Gestalt terapisi, bireylerin özgüvenlerini artırmasına, kendilerini daha iyi ifade etmelerine ve daha iyi iletişim kurmalarına yardımcı olabilir. Bu terapi, kaygı, depresyon, stres, öfke, ilişki sorunları, yeme bozuklukları ve diğer zihinsel sağlık sorunlarıyla mücadelede de etkili olabilir.
Bu düşünce, davranışların bir bütün olduğunu ve parçalara ayrılamayacağını içermektedir. Kısacası, Gestalt psikoloji, karmaşık dünyada anlamlı bir algı edinmemizin temelindeki yasaları anlamayı ve bireyin kendi biçimini, bütünlüğünü, örüntüsünü keşfederek farkındalık yaşamasını hedeflemektedir.
Geştalt yaklaşımı varoluşçu, fenomenolojik ve bütüncül yaklaşımlardan temel alan bir kuramsal yaklaşımdır. Her organizmanın uygun koşullar sağlandığında varlığını sürdürebilecek, büyüyüp gelişebilecek güce sahip olduğu bakış açısındadır.
Gestalt psikolojisinin ana prensibi zihnin kendi kendisini algıladığı şeylerde bir bütün görmeye organize etmesidir. Bu prensip şu düşünce üzerine kuruludur: İnsan zihni (algı sistemi), gerçekliğin kendisinin onu oluşturan parçalardan bağımsız bir bütünlüğe sahip olduğu algısını oluşturur.
Gestalt yaklaşımına göre kaygı, Perls (1969) tarafından,şimdi ile gelecek arasındaki boşluk olarak tanımlanarak kaygının daima gelecekle ilgili oldugu, şimdi ile arasındaki boşlugu insanların planlar yaparak beklentiler geliştirerek doldurmaya çalıştıklarını, bugünü yaşamadıkları için kaygı yaşadıkları savunulmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Gestalt terapisi danışanın o andaki yaşantısını vurgulamasına dayalı olarak yürütülür. Geçmiş veya gelecek, “şu an” olarak incelenir. Terapist aktif rol alır ve danışanı kendi yaşantılarının değişik yönlerine dikkat etmesi için yol gösterir. Gestalt terapinin en büyük amacı danışana farkındalık kazandırmaktır.
Gestalt terapi temas bozuklukları dahil pek çok psikolojik problemle mücadele için kullanılır. Sendromlar, kişilik bozuklukları, depresyon türleri, stres bozuklukları gibi sayısız psikolojik problem için yaygın şekilde kullanılan gestalt terapi teknikleri online olarak uygulanabilir.
Gestalt terapide aynı alan arka plan ya da temel olarak adlandırılır; ortaya çıkan odak noktası ise şekildir. Şekil oluşturma süreci, çevresel alanın bazı özelliklerinin arka plandan nasıl çıktığını ve nasıl bireyin dikkat ve ilgisinin odak noktası olduğunu anlamaya çalışır.
Gestalt ilkeleri, insan beyninin görsel bilgiyi nasıl algıladığını tanımlayan birkaç ilkeden oluşur. Bu teori şekil-zemin ilişkisi, yakınlık, benzerlik, tamamlama, devamlılık ve basitlik olmak üzere beş temel ilke üzerinde şekillenmektedir.
Gestalt kuramına göre; bütün, parçaların toplamından farklı bir anlam ifade eder ve birey, bütünü parçalarına ayrıştırarak değil, bütünlük içinde algılar. Gestaltçılar, organizmanın, dışarıdan gelen duyumlara kendisinden bir şeyler katarak, yaşantıyı yeniden örgütlediğini savunurlar.
Gestalt yaklaşımı bu durumu “kişilerarası temas” kavramıyla açıklamaktadır. Temas, diğerleri ile bir araya gelme veya buluşma anlamı taşır. Laura Perls (1982) teması, diğeri ile olma, farklılığın farkına varma, ben ve diğeri deneyimini deneyimleme olarak tanımlar.
Gestalt terapisi; hümanist psikoloji ile varoluşçu psikoloji akımlarından etkilenmiş ve son otuz yıl içinde geliştirilmiş bir tedavi kuramı ve yaklaşımıdır.
Bir objenin değişik koşullar altında aynı biçimde algılanmasına algısal değişmezlik adı verilir. Uzaktaki bir ağacı küçük, yakındakini büyük görmemiz gerekirken, ağaç deyince her daim aynı şekilde algılanır.
Gestalt Psikolojisi, insan zihnine ve davranışına bir bütün olarak bakan bir ekoldür. Çevremizdeki dünyayı anlamlandırmaya çalışırken ayrıntılara takılıp kalmamamız gerektiğini söyler. Çünkü zihinlerimiz nesneleri daha karmaşık sistemlerin unsurları olarak algılama eğilimindedir.
Gestalt Almanca "bütün" anlamına gelen bir kelimedir. Psikolojide, insanın algıladığı şeyin parçalarından değil, bütününden oluştuğunu savunan bir kuramdır.
Gestalt TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Psikolojik olayların bir bütün veya biçim olduğunu savunan görüş Biçim, boy, durum, yapı
Gestlat yaklaşımı, var oluşu; duygusal, düşünsel, bedensel ve tinsel boyutların bir bütünü olarak görür. Danışanlarda bu dört boyutun hepsi üzerinde farkındalık yaratmayı hedefler. Kişi gerçek ihtiyaçlarını gördükçe, çatışmalarının üstesinden gelebilir ve değişim sürecini başlatabilir.
Geştalt ekolünün kurucuları arasında Wertheimer'ın yanı sıra Wolfgang Köhler (1887–1967) ve Kurt Koffka (1886–1941) da vardır.
Gestalt psikologları zihne ulaşan verilere anlam yükleme işlemi, yani algı üzerine yaptıkları çalışmalarla öğrenmenin bilişsel yönüne dikkat çekmektedirler. Bu akımın temsilcileri olan Gestalt okulu psikologları Piaget ve Bruner'e göre öğrenme kişinin davranımda bulunma kapasitesinin gelişmesidir.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
Geştalt psikolojisini geliştiren ve yaygınlaştıran üç büyük isim; Max Wertheimer, Kurt Koffka ve Wolfgang Köhler' dir. Kurt Lewin ve Kurt Goldstein ise ikinci kuşak Geştalt psikologları olarak Geştalt psikolojisini geliştirmeye devam etmiş olan kişilerdir.
6.2. Çift sandalye tekniği: Danışanın çatışma yaşadığı durumlarda kullanılan bir tekniktir. Bu teknikte danışanlar birbiriyle çatışan yönleri arasında bir iletişim başlatır.
Boş sandalye tekniği, Fritz Perls tarafından geştalt terapi yönteminin tedavi tekniklerinden bir tanesi olarak ortaya atılmıştır. Almanca kelime olan Geştalt “biçim” “tamamlama” “bütünleştirme” anlamlarını taşımaktadır.
Abartma Alıştırması'nda ise danışanın duyguları ve düşüncelerinden etkilenen bedeniyle ilgili farkındalık sağlaması amaçlanır. Terapist danışanın jestlerini, mimiklerini, hareketlerini abartarak canlandırmasını ister.
GESTALT DUASI “Ben kendi işime, sen de kendi işine bakıyorsun, Senin beklentilerini karşılamak için bu dünyaya gelmedim, Ve sen de benim beklentilerimi karşılamak için burada değilsin. Sen sensin, ben de ben. Olur da birbirimizi bulursak, çok güzel olur. Ama olmazsa, elimizden gelen bir şey yok.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri