a. SEVİNÇ, ACI, KORKU, ŞAŞMA GİBİ DUYGULARI ANLATAN CÜMLELERİN SONUNA ÜNLEM İŞARETİ KONUR. Ne mutlu Türküm diyene! Hava, ne kadar da soğuk!
"Ne mutlu Türk'üm diyene" sözü, zaman zaman etnik ayrımcılığa yol açtığı iddiasıyla eleştirilmiştir. Bu eleştiriye karşı "Türk” kelimesinin bir etnik, dil veya din kökene dayanmadığı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını ifade ettiği belirtilir.
“Ne Mutlu Türküm Diyene” sözü, milliyetçilik anlayışının bir özelliğidir.
Ne mutlu-- yüklem buna göre Türküm diyene kalıyor geriye. Yükleme Kime sorusu sorarsak, kime ne mutlu olcak. Yani Türküm tek başına kalmıcaa için Türküm diyene beraber bi öge olcak. Kime sorusu Dolaylı tümlece sorulur bu durumda Türküm diyene dolaylı tümleçtir.
"Türk demek Türkçe demektir, ne mutlu Türküm diyene" (meğer meş hur sözün birinci kısmı da varmış!). "Millî his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin millî ve zengin ol ması, millî hissin gelişmesinde başlıca müessirdir. Türk dili, dillerin en zen ginlerindendir, yeter ki bu dil şuurla işlensin. ...
İlgili 43 soru bulundu
"Türk demek Türkçe demektir; ne mutlu Türküm diyene." Yalnız bizlerin değil dünyada pek çok insanın bildiğini ya da duyduğunu varsaydığımız, okullarda, kışlalarda, caddelerde, kısaca her yerde görebileceğimiz, her zaman dilimizde, gönüllerimizde de hissettiğimiz, Büyük Atatürk'ün meşhur sözü; Ne Mutlu Türküm Diyene!
atatürk'ün yukarıda aktarılan sözü de bu eserin 191. sayfasında yer almaktadır. "ne mutlu türk'üm diyene" deyişi ise cumhuriyetin 10. yılında atatürk'ün yapmış olduğu "10. yıl nutku"nun sonundaki sözüdür.
kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim. Ne mutlu Türk'üm diyene. Türk'üm, doğruyum, çalışkanım, İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Atatürk'ün amacı ulusal ve savunulabilir sınırlar dahilinde, bir Türk ulus-devletini kurmak için Türk milliyetçiliğini öne çıkarmaktı. Atatürk milliyetçiliği din ve ırk ayrımından uzak, ortak yurttaşlık temelindedir. Ortak mazi, lisan, ahlak, kültür ve hukuk Türk Milletini oluşturan temellerdir.
.” (1923)25 “Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türk halkına, Türk milleti denir. (1930).26 sözlerinden “Ne mutlu Türküm diyene” özdeyişinin ırksal bir bağ- lılığı anlatmadığı anlaşılmaktadır. Burada vurgulanması istenen içtimai, antropolo- jik bir yapıdan ve bu yapının bir üyesi olma bilincinden bahsedilmektedir.
𐱅𐰇𐰼𐰜:𐰋𐰃𐱅𐰏 ᠲᠥᠷᠥᠭ ᠪᠢᠲᠢᠭ: Ne Mutlu Türk'üm Diyene!
Atatürk'ün milliyetçilik ilkesinin esasında, "kendini aynı milletin üyeleri sayan kişilerin, o milleti yüceltme istekleri" vardır. Atatürk'e göre kendini Türk olarak gören herkes Türk'tür. Yine Anayasa'da da "Türkiye devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür" ifadesi vardır.
Atatürk, en önemli özelliklerinden biri olan ileri görüşlülüğü sayesinde, o dönemde pek çok kişinin farkında olmadığı bazı gerçekleri sezmiş,“İstikbal göklerdedir. Göklerini koruyamayan uluslar, yarınlarından asla emin olamazlar” sözü ile havacılığın ne kadar önemli olduğunun altını çizmiştir.
Anadoluculuk. Anadoluculuk, Türk kültürünün ana kaynağının Anadolu olması gerektiğini çıkış noktası olarak alır ve bu düşüncenin ana dayanağı, Türk halkının Malazgirt Meydan Muharebesini kazanmasından itibaren 1071'den sonra Anadolu'da yeni bir medeniyet inşa ederek yeni bir medeniyet kurmasıdır.
Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 10 Kasım 1938, İstanbul, Türkiye), Türk asker, devlet adamı, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. (1935'ten sonra mareşal.)
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulmasında önderlik yapan Mustafa Kemal Atatürk'e ait “Hakimiyet bilâ kayd-u şart Milletindir.” sözünün günümüz Türkçesi ile söylenişidir. Türk Milleti olarak kullanılan ifadenin yerine kısaltmalı söyleyiş olarak kullanılan Milletindir ifadesi büyük harfle yazılır.
Türkçe, dünya dilleri arasında yapı yönüyle sondan eklemeli diller grubunda; köken bakımından da Ural - Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer almaktadır.
Türk dili Türk Milletinin kalbidir, zihnidir." sözleri, Atatürk'ün dilimize verdiği önemi ortaya koymaktadır.
Türkçe ya da Türk dili, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'da konuşulan, Türk dilleri dil ailesine ait sondan eklemeli bir dildir. Türk dilleri ailesinin Oğuz dilleri grubundan bir Batı Oğuz dili olan Osmanlı Türkçesinin devamını oluşturur.
"Ya istiklal ya ölüm", Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas Kongresi'ne dayanan sözüdür. Nutuk'ta da bulunan hali: Bu kararın dayandığı en güçlü muhakeme ve mantık şuydu: Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk; 22 Eylül 1924'te yaptığı bir konuşması sırasında "Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, delalettir.
Atatürk verdiği emri şu şekilde açıklamaktadır. "Kumandanlara verdiğim sözlü emirlere şunu eklemişimdir. Ben size taarruz emretmiyorum ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelebilir."
Madde 54- Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür. Yabancı babadan ve Türk anadan olan çocuğun vatandaşlık durumu kanunla düzenlenir. Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir.
Türkiye'de veya Türkiye dışında bir Türk babadan gelen yahut Türkiye'de yerleşmiş bir yabancı babadan Türkiye'de dünyaya gelipte memleket içinde oturan ve erginlik yaşına vardığında resmî olarak Türk vatandaşlığını istiyen yahut Vatandaşlık Kanunu gereğince Türklüğe kabul olunan herkes Türktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri