Cenap Şahabettin'in edebi kişiliği arasındaki bilgilerde sembolizm akımından etkilendiği yer almaktadır. Hatta bu akımdan etkilendiği için de sanatçının şiirde müzik ve ahenge fazla önem verdiği görülmektedir. Sanatçı sırf bu amaçla şiir türüne “nesir-musikisi” ismini vermiştir ve kendisi bu isimle şiiri anmaktadır.
Ürün geçici olarak temin edilememektedir. Türk edebiyatında daha çok şairliğiyle tanınan “Elhan-ı Şita” yazarı Cenap, nesir yazarı olarak da önemli nâsirlerimizden biridir.
Öz: Cenap Şahabettin'in, ağırlıklı olarak sembolist ve parnasyen şairlerden etkilendiği ifade edilir. “Manzumenin elfâz ile resmedilen bir levha” olduğu görüşünü savunan şair, şiirlerinde yeni şekil ve duyuşlara yer verir.
Sonuç olarak, Cenap Şahabettin'in, Körebe oyunuyla, sosyal meselelere çok az yer verilen ve genellikle aile,evlilik,kadın hakları gibi konuların etrafında dönen Servet-i Fünûn tiyatrosunun tipik bir örneğini sunduğu söylenebilir.
Cenap Şahabettin'in yaşarken basılmış tek şiir kitabı “Tâmât” adlı eseridir. 1887 yılında yayımlanan şiir kitabının haricinde gezi yazıları bulunmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Elhân-ı Şitâ, Yakazât-ı Leyliyye, Temâşâ-yı Leyâl, Temâşâ-yı Hazân gibi şiirleri nesiller boyunca okunan Cenap Şahabettin, şiirde âhenge önem verdiği için hece yerine daima aruzu tercih etmiş, makalelerinde ve tartışmalarında hece veznini küçümsemiştir."
Tiryaki Sözleri daha çok şiirleri ile tanınan Cenap Şahabettin'in özlü sözlerinden oluşan bir kitap.
Cenap Şahabettin Eserleri Ve Kitapları
Şairin tiyatro alanındaki eserleri arasında Körebe, Küçük Beyler ve Yalan tiyatro oyunları dikkatleri çekmektedir. Tamat, Seçme Şiirleri, Bütün Şiirleri, Teranei Mehtap ise şiir alanındaki kitapların isimleridir.
En önemli oyunu olanKörebe, ilk kez İbrahim Şinasi'nin Şair Evlenmesi'nde ele aldığı, görücü usulüyleevliliğin tenkidini konu edinir. Bir tür “Avukat Evlenmesi” olarak nitelendirilen oyun,çağdaş gençlerin evlilik hakkındaki yeni düşüncelerine dayanır.
Körebenin en az 2000 yıllık bir geçmişi var. Bilinen kökeni Antik Yunan'a uzanan oyun dünyanın dört bir köşesinde benzer kurallarla oynanagelmiş. Afganistan'dan Bangladeş'e, Papua Yeni Gine'den tüm Avrupa'ya...
Tevfik Fikret, Servet-i Fünun dönemi yazarıdır. Servet-i Fünun dönemi, 7 Şubat 1896'da Servet-i Fünun dergisinde edebi hareketin gerçekleşmesiyle başlar.
"Kelimelerle çizilen tablo" Aşk ve tabiat konularına ağırlık veren ve şiiri "sözcüklerle yapılmış bir resim" olarak tanımlayan Şahabettin, "kelimelerle çizilen tablo" karakterindeki ilk şiiri olan "Benim Kalbim"i 1895 sonlarında "Hazine-i Fünun" dergisinde yayımladı.
Türk Edebiyatı alanında Elhan-ı Şita adlı şiiri önemli bir yere sahiptir. Bu eser Cenap Şehabettin'e ait bir eser olmaktadır.
Gece, kişinin ruh dünyasına yerleşerek onun sonsuz kâinatta kendisini aciz hissetmesine yol açmaktadır. “Yakazât-ı Leyliye” adlı şiirde şair, sevgilisiyle birlikte gece içinde kâinatı seyreder. Cenap, “gecenin titreyişi” ifadesiyle orijinal bir tamlama ve imaj oluşturur.
Macera-yı Aşk (1873, 1910), Hâmit'in egzotik bir eğilimle kaleme aldığı ilk tiyatro denemesidir.
İkinci Meşrutiyetten sonra tiyatro türüne yönelen Mehmet Rauf, Pençe (1909), Cidal (1911), Diken (1917), Sansar (1920), Cerîha (1923) ismiyle beş tiyatro eseri yazdı.
Bir süre “Zahir” takma adı ile de eserler kaleme alan Faik Ali, Abdülhak Hamit'e olan hayranlığı ve bu hayranlığını eserlerine de yansıtması sonucunda edebiyat çevrelerince "İkinci Hamid" olarak anılmıştır.
Diğer tiyatro yazısı ise, Şahabeddin Süleyman'ın “Kırık Mahfaza” piyesinin değerlendirilmesidir. Şiirle ilgili olarak yazdığı tek tenkit yazısı Celal Sahir'in “Siyah Kitap” adlı eseridir. Tahsin Nâhid'in edebi meselelerle ilgili üç adet yazısı vardır.
Cenap Şahabettin Türk şair ve aynı zamanda bir yazardır. Servet-i Fünun edebiyatının kurucuları ve önde gelen temsilcileri arasında yer alıyor. Cenap Şahabettin Manastır doğumlu olan bir şairdir. Batı etkisinde Tanzimat edebiyatında ve Fecr-i Ati'de eserlerini ortaya koymuş bir yazardır.
Tevfik Fikret ve Cenap Şahabettin, Servet-i Fünûn şiirinin olduğu kadar modern Türk şiirinin de öncüleri arasındadır. Her iki şair bu dönemin şiir yönünü şekillendirir.
Şahabettin'in ônemli eserlerinden biri olan Tiryaki Sözlerl'nde, vecize diye nitelendirilen, ince, zarif ve düşündürücü 1830 seçme sözü vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri