Tiroit, boynun ön kısmında bulunan, metabolizmayı doğrudan kontrol eden farklı hormonları üreten ve salan küçük bir bezdir. Hipotiroidi hastalığında tiroit bezi düzgün çalışamaz. Sonuç olarak, yetersiz miktarlarda tiroit hormonu üretilir ve metabolizma yavaşlar. Metabolizma yavaşlarsa zayıflamak güçleşir.
Omega-3 alımını artırmak kilo vermede faydalı olabilir. Omega-3 yağ asitleri tiroid hormonlarının hücrelerdeki etkisini artırmaktadır. Kanda insülin hormonu yüksek ise kilo vermede sıkıntılar oluşur. İnsülin yüksekliğini azaltmanın önemli bir yolu şeker yükü yüksek olan karbonhidratları yememektir.
Tiroid beziniz yavaş çalışıyorsa yani hipotiroidi hastalığınız varsa metabolizmanız daha yavaştır. Kilo vermek isteyenler kolaylıkla kilo verememeye başlar. Kabızlık problemleri görülebilir. Ancak spor yaparak metabolizmayı hızlandırabilir, daha kolay kilo verebilirsiniz.
Tiroidin fazla hormon üretmesine bağlı gelişen “Hipertiroidi" durumunda hastalar çok fazla yemek yemelerine rağmen kilo alamayabilirken, tiroid hormonunun yetersiz salgılanmasından kaynaklanan “Hipotiroid" durumunda ise diyet ve egzersiz yapılmasına rağmen kilo alımı görülebilmektedir.
Hipertiroidi ise tiroid bezinin olması gerekenden fazla çalışmasıdır. Tiroid bezinin çok çalışması metabolizma hızını yüksektir, kilo kaybı ve halsizlik gibi günlük hayatı zorlaştıran durumlara neden olur.
İlgili 22 soru bulundu
Tiroid hormonları, kilo vermek amacıyla kullanmaya uygun değildir. Tiroid hormon düzeyleriniz normal ise, tiroid ilaçları sizi zayıflatmaz. Doktor tavsiyesi olmadan ilacın dozunu artırdığınız takdirde, ciddi veya yaşamı tehdit eden yan etkiler görülebilir.
Tiroit fazla çalışıyorsa, tiroit hormonlarını baskılayan bir tedavi uygulanır. Hormon fazlalığı düzeldiğinde kişi doğal olarak kaybettiği kiloları geri alır. Tiroit dengesi normale ulaşana kadar kişi sağlıklı kilo alır. Diğer taraftan tembel olan tiroit hormonları eksik olduğu için kullanılan ilaçlar kilo verdirebilir.
Tiroit şiş ve basmakla duyarlıdır. Bu sırada ölçülen kan çökme hızı saatte (sedimantasyon hızı) 50mm'den yüksek bulunur. Tiroit sintigrafisinde tiroit ya görülmez ya da silüet şeklinde görülür. Bu hastalık genellikle dört devreli bir seyir gösterir ve çoğunlukla kendiliğinden iyileşir.
Tiroid hormonları, kilo vermek amacıyla kullanmaya uygun değildir. Tiroid hormon düzeyleriniz normal ise, tiroid ilaçları sizi zayıflatmaz.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Testin sonucunda çıkan yüksek değerler tiroit bezinin az çalıştığını, hipofiz bezi tümörlerini ya da tiroit tedavi süreci devam eden hastalarda ilaçların alımıyla ilgili sorun yaşadığını göstermektedir.
Tiroid bezinin fazla hormon üretmesine hipertiroidi denir. Hipertiroidi olan kişilerde görülen belirtiler; Çarpıntı,ellerde titreme, gözlerde öne fırlama, Aşırı iştah olmasına rağmen kilo kaybı
Hipertiroidi (aşırı aktif tiroit), tiroit bezinizin hormon tiroksinini çok fazla üretmesiyle oluşur. Hipertiroidi vücudunuzun metabolizmasını hızlandırabilir, istenmeyen kilo kaybına ve hızlı veya düzensiz kalp atışına neden olabilir.
Antioksidan özellikte vitaminler A, C ve E vitaminleridir. Selenyum yetmezliğinde tiroid hormonları vücutta yeterince etki sağlayamazlar… Buğday ekmeği selenyumdan zengin olduğundan beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketilmelidir. Diğer taraftan selenyum fazla alınırsa zararlı da olabilir.
Doktorun haberi olmadan ilaç kesilirse hastalık tekrar alevlenir ve nüks eder. Böylece o zamana kadar yapılan tedavi de boşa gitmiş olur. O nedenle ilaç tedavisi doktorunuza danışılmadan kesilmemelidir. İlaç tedavisi sırasında ateşiniz çıkar ve boğazda ağrı olursa hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.
Metabolizmayı ve kişinin genel sağlık durumunu önemli derecede etkileyen tiroid hormon bozuklukları mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Bu nedenle hastanın birtakım hormon dengeleyici ilaçlar kullanması gerekebilmektedir ve bu ilaçların birçok hastada ömür boyu kullanılması gerekli olmaktadır.
İlaç ağız yoluyla alındıktan sonra 3 ile 5 gün içerisinde etki gösterir.
Tiroid hormonları, kilo vermek amacıyla kullanılmamalıdır. Ötiroid hastalarda levotiroksin tedavisi kilo kaybına neden olmaz.
Levotiroksin ilacı günde bir defa aç karna alınmalıdır. Aç iken alınırsa emilimi daha iyidir ve yaklaşık % 70'i emilir. İlaçları hep aynı zamanda almalı ve unutmamalıdır. Eğer aç karna alınca midede yanma veya ağrı oluyorsa ilacı tok karna alabilirsiniz.
Tiroid ilaçları kilo aldırmaz, tersine metabolizmayı düzenleyerek gereksiz kilo alımını engeller.
Sağlıklı beslenme ve düzenli spora rağmen kilo verememenin başlıca nedeni insülin direncidir. İnsülin direnci; kilo vermemizi engellediği gibi, ilerde potansiyel diyabet hastası olma riski de taşımaktadır. Diyet ve spora rağmen kilo vermekte zorlanan bireylerin mutlaka insülin direncini kontrol ettirmesi gerekir.
Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler. Bazı insanlarda genetik olarak bu vitaminlerin emilimi bozuktur.
Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri