Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Sırt üstü yatış pozisyonu ise daha da çok gevşemeye neden olur. Çünkü yer çekiminin etkisiyle dil ve dil kökü iyice geriye doğru kaçar. Tavsiye edilen sağlıklı yatış pozisyonu yandır. Yan yatıldığı zaman yer çekimi etkisiyle dil yana doğru kayar, geriye doğru giderek hava yolunu tıkamaz.
Sırt üstü yatmak: Sırt üstü yatış pozisyonu arka bacak kaslarında kısalmaya neden olur. Bel ve sırt ağrılarının artmasına yol açan bu pozisyonda yatarken mutlaka dizler yastık ile desteklenmelidir. Diz altına koyulan yastık bel ağrısının hafiflemesini sağlar.
“Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere gereksiz baskı oluşturarak fıtığın oluşmasına neden olabilir.
Yüzüstü uyumak en sakıncalı uyku pozisyonu olarak görülür. Vücut bu pozisyona maruz bırakıldıkça uyku esnasında omurga çevresindeki bağların ve kasların gerilmesine neden olur. Bu durumda omurgadan sinirlere çıkan delikler sıkışır. Sonuç olarak omurga ve diskler üzerine yük meydana gelir.
İlgili 45 soru bulundu
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
Yüz ve göğüs insanın en kıymetli iki uzvu olup, Allah'a secde hali dışında onları yere koymak ve üzerine kapanmak iyi bir davranış olarak kabul edilmez. Yine bu tarz yatış, insanın mide ve kalp gibi organlarına da zararlıdır. Bir rivayette de “cehennemliklerin yatış tarzı” olarak nitelendirilmiştir.
Şimdi bu iki hadis incelendiğinde zıtlık var gibi görülse de aslında zıt değildir. İkinci hadis, avret mahallinin tamamının ya da bir tarafının açılacak gibi sırt üstü uzanarak bacak bacak üstüne koymayı yasaklamaktadır. İlkinde ise açılıp saçılmaya meydan vermeyecek tarzda câiz olan pozisyondan bahsedilmektedir.
"Sırtüstü uyumak hem yüze bir şey değmemesi nedeniyle erken yaşta oluşan yüz kırışıklıklarının önlenmesi hem de omurga ve boyuna baskı oluşturmadığından boyun ve sırt ağrılarının engellenmesi açısından bireylere önemli avantaj sağlar.
KALBİN DAHA SAĞLIKLI ÇALIŞMASINI SAĞLAR
Doktorlar uzun zamandır özellikle hamile kadınlara sol tarafa yatmayı önerir çünkü bu sağlıklı kan dolaşımını sağlar. Elbette bu yalnızca hamile kadınlar için geçerli değildir; sol tarafa yatmak kalbimiz üzerindeki baskıyı hafiflettiği için sağlığımız için oldukça faydalıdır.
Sol tarafa yatmak, kronik bel ve sırf ağrısı çeken kişilere de tavsiye edilmektedir. Bu pozisyon omurga üzerindeki yükü hafifletir ve uykunuzda daha rahat olmanızı sağlar. Sol tarafa yatmak, kan dolaşımını rahat sağladığı için kalbimiz üzerindeki baskıyı hafifletir. Bu da vücudumuz için oldukça faydalıdır.
Peygamber Efendimiz (asm) yüzü kıbleye gelecek şekilde sağ kolunun üzerine yatardı Yatış şekilleri; sağ yanı üzerine yatma ve sağ elinin ayasını sağ yanağının altına koyarak uyuma şeklindedir. Kısa süreli istirahat yatışları ise sırt üstü uzanma şeklindedir.
Solunuza doğru uyuduğunuzda vücudunuz kan pompalamakta zorlanmaz. Bunun nedeni ise atardamarların vücudun sol kısmında bulunmadı. Sağınıza doğru yattığınızda, vücudunuz kanı önce yukarıya doğru pompaladığından kan akışınız yavaşlar. Sola doğru yatmak kalbe yararlıdır.
1- Sırt üstü yatın
Sırtüstü yatmaya alışmak ilk başta zor gelebilir fakat dizlerinizin ve boynunuzun altına birer yastık yerleştirerek daha hızlı ve kolay alışabilirsiniz. Ayrıca reflü oluşumunu önlemek için yatağınızın başını birkaç kitapla kaldırabilirsiniz.
Ayurveda gibi geleneksel tıp formlarını uygulayan birçok kişi, sağlık ve esenliği desteklemek için hala başınız doğuya ya da güneye bakacak şekilde uyumanızı tavsiye ediyor. Bununla birlikte, uyumak için en iyi pozisyon, nihayetinde kişisel bir tercih meselesidir. Her birey için en rahat ve huzurlu olan pozisyondur.
1 – Doğru Uyku Pozisyonu
Boyun için ensedeki boşluğu dolduracak bir yastık yeterli olur. Bel için ise bacaklar mutlaka desteklenmelidir. Sırt üstü yatışta dizlerin altına, yan yatışta dizlerin arasına konulacak yumuşak ve kalın olmayan bir destek yastığı sizi çok rahatlatacaktır.
Yeteri kadar uyumak stres seviyesini azaltır
Uyku sırasında salgıladığımız büyüme hormonu ise, cildin çok daha parlak ve canlı görünmesini sağlıyor; aynı zamanda yaşlanma belirtilerini geciktirerek ciltteki esnekliği de artırıyor. Büyüme hormonunun bu etkisi ise kolajen üretimini destekleyici özelliğinden geliyor.
Yeterince uyumanın cilde de iyi geldiği ortaya çıktı. İdeal uyku saati olan 7 ya da 8 saatlik düzenli uykular, cilde kendini onarması için yeterli süreyi tanımış oluyor.
Ciltteki fazla yağı, kiri ve makyaj kalıntılarını temizleme özelliğine sahip olan tonikler, dengeleyici özelliğiyle daha verimli bir cilt bakımı sağlıyor. Bu nedenle özellikle uyumadan önce cilt bakımında tonik kullanımı önem taşıyor. Tonik, cildinin gece boyunca yenilenmiş bir görünüme sahip olmasına yardımcı oluyor.
Bunlardan en önemlisi, meleklerin çorap giyerek uyuyan bir kişinin olduğu eve girmemesidir. Bir diğeri ise çorapla yatan insanın ölümü durumda, o kişinin cenabet öleceği inanışı vardır. Bunlar katiyen doğru değildir ve tamamen hurafedir. Çünkü bunu doğrulayacak hiçbir kanıt yoktur.
Çorapla yatmanın dinen hiçbir mahzuru yoktur.
Söz konusu haberde bu soruya, "Yatarken yüzü koyun yatılmamalıdır. Peygamber Efendimiz (asm) bu yatış şeklini yasaklamıştır. Peygamber Efendimiz, mescidde bu şekilde yatan birisini uyandırmış ve 'Bu şekilde yatmak Allah'ın sevmediği bir yatış şeklidir' buyurmuştur" dendi.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Buna da (sağ elini yanağının altına koymasını) bazı sahabelerin zikretmesi ve diğerlerinin zikretmemesi işaret etmektedir. Ancak bütün rivayetler sağ tarafa yatarak uyumanın ittifakla sabit olduğunu ve sünnetinde bu olduğunu açıkça ortaya koyuyor. ''Sümme" Sonra tertip ve daha sonra yapmaya delalet eder.
Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri