Kişinin henüz bulgu vermemiş potansiyel hastalıkları ile ilgili bilgi sahibi olabilmesi için yapılmalıdır. Check-up ile en çok yakalanan hastalıklar; Diyabet, Hipertansiyon, Kalp-damar hastalıkları, Hiperlipidemi, Kansızlık, Kanserler, Hepatitler.
Check-up “Dönemsel Sağlık Taraması” hiçbir şikayeti olmayan kişilerde, gizli kalmış ve ileride hastalığa yol açabilecek problemlerin saptanması ve önleyici tedbirlerin alınmasını sağlar. Modern tıp hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri alarak kişinin sağlıklı kalmasını sağlamayı amaçlar.
Check up, herhangi bir rahatsızlığı ya da şikâyeti olmayan bireyler için uygulanır ve temel amaç kişinin yatkınlığı olan hastalıklara sahip olup olmadığını kontrol etmek, eğer sahip ise hastalığın ilerleyişi ile ilgili kayıt tutarak olası tedavi süreçlerini doğru zamanda başlatmaktır.
Çünkü Check up'ın amacı; hastalıkları belirti vermeden erken aşamada teşhis etmek ya da önlemektir. Check up, sadece tahlil ve tetkikten oluşan bir inceleme değildir, vücudun genel durumunu da ortaya koyar. Sağlıklı bir yaşama sahip olmak ve bunu korumak için düzenli aralıklarla Check-Up yaptırmak gerekiyor.
İlgili 25 soru bulundu
Check up, kişilerin genetik olarak bazı hastalıklara yatkın olduğunu ancak hastalıklar belirti vermediği için farkına varılmadığını ortaya çıkarabilir. Rutin yapılacak check up sayesinde bu hastalıklar oluşmadan gerekli koruyucu yöntemleri planlanabilir ve oluşabilecek daha ciddi hastalıkların önüne geçilebilir.
Check up, hastalıkları erken teşhis etme imkanı sunan ve kişinin genel sağlık profiline yönelik detaylı bilgiye sahip olunması için yapılan tetkiklerdir. Bu tetkikler kapsamında kan tahlilleri, idrar ve gaita testi, kanser tarama testleri ve kalp tarama testleri yapılır.
Çocuklar doğumda, 1. ayında, 2. ayında, 4. ayında, 6. ayında, 9. ayında, 12. ayında, 15. ayında, 18. ayında ve 24. ayında muayene edilmelidir. Ayrıca 24 aylıktan sonra 7 yaşına kadar her yıl 1 defa check up yaptırılmalıdır. Daha sonra 17 yaşına kadar her 2 yılda bir defa check up yaptırılması uygundur.
Fiyatlar önemli ölçüde değişebileceği için net bir fiyat vermek zordur. Ancak genel olarak tam kapsamlı bir check-up paketi 1000 ila 10.000 TL arasında değişebilir. Daha kapsamlı ve ileri seviye paketlerde bu fiyat aralığı daha da yükselebilir.
Yılda bir genel sağlık muayenesi, temel kan testleri, idrar analizi, EKG, akciğer grafisi, mamografi, gaitada gizli kan testi, jinekolojik muayene yaptırılması tavsiye edilmektedir.
Randevu saatinden 12 saat öncesine kadar yemek yememeniz, sudan başka bir şey içmemeniz, sigara ve kafein içeren gıdalar tüketmemeniz gereklidir. Check up'tan bir gün önce gaz yapıcı gıdalar; çiğ sebze, baklagiller, meyve, sütlü gıdalar ve gazlı içecekler tüketilmemelidir, alkol alınmamalıdır.
Aile hekimlerimiz tarafından verilen bu hizmetten faydalanmak isteyen vatandaşlarımız internetten veya 182 numaralı çağrı merkezimizi arayarak Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aile hekimlerinden randevu alarak ücretsiz olarak bu programdan istifade edebileceklerdir.
MEDİCANA Sivas Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Kamuran Kaya yılda bir kez mutlaka check-up yaptırılması gerektiğini ifade ederek "Her sağlıklı bireyin yılda bir kez check-up yaptırması son derece önemlidir.
Bu nedenle nereniz rahatsız ise Devlet Hastanesindeki ilgili doktor sizden gerekli gördüğü tahlil, tetkik ve görüntüleme hizmetlerini talep eder. Sonuç olarak “Devlet Hastanelerinde Checkup var mı ?” sorusunun cevabı “hayır”, ama rahatsızlığınıza göre bir tahlil, tetkik ve görüntüleme hizmetleri var.
Erkek check up programlarında kardiyoloji, solunum sistemi hastalıkları, ürolojik problemlerin (prostat gibi) erken tanısına yönelik muayene ve tetkikler yapılır. Ayrıca erkekler için düzenli taramalarda prostat, koleraktal, akciğer, karaciğer kanserlerine yönelik değerlendirmeler yapılır.
Checkup işlemi aslında check-up'ın kapsamına göre 3-ila 2 saat arası sürmektedir. “Check-Up ne kadar sürer ? ” en çok karşılaşılan soru olmakla beraber bu kadar hayati bir işlem için sadece bir kaç saatinizi ayırmanız çok olmasa gerek.Check-Up sonuçlarınız en erken 4-5 gün içerisinde hazır olmaktadır.
Bu tarama programı sayesinde vatandaşlarımıza yaş, cinsiyet ve risk gruplarına göre check-up programlarında uygulanan kan basıncı, kan şekeri, kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG (kalp grafisi), idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması hizmetlerini vereceğiz."
18-40 yaş arası erişkinlerde eğer kişinin genetik bir risk faktörü, bilinen herhangi bir kronik hastalığı ya da sigara gibi alışkanlıkları yok ise standart 40 yaş altı kadın veya erkek check-up programları yeterli olmaktadır. 40-65 yaş arası kişilerde 40 yaş üstü check-up programları uygulanmaktadır.
Yapılan tam kan sayımında kanser türlerinin teşhisinin koyulması mümkün olmaktadır. Erken teşhis edilmesi hastalığın tedavisi için de oldukça önemli bir etken olarak bilinmektedir. Kanser olup olmadığını öğrenmek isteyen kişilerin de tam kan sayımı yapılması ile erken teşhis edilmesi mümkün olabilmektedir.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Kanser tanısında kullanılan görüntüleme testleri; bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, kemik sintigrafisi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), pozitron emisyon tomografi (PET) taraması, ultrason ve röntgen ve diğer yöntemleri içerir.
Aile hekiminden randevu alınarak ücretsiz olarak yaptırılacak check-up'ta vatandaşların kan basıncı, kan şekeri, kan kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG yani kalp grafisi, idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması yapılacak.
Âdet döneminin 3. ve 10. günleri arasında çekim yapılması idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri