*Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarımküreleri ve sempatik-parasempatik sinir sistemleri arasında da bir ilişki olduğu, çalışmalarla gösterilmiştir. *Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır.
Septum deviasyonu ve benzeri bir nedenle tek taraflı burun tıkanıklığı olan kişiler genellikle tıkalı tarafın üzerine yatma davranışı gösterirler. Yani sağ deliği tıkalı olanlar sağa, sol deliği tıkalı olanlar sola doğru yatarlar.
Gece yaşanan burun tıkanıklığının temel sebebi burun içinde yer alan burun etlerinin yatar pozisyonda içlerinde daha fazla kan biriktirmesidir. Ayakta ya da oturur durumda bu konkalarda yani burun etlerinde daha az kan birikmesi görülür. Dolayısıyla geceleri gündüzlere oranla daha fazla burun tıkanıklığı gözlemlenir.
Burun boşluklarındaki iltihaplanmanın oluşturduğu basıncı azaltmak ve nefes almayı kolaylaştırmak için başınızı normalden daha yüksekte tutarak uyumak. Müzik dinlemek veya kitap okumak gibi eğlenceli aktivitelerle zihin ve bedeni gevşetmek doğal olarak uykuya yatkın hale getirir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Burun tıkanıklığı, burun dokularını tahriş eden bir etkenden kaynaklanabilir. Soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi enfeksiyonlar ve alerjiler burun akıntısının ve burun tıkanıklığının yaygın nedenleridir. Araba egzozu gibi burnu tahriş edici durumlarda burun tıkanabilir. Bu duruma alerjik olmayan rinit denir.
İlgili 27 soru bulundu
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
Nefesinizi tutmak beyin yaşama iç güdüsünü dikkate alarak burun deliğinizi temizliyor. Burnunuzu tıkayın ve kafasını çok fazla olmayacak şekilde geriye doğru yaslayın. Rahatsız olacak duruma geldiğinizde parmaklarınızı çekin ve burun tıkanıklığına elveda deyin.
Yatak odasının havalandırılması, nem dengesinin sağlanması, gece oluşan burun tıkanıklıklarının azalmasını sağlayabilir. Kişinin genel sağlığının bozulmasıyla birlikte gelişen gece burun tıkanıklığı vakalarında ise uzman bir hekime görünerek odak hastalığın tedavi edilmesi önerilir.
Çünkü, burnunda tıkanıklık olan kişiler kolay nefes alamaz. Nefesin zor alınması sonucunda birçok rahatsızlık ortaya çıkabilir. Burun tıkanıklığının gece yaşanması ise özellikle uykusuz kalmanıza neden olabilir. Gece burun tıkanıklığı olan kişiler rahat bir uyku uyuyamaz ve güne oldukça yorgun başlayabilir.
Başınızı yüksek tutmak için birden fazla yastık kullanabilirsiniz. Böylelikle nefes almanız daha kolay hale gelir. Duşta geçirdiğiniz süreyi artırabilir ya da sıcak suyun buharını burnunuza çekerek rahatlama sağlayabilirsiniz. Burun mukozosunun nemli kalması için başta su olmak üzere bol sıvı tüketimi önemlidir.
Tüm üst solunum yolları ve akciğerleri etkilen burun tıkanıklığı kalp krizi riskini de artırıyor.
Kaliteli bir uyku sağlamanız üzerinde negatif etkiler gösteren tek taraflı burun tıkanıklığı, kış aylarında azalan nem oranına paralel olarak artış gösterir. Oldukça sık karşılan tek taraflı burun tıkanıklığında, burun deliğinin bir tarafı normal hava sirkülasyonunu sağlarken diğer burun deliği tamamen tıkanmıştır.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
Sol burun deliğinizi kapatıp, sağ burun deliğinden nefes verin, Tekrar sağ burun deliğinizden nefes alın, Sağ burun deliğinizi kapatın sol burun deliğinden nefes verin, Dönüşümlü nefes alma-verme işlemine en az 3-5 dakika devam edebilirsiniz.
İçine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir tatlı kaşığı tuz katarak kaynatılan yarım çay bardağı kadar su önce soğutulur. Soğutulan bu karışım ister bir şırınga (iğnesi çıkarılmış) yardımıyla isterse de avuç içine alınarak burna çekilir. Böylece burun tıkanıklığı karbonat ve tuz karışımı ile kolayca açılır.
Sıcak veya ılık bitki çayları tüketmek burun tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olur. Burun tıkandığında baharatlı yiyecekler tüketmek sinüslerin açılmasını sağlar. Mentol, okaliptüs ve/veya kafur içeren merhemler burun tıkanıklığının giderilmesinde faydalıdır.
Alerjik Rinit, burun mukozasının (burun iç yüzünü örten zarın) enflamasyonu (ödemi - enfeksiyona bağlı olmayan iltihabı) olarak tanımlanır. Burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Baş ağrısı, koku alma bozukluğu ve konjuktivit gibi bulgular da eşlik edebilir.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Sinüzit yüz kemiklerinin içerisindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolmasından ortaya çıkan hastalıktır. Burun tıkanıklığı, sarı-yeşil renkte burun akıntısı, geniz akıntısı, baş ağrısı ve koku almada güçlük ile kendisini göstermektedir.
Bu baskı noktası tıkanıklıkla mücadele etmesi için sinüslerin açılmasını sağlar. 5. baskı noktası burun deliklerinin altı: Parmak uçlarınızı burun deliklerinin hemen altına yerleştirin ve dairesel hareketlerle hafifçe bastırın ve bunu 10 defa tekrarlayın.
Soğuk algınlığı, grip, alerjiler ve çeşitli tahriş edici maddeler burun akıntısına neden olabilir. Burun akıntısının daha az yaygın nedenleri arasında polipler, yabancı cisim, tümör veya migren benzeri baş ağrıları olabilir.
Burun Tıkanıklığına İyi Gelen Hareketler
Dilinizin ucunu ağzınızın iç kısmının en yükse noktasına değdirmeniz gerekiyor. Orta ve işaret parmağınızı birleştirin. Kaşınızın tam ortasından itibaren ileriye ve geriye doğru hareket yapın. Bu hareketleri 20 saniye yapın.
Evde alınabilecek önlemler ise soğuk buhar veren nem cihazları ile bebek/çocuğun yattığı odanın nemlendirilmesi, yastık veya yatak başına uçucu bitkisel burun açıcı yağlardan damlatılması veya en basitinden bir kuru soğanın bıçakla bölünüp başucuna konması söylenebilir.
Dikkatli ve olması gereken şekilde kullanılmayan makineler sağlığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Buhar makineleri faydaları arasında şunlar yer alır: Buhar makinelerinin en önemli faydalarından birisi burun tıkanıklığını gidermesidir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri