Evcil hayvan beslemek yaşam tarzımızı değiştirmekle kalmıyor, daha sağlıklı olmamıza da yardım ediyor. Bilimsel araştırmalar çoğu zaman köpek - insan etkileşimine yoğunlaşırken birçok çalışma en çok sahiplenilen evcil hayvanlardan kedilerin de zihinsel ve fiziksel sağlığımız için ne derece yararlı olduğunu gösteriyor.
Kedi beslemek birçok açıdan faydalı olmaktadır. Ağır depresyon ve üzücü olaylarla karşılaşmış kişilerin ruhsal durumlarını iyileştirmektedirler. Kedilerin var olma enerjileri sayesinde insanın sevgi durumunu arttırır ve güven duygusunu geliştirirler.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
Köpek bulunan odaya rahmet melekleri girmez. Kediye gelince, kedi beslemek caizdir.
İlgili 26 soru bulundu
Peygamberimiz, Ebu Hureyre'ye kedi dostu olduğu için iltifaten 'Ebu Hureyre' (kedi babası) adını vermiştir. Yine Efendimiz, “Kediyi sevmek imandandır” (Buhari, 2161) ve “Bir insan, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediye yiyecek vermemiş; yeryüzünün haşeratından yemeye de salmamıştı.” buyurmuştur.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Kedi beslemek sünnettir. Hz. Muhammed, Uhud seferinde, ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmış. Ve seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Müezza koymuş.
Bilimsel araştırmalar evcil hayvan sahiplenmenin, özellikle de kedi beslemenin insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Evcil hayvan beslemek yaşam tarzımızı değiştirmekle kalmıyor, daha sağlıklı olmamıza da yardım ediyor.
Kan basıncını düşürerek, stresi yok eder. Tendon ve kas sakatlanmaları nedeniyle oluşan ağrıların azaltılmasında, mırlama sesinin katkısı büyüktür . Kedi mırlaması insanlarda bulunan serotonin hormonunu artırarak, daha mutlu ve enerjik olunmasına katkı sağlar.
Kedinin yediği artıktan yenir, içtiğinden içilir" buyurduğunu dile getiren Efe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Peygamber Efendimiz abdest alırken kedinin biri geliyor su içmek için. Peygamber Efendimiz abdest alacağı o tastaki suyu kediye ikram ediyor.
Teknik olarak, kediler renkli görebilirler, ancak muhtemelen bizi - ve diğer her şeyi - bizden çok farklı bir ışıkta görürler. Kedilerin gözlerinde kırmızı ışığa tepki veren çok az sayıda koni vardır, bu nedenle dünyayı mavi, gri ve sarı görürler.
Ama bu çok iyi tanıdığımızı düşündüğümüz canlının ne gibi özellikleri var biliyor muyuz? Kedilerin belki de daha önce duymadığınız en önemli özelliği iyi bir şifacı olmalarıdır. Kedilerin sevimli dostluklarının dışında en önemli görevi, sizin gün boyunca üzerinizde biriktirdiğiniz negatif enerjiyi ortadan kaldırmaktır.
Müezza (Arapça: معزة), söylenene göre İslam peygamberi Muhammed'in kedisidir. Muhammed, Uhud seferinde önlerine yavrusunu emziren siyah-beyaz bir Habeş kedisi çıkınca askerin güzergâhını değiştirmiş; dönüşte de bu kediyi sahiplenerek Müezza adını vermişti.
Kediler, insan arkadaşlarına sunacakları çok şey olan güzel yaratıklardır. Kedilerin ilk olarak insanlar tarafından yaklaşık 5000 yıl önce evcilleştirildiği ve çiftçilerin mahsullerini farelerden ve diğer kemirgenlerden korumaya yardımcı olmak için kullanıldığı düşünülüyor.
Ayet ve hadislerde kedilerin sahipleri için dua ettiklerine dair bir bilgiye rastlayamadık. Fakat, bitkilerin zikirlerinden sahipleri paylarını aldıkları gibi, kedi gibi hayvanların zikirlerinden daha fazla nasiplenmeleri söz konusu olabilir.
Günümüze dek yapılan araştırmalara göre evcil hayvanlarla birlikte yaşamanın sağlık üzerinde çeşitli pozitif etkileri bulunuyor. Örneğin yapılan bir araştırma kedilerin kalp krizinden korunmaya yardımcı olduğunu, stres hormonu olarak da bilinen kortizol seviyesinin düşmesine katkı sağladığını gösteriyor.
Vücuttaki oksitosin insanların olaylar karşısında ruh halinin daha dingin kalmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda Oksitosin hormonu insana güvende hissetme ve sevgi farkındalığı duygularını salgılatıyor. Yani kedi insana sakinlik katıyor, sakinlik oksitosin hormonu ve bu hormonda insana sevgi dolu olma hissini veriyor.
Kediler küresel ekosistemin vazgeçilmez bir parçasıdır. Onlar olmasaydı yeryüzü kısa süre içinde kemirgenlerin istilasına uğrardı. Fareler ve sıçanlar tahıl stoklarımızı eritir, hastalık yayar, bazı kuş türlerini de ortadan kaldırırdı.
Kedi beslemek sünnettir. Hz. Muhammed, Uhud seferinde, ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmış. Ve seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Müezza koymuş.
İnsanların kokularını alır ve içgüdüleri ile yaklaşırlar. Kokuların onlara verdiği güven duygusu ile insanlara yaklaşırlar.
Kedilerin tükürüğünde antijenleri nötralize eden antikorlar bulunur. Antikorlar antiseptik özellik taşımaz; bakterilerin varlığına tepki verebilirler ancak antiseptikler gibi doğrudan değil dolaylı olarak enfeksiyonu önleyebilirler. Kedi tükürüğünde bakterilerin hücre duvarına zarar veren lizozim enzimleri bulunur.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Kediler sahibini özler mi? Kediler sahiplerini özler. Sevgi gören ve en çok da sahibi tarafından özlem gören kediler sahiplerini özler. Özlendiğinizin farkındaysanız, sorunun yanıtını kalbiniz size fısıldamış, demektir.
Lincoln Üniversitesi'nde 2015'te yapılan araştırma, kedilerin sahiplerini köpekler gibi özlemediğini, çünkü sahiplerine köpekler gibi bağlanmadıklarını söylüyor. Başka bir araştırmaysa kedilerin onları yalnız bıraktığımızda sinirlendiklerini ve bunu pasif-agresif davranışlarla gösterdiklerini söylüyor.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri