Kürtler için Newroz/Nevruz, zalim hükümdar olan Dehak'a karşı sıradan bir demirci ustası olan Kawa'nın başlattığı haklı bir isyanın sembolüdür. Newroz/Nevruz zulme karşı zaferin simgesidir. Dağlarda ve meydanlarda yakılan ateş, özgürlüğü ve bir arada barış içerisinde korkusuzca yaşamayı simgeler.
Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.
MÖ 612'de, Kürdistan'da Asurlu Dehak (Zuhak) isimli çok zalim bir hükümdar vardı. Dehak bir kayanın başında çok sağlam yapılmış bir kalede oturuyordu. Hükümdar Dehak pek çok vahşi hayvanlar ve yılanlar beslerdi. Kendisi gençlerin beyinlerini yediği gibi, hayvanlarına da yedirirdi.
Bir diğer Kawa efsanesine göre, 2500-2600 yıl öncesinde Zuhak (Bazı kaynaklara göre Dehak) adında Asurlu çok ama çok zalim bir kralın egemenliği altında yaşayan Kawa adında bir demirci vardı.
İnsan zekasının ulaşabileceği en yüksek aşama. Zekaca çok üstün olan. Dahi. Yaymak, döşemek.
İlgili 17 soru bulundu
Tekbirlerle merkeze giren ÖSO'luların ilk işi ise “zulme karşı özgürlük mücadelesi”nin simgesi olan Demirci Kawa heykelini iş makinesiyle yıkmak oldu. Demirci Kawa, iki gün sonra 21 Mart'ta kutlanacak olan ve Kürt halkının ulusal bayramı sayılan Newroz'un da simgesi.
Kürt halkı Newroz'u, 2 bin 600 yıl önce yaşanmış ve Asur kralı Dehaq'ın zulmüne Demirci Kawa önderliğinde başkaldıran Med (Kürt) halkının Ninova Kalesi'nin burçlarında yaktığı isyan ateşiyle ve özgürlüğüne kavuşmasıyla sonuçlanan bir destanın yıl dönümü olarak kutluyor.
Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında ise Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır. Kürtler Nevruz'u 21, 22 ve 23 Mart'ta kutlarlar.
Türkler için ise Nevruz kaynağını Göktürklerin yeniden doğuşunu anlatan Ergenekon Destanı'ndan alıyor. Destana göre dik yamaçlı dağlarla çevrili bir vadide 400 yıl kalan Türklerin dağın demir kısmını eriterek kendilerine yol açtıkları, çıktıkları günün 21 Mart olduğu anlatılıyor.
Milli bir karaktere sahip olan bu bayram, Türk milletinin yüzyıllardır devam edegelen birliğinin simgesi, kardeşliğinin ve kader ortaklığının nişanesi olmakla birlikte kültürümüzde tabiatın yeniden dirilişi gibi milletimizin de yeniden dirilişini, bolluğu ve bereketi simgelemektedir.
Kısacası Nevruz ve Hıdrellez günleri dini bir gün, dini bir bayram değildir. Bu iki günü kutlamak dinimizde yoktur. Bu iki günü dini bayram olarak kutlamak caiz değildir.
Kürt kültüründe, Nevruz Bayramı'nın Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.
Yumurta bolluğun bereketin sembolü olduğu için, Nevruzdaki en önemli geleneklerdendir. Yumurtanın çeşitli renklerde boyanması, albenili hale getirilmesi, bilhassa çocukların yumurta tokuşturması, bolluğun, bereketin artacağına olan inançtan kaynaklanmaktadır. Yumurta boyama ve dağıtma da Ahır Çarşamba' da olur.
Nevruz, her yıl 21 Mart günü kutlanmaktadır. Bugün, Anadoludaki Aleviler tarafından kutlanan en büyük bayramdır. İnanca göre, Hz. Ali bugün doğmuştur.
3000 yıldan bu yana var olan Nevruz, Anadolu halkları tarafından Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak biliniyor. Nevruz her yıl 21 Mart'ta kutlanıyor. Birçok ülke tarafından farklı şekilde kutlanılan Nevruz bayramı kelime anlamı Farsça'da “yeni gün”, “yılın ilk günü” anlamına geliyor.
Nevroz Bayramı farklı biçimlerde tarihe geçse de, ortak bir kaç noktada anlamını buluyor. İlk olarak Newroz, 2616 yıllık geçmişiyle en eski özgürlük bayramı. İkinci olarak, Kürt halkının Demirci Kawa önderliğinde Dehhak zulmüne isyan ateşini tutuşturduğu ve zaferle taçlandırdığı gün.
Nevruz/Yenigün
Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere bir çok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır. Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir.
Psikonevroz veya diğer bir adıyla nevroz, psikolojik rahatsızlıklar arasında yaygın görülen bir durumdur. Kişinin gerçeklik algısında bozulmalar olmadığı; endişe, anksiyete, hastalıklı korkular, saplantılı düşünceler, depresyon ya da takıntılı davranışlar gibi duygularla iç içe olduğu durumlardır.
Türk kültüründen kaynaklanan Nevruz bayramı, her yönüyle Türk gelenek ve görenekleriyle zenginleşmiş ve temeli beş bin yıllık tarihine dayalı milli bir bayramdır. Türkler, bu takvim değişikliğini toprağın uyandığı gün ile özdeşleştirmiştir.
İran'da güneş takviminin ilk ayı olan ferverdînin ilk gününde güneş Koç burcunda iken bahardaki gündüz-gece eşitliği zamanında kutlanmaya başlanan Nevruz, geleneksel İran düşüncesinde efsanevî İran kralı Cemşîd'le veya Zerdüşt'le ilişkilendirilir.
HIDIRELLEZ İLE NEVRUZ ARASINDAKİ FARK
* Nevruz bahar zamanı, hıdırelez ise yazın kutlanır. * Nevruz 21 Mart'ta, hıdırelez ise 5-6 Mayıs'ta kutlanmaktadır. * Nevruz bayramı ve Hıdırellez kutlamaları birbirinden farklıdır. Hıdırellezde ateş yakılması ve gül ağacına dilek dilenme olayı da vardır.
Peki sizce dünyanın en eski heykeli nerede? İsrail'in kuzeyindeki tepelerde keşfedilen Berekhat Ram'ın (Birkat Ram) erken Taş Devri heykelciğinin, arkeolojide bilinen en eski tarih öncesi heykel parçalarından biri olduğuna inanılıyor. Yapılan testlerde figürün oyulduğu taşın M.Ö 230.000 yaşında olduğu tespit edilmiş.
Hindistan'ın Gucerat eyaletinde bulunan Patel Heykeli, 182 metreye ulaşan boyuyla dünyanın en büyük heykelidir. Adını, Hindistan'ın bağımsızlık mücadelesinde önemli rol oynayan devlet adamı Sardar Vallabhbhai Patel'den alır. Ülke eyaletlerinin birleşmesine atfen Birlik Heykeli de denmektedir.
Hellenistik dönem eseridir. MÖ 360 yılında ölen Sayda Kralı Straton'a ait olduğu ya da Sayda'lı bir zengin için yapıldığı tahmin edilmektedir. İstanbul Arkeoloji Müzelerinde sergilenmektedir.
Ateşten atlama, renkli yumurta tokuşturma, 7 çeşit yemekten oluşan nevruz sofrası, demir dövme, evlerin temizlenmesi ve onarılması gibi adetlerin uygulandığı nevruz, Türk kültür havzasında nesilden nesle geçiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri