uygulanacak. Bu değişiklikle birlikte, Nazilli'nin il olma şansı daha da artmış durumda.
Şu ana kadar adı geçen bir ilçe olmasa da kriterleri karşılayabilecek; İnegöl, Alanya, Polatlı,Çorlu, Siverek, Nazilli, Cizre, Manavgat, Ünye, Edremit, Fethiye, Midyat, Yüksekova ve Erciş'in aralarında olduğu 24-25 ilçenin olduğu belirtiliyor.
Nazilli, Ege Bölgesi'nde Aydın ilinin en büyük nüfusa sahip olan ikinci ilçesidir. Aydın-Denizli Karayolu, İzmir-Denizli demiryolu üzerinde; Efeler ilçesine 45 km, Denizli'ye 81 km uzaklıkta bulunmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
ile doğayı ve denizi ayağınıza getiren harika bir proje.
Dünya çapında turizm noktalarıyla ün yapan Aydın, nüfus bakımından en büyük ilçesi merkez ilçe Efeler'dir. Kentin kalbi konumunda olan Efeler ilçesi, birçok özelliğinden dolayı rağbet gösterilen bir yer.
Kaçak ve çarpık yapılaşmanın sembolü olan Sisdağı Yaylası, Türkiye'nin 82. ili olarak anılmaya başladı. Trabzon ve Giresun'un ortak kullandığı yüzlerce yayla evinin bulunduğu Sisdağı Yaylası, kaçak ve çirkin yapılaşmanın en kötü örneğini gözler önüne seriyor.
Bir ilçenin il olması yönetiminin kaymakamlıktan valilik yönetimine geçeceği anlamı taşır. Bu sayede yeni ile polis, asker, nüfus memuru gibi devlet memurları atanır. Bölgede artan nüfusa bağlı olarak evler değerlenir, yeni açılan ticarethane sayısında artış gözlenir. Bu da şehrin ticaret kapasitesini genişletir.
İstanbul 39 ilçesi ile Türkiye'nin en fazla ilçeye sahip ilidir. 31 ilçe ile Konya en çok ilçeye sahip 2. ildir. İzmir 30 ilçe ile 3. sıradadır. Bayburt merkez dahil 3 ilçesi ile Türkiye'nin en az ilçeye sahip ilidir.
40 ilden daha büyük olan kentimiz hem nüfus hem de ekonomik güç olarak kendisini kanıtlamıştır.
Nazilli'nin nesi meşhur sorusunun yanıtı da pidesi ve inciri şeklinde özetlenebilir.
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 45 kilometre mesafede yer alan Nazilli, Aydın'ın ilgi çeken ilçelerinden biridir.
Aydın Vilayeti, İzmir Merkez Sancağı, Aydın Sancağı ve Menteşe Sancağı'ndan oluşmaktaydı. 1877 yönetsel düzenlemesinde, Aydın Vilayeti'nin sancak sayısı 4'e çıktı. Merkezi İzmir şehri olan Aydın Vilayeti, İzmir Merkez Sancağı, Aydın Sancağı, Saruhan (Manisa) Sancağı ve Menteşe Sancağı'ndan oluşmaktaydı.
Kurduğu kentte o günlerin geleneklerine göre kendi ismi Nazlu'yu vermiş zamanla Nazilli olarak kalmıştır. 2-Hammer ve Evliye Çelebi gibi tarihçiler ise güzel ve nazlı kızları olduğu kadar şehrin güzelliğini, nazlılığını bu kızlara benzeterek Nazilli adının buradan kaynaklandığını ileri sürmüşlerdir.
Bozdoğan, Buharkent, Çine, Germencik, Efeler, Koçarlı, Karpuzlu, İncirliova, Karacasu, Köşk, Kuyucak, Nazilli, Sultanhisar ve Yenipazar. Denize kıyısı olan Kuşadası, Söke ve Didim ilçeleri ile beraber toplamda 17 ilçeden oluşmaktadır Aydın.
İlçe il kelimesine "çe" küçültme eki getirilerek türetilmiştir. Anlam olarak “küçük il” demektir. İlçenin eski adı kazadır. İlçenin idari merkezi olan ve ilçenin kurumlarının yer aldığı yerleşmeye ilçe merkezi denir.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin son grup "Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye'yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür." demişti. İL OLMAK İÇİN GEREKLİ 8 ŞART!
Bu yıldan sonra otuz iki yıl boyunca il sayısında herhangi bir değişiklik olmadı. 1989'da Aksaray, Bayburt, Karaman ve Kırıkkale; 1990'da Batman ve Şırnak; 1991'de Bartın; 1992'de Ardahan ve Iğdır; 1995'te Yalova, Karabük ve Kilis; 1996'da Osmaniye, ve 1999'da Düzce il oldu.
G harfinden 6 tane ilimizin adında bulunuyor.
İl olarak ilan edilen son yer, 81 il plaka koduyla Düzce oldu. 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremin merkez üssü olan Düzce, Bolu'nun uzak ilçesiydi. 7.2'lik bir deprem ile sarsılan ilçe, büyük bir yıkım yaşadı ve daha hızlı toparlanması için de il statüsüne kavuşturuldu.
İl olmak için ilçe nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor. Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun gibi 8 başlıktaki kriterlere uyan yerler il olacak.
Aydın'ın Türk egemenliğinde bir yönetim birimi statüsü kazanması 1390 yılında Yıldırım Beyazıt'ın şehzadesi Ertuğrul Bey'in Vali olarak Aydın'a atanmasıyla başlamıştır. Aydınoğulları zamanında şehrin adı Aydın Güzelhisarı olmuş, daha sonra Aydın adını almıştır.
Aydın'ın ikinci büyük ve önemli merkezidir. Merkez nüfusu 102.593, köy nüfusu 37.904, toplam nüfusu 140.498 dir. Sümerbank Nazilli Tekstil Fabrikası ilçenin önemli sanayi kuruluşlarındandır.
Aydın, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirminci şehridir. Aydın nüfusu 2019 yılına göre 1.110.972'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri