İlin adı 1725 tarihinde Nevşehir olarak değiştirilmiştir. Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa zamanında büyük bayındırlık hareketine girişilmiş; imaretler, camiler, medreseler ve çeşmeler yapılmıştır. Nevşehir; 6429 Sayılı Kanun ile 20 Temmuz 1954 tarihinde İl statüsüne kavuşmuştur.
Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte Nevşehir; Niğde iline bağlı kaza, 20 Temmuz 1954 tarihinde 6429 sayılı Kanun ile İl statüsüne kavuşmuştur. Nevşehir, İç Anadolu Bölgesi'nde 38° 12' ve 39° 20' kuzey enlemleri ile 34° 11' ve 35° 06' doğu boylamları arasında kalır.
Nevşehir, 6429 sayılı yasa ile 20 Temmuz 1954 tarihinde il haline getirildi. Kırşehir ve Kırşehir'e bağlı Mucur, Avanos, Hacıbektaş (1945'te ilçe oldu), Kayseri'ye bağlı Ürgüp (1935'te ilçe oldu), Niğde'ye bağlı Arapsun (1948'de Gülşehir adını aldı) Nevşehir'in ilçeleri haline getirildi.
Nevşehir Osmanlıların son dönemlerinde Niğde Sancağı''na bağlı bir kaza idi. Cumhuriyetimizin ilanından sonra 1924'' te Niğde yeni idari yapılanmada bir il olarak ortaya çıkarken Nevşehir de ilçelerinden biri oldu. 6429 sayılı yasa ile Nevşehir 20 Temmuz 1954 tarihinde il haline getirildi.
Nevşehir ve yöresi bir çok türkmen aşiretlerinin yerleşerek yurt edindikleri Anadolu'nun kadim kentlerinden biridir. Nevşehir'de yerleşik hayata geçerek yurt edinen bu Türkmenlerin en önemlisi şüphesiz Oğuzların Beydilli boyuna mensup Boynuinceli aşiretleridir.
İlgili 32 soru bulundu
İlin tarihi M.Ö. 7000 yıllarına kadar uzanır. Nevşehir 'Güzel Atlar Ülkesi' anlamına gelen (Farsça Katpatuka) Kapadokya Bölgesinin merkezinde yer alır.
Lale Devri'nin mimarı, Nevşehir'in kurucusu, matbaa gibi yeniliklerin öncüsü olmuştur. Damat İbrahim Paşa'nın en önemli rolü, yenilenmeye duyulan ihtiyacı fark etmesi ve fark ettirmesi olmuştur.
TÜİK Nevşehir Bölge Müdürlüğü tarafından 2018 Aralık sonu itibarıyla ilçe nüfusları açıklanırken Nevşehir'in merkez ilçeden sonra en büyük ilçesi 35 bin 352 nüfusu ile Ürgüp olurken en küçük ilçesi ise 11 bin 487 nüfusuyla Hacıbektaş ilçesi oldu.
Nar ismine ise kayıtlarda ilk defa Selçuklu Devleti'nin Danişmentliler'i 1157 yılında yenmesi ile Kapadokya'yı tamamen fethettiği dönemde rastlanmaktadır. [1] Selçuklular Kapadokya'ya 1067 yılında gelmiş ve bölgede hakimiyeti ele almaları yaklaşık 100 yıl sürmüştür.
Tarihçe. Köy, 1907'den beri aynı adı taşımaktadır. Daha önceleri Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesine bağlıyken, 13 Ağustos 1957'de Nevşehir'in Kozaklı ilçesine bağlandı.
Bölge Asurlar döneminde “Katpatuka” klasik çağlarda “Kapadokya” diye anılmıştır. Ürgüp, tüf tabakası ile örtülü bulunması ve çok yumuşak olması, korunmaya büyük yardımcı olması nedeniyle Etiler ve Mısırlılar arasında paylaşılamayan bir alan olmuş, stratejik öneminden dolayı sık sık savaşlar çıkmasına sebep olmuştur.
Avanos, Selçuklular döneminde Avanos ismine kaynaklık eden "Evenuz" kelimesinin ayrıştırılmasında "Evani", "kap, mutfakta kullanılan kaplar, kacaklar, mutfak eşyaları", "Evenüz" de çanak, çömlek yapan bir yer olduğuna göre "Evani-öz , Even-öz"yani kap yapan, çanak çömlek yapan kasaba anlamına gelmektedir.
Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde özellikle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesinde yapılan binalara büyük katkılar sağlayan TOKSÖZ Ailesi 300 – 500 milyon dolarlık varlıkla Türkiye'nin en zengin 98. ci ailesi olarak açıklandı.
nevşehirin en güzel ilçesi: Avanos Ören Yeri, Avanos, Türkiye - Tripadvisor.
1397'de Yıldırım Bayezit'in Karamanoğulları Beyliğini topraklarına katmasıyla, Nevşehir, Osmanlı Beyliği egemenliğine girse de 1402'deki Ankara Savaşı'nın ardından Karamanoğulları Beyliği yeniden ortaya çıkmıştır.
Peribacaları, Yeraltı kentleri, Vadileri, Kilisleri, Tarihi yapıları, Kozaklı termal kaplıcaları, Başhisar, Ortahisar ve Uçhisar Kaya Oyması Kaleleri, Tarihi Mustafapaşa Evleri ile Üzüm bağları, Testi Kebabı ile Nevşehir ili Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alıyor.
Bu yontulmalar sayesinde de günümüzde büyük hayranlık ve şaşkınlık duyduğumuz adına da Peri Bacaları dediğimiz doğal yapıtlar oluşmuş. Hititler, Bizanslar, Persler, Selçuklular, Osmanlılar ve daha bir sürü uygarlık söz konusu Peri Bacalarını görmüş.
Kapadokya'nın Başkenti, Ürgüp.
En öndekinin çoban, ortadakinin çocuk, en arkadakinin ise prenses olduğuna inanılır. Bu hikayede aileyi simgelediği düşünülen Üç Güzel'in bu peribacalarının yanındaki yokuşu 7 kez inip çıkarak çocuğu olmayan ailelerin buraya gelip çocuk sahibi olacağına inanılır.
Türkiye'nin nüfusu en büyük şehri olan İstanbul (14 milyon) 5 bin 343 kilometrekare alana sahip iken 280 bin nüfuslu Nevşehir'in yüz ölçümü 5 bin 467 kilometrekare.
📌2023 Yılı İlimiz Nüfusu 📍Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK ) verilerine göre 2023 yılı ilimiz genel nüfusu ⤵️ 📍157 bin 099 toplam kadın ve 152 bin 912 toplam erkek nüfusumuz ile İlimiz toplam nüfusumuz 310 bin 011 kişidir.
Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yer alan ve 1964'ten beri müze olarak kullanılan bir yapı.
Nevşehirliler pratik zekaya sahiptirler, hazır cevap ve ikna kabiliyeti yüksek olan insanlardır. Ayrıca misafir seven misafirperver, inançlı,içinde Allah korkusu taşıyan, vatanını milletini bayrağını ezanını seven Nevşehir ismine plakası 50 ye aşık bir Anadolu insanıdır. Güzel yurdumun güzel insanlarıdır.
Nevşehir (Kozaklı ilçesi) ve Hacıbektaş İlçesi Büyükkışla Köyü ile (Avanos ilçesi İğdelikışla köyü ve Kuyulukışla Köyü) bölgesinde bayat boyundan gelen aileler yaşamaktadır. Sivas, Kilis, Gaziantep, Halep, Rakka bölgelerinde Bayat boyunun en büyük aşiretlerinden olan Elbeyliler yaşamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri