Ney (Fransızca telaffuz: [nɛ̃y], Farsça: نی; Arapça: ناي; diğer dillerde: nai, nye, nay, gagri tuiduk, karghy tuiduk), üflemeli çalgıdır.
Ney, tarih sahnesinde yaşanan gelişmeleri ve farklı duyguları ifade etme aracı olmuştur. İnsanların yaşadığı farklı hissiyatların özgün bir biçimde dışa vurumunu sağlayan üflemeli bu enstrüman, şenliklerde ve matem günlerinde toplumun duygularına hitap etmektir.
Ney üfleyene nayi, neyzen deniyor. Kamıştan yapılmış en eski müzik aleti ney, tek parça dokuz boğumlu kamışın içinin boşaltılıp üzerine, adına "perde" denilen peş peşe yedi delik açılmasıyla yapılıyor.
Ney geçmişimizin izlerini taşıyan ve bizlere ait olan ata mirası olarak kabul edebileceğimiz üflemeli ve nefesli çalgı aletidir. Dini seslendirmeler, ilahiler başta olmak üzere birçok alanda kullanılan bu müzik aleti günümüzde ise birçok müzik türünde sıklıkla yer almaya başlamaktadır.
Türk dilinde “Ney”, Arap ve Fars Dilinde “Nay” olarak geçen enstrüman, biyolojik adı Arundo Donax olan bitkiden (kamış) yapılan, kökenleri eski Mısır ve Ortadoğu kültürüne dayanan, nefesli (aerophone) bir sazdır.
İlgili 15 soru bulundu
Ney (Fransızca telaffuz: [nɛ̃y], Farsça: نی; Arapça: ناي; diğer dillerde: nai, nye, nay, gagri tuiduk, karghy tuiduk), üflemeli çalgıdır.
Ney; sulak zeminde ,muhtelif uzunluklarda yetişen bitki ve bu bitkiden üretilen nefesli bir çalgıdır. Kökeni mitolojik çağlara dayanmakla birlikte M.Ö. 3000 yılarında yaşayan Sümerlerin ve okyanus ötesi bir medeniyet olan Azteklerin bu çalgıyı kullandıkları bilinmektedir.
Ney'i ilk defa Mezopotamya'da Sümerler kullanmıştır. Sümer toplumunda M.Ö. 5000 yıllarından itibaren kullanıldığı sanılan bu çalgıya ait elimizdeki en eski bulgu, M.Ö. 3000-2800 yıllarından kalan, bugün Amerika'da Philadelphia Üniversitesi Müzesi'nde sergilenen ney'dir.
Farsça'da “kamış” anlamına gelen “nây” sözcüğü, Türkçe'de uzun süre bu şekilde kullanıldıktan sonra “ney”e dönüşmüştür. Ney üfleyenlere “neyzen” veya “nâyî” denir (Devellioğlu, 1990, 970; Olgun, Drahşan, 1970, 305). Kamıştan yapılmış müzik aletlerinin en eski örneklerine Mezopotamya'daki kazılarda rastlanmıştır.
Bir oktav aralığında 13 çeşit ney bulunmaktadır. Aşağıdaki tabloda detaylı şekilde inceleyebilirsiniz. **Bu neylerin dışında, günümüzde “Davud Nısfiye, Şah Nısfiye, Mansur-Şah Mabeyni Nısfiye ve Mansur Nısfiye Ney” de kullanılmaktadır.
Asıl adı Mehmet Tevfik Kolaylı olan şair Neyzen Tevfik, ney üflemedeki mahareti nedeniyle Neyzen olarak bilinir. Babası, Darulmuallimin okulunun ilk mezunlarından Hasan Fehmi Efendi'dir. Neyzen Tevfik de iyi bir medrese eğitimi almış, Mısır sürgünü sırasında Ezher Üniversitesi'nde eğitimini sürdürmüştür.
Ney, en yüksek sembolik ifadesini tasavvuf düşüncesinde bulmuştur. Tasavvuf fikrinde ney doğrudan insanı sembolize eder. Öyle ki neyin yedi deliği insan vücudundaki deliklere benzetilmiş, dokuz boğumu insanın ana rahminde geçirdiği dokuz ayla ilişkilendirilmiştir.
Hem çalması hem de öğrenmesi en zor olan üflemeli çalgılar arasında yer alan ney, son derece emek ve çaba isteyen bir müzik aletidir.
Mesnevî'nin ilk on sekiz beytinde öyküsü anlatılan neyin farklı kaynaklardaki tanımları şu şekildedir: “Kamıştan yapılan, yedi delikli ve çeşitli cinsleri olan Türk sanat müziği üflemeli çalgısı. Ney çalan sanatçıya “neyzen” denir.
Herkes Ney çalabilir, ama üfleyemez. Çalmak kolaydır, ama “üflemek” için nefsânî arzulardan kurtulmuş ve nefsini yok etmiş ve ilâhî sevgi ile dolmuş olmak gerekir.
(bkz: ney?) müzik aletlerinden üflemeli müzik aleti grubundadır.yani üfleyerek çalınır. üflenir, üflenen nefes sırdır, bilene nefes hu makamıdır.
(ﻧﺎﻳﻰ) i. (Fars. nāy ve nispet eki -і ile nāyі) Ney çalan kimse, neyzen: “Nâyî Osman Dede.” Devrinin en güzel ney çalanına “ney çalanların kutbu” anlamına “kutb-ı nâyî” denir; devrimizde kutb-ı nâyî Resim Müzesi müdürü rahmetli Halil Dikmen'di (Abdülbâki Gölpınarlı).
Dudak yapısı ney üflemeye uygun olan kişiler çok kısa süre içerisinde ney çalmayı öğrenirken dudak yapısı ney üflemeye uygun olmayan kişilerde bu süreç 2-3 aya kadar çıkabilmektedir.
432hz Müstahzen Ney - Şifa Niyetine - YouTube.
Boyu ney'den daha kısa ve kalın olup, beş, altı veya yedi boğumlu bir kamıştan açılmış- tır. Ney'den en önemli farklılığı üzerindeki delik sayısının sekiz adet olmasıdır.
Ney'in ana malzemesi kamıştır. Ney yapımına uygun kamış bulmak kolay değildir. Çünkü ney yapımı için gerekli olan kısa boğumlu kamışlar pek bulunmamaktadır. Bulunanların çoğu uzun boğumlu ve ince kamışladır. Ney; sarı renkli, sert ve sık lifli kamıştan yapılır.
NEY ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Kamış kendi halinde kurumuş olmalı, yakılmış ya da güneşte kurutulmuş olmamalıdır Eğer ki yakılmışsa; kamış üzerinde kahverengi siyah olarak ateş izleri belirgindir. Güneşte kurutulmuş ise;kamış sarıdan ziya de beyaz bir renk almıştır.
Ney, bildiğimiz saz kamışından yapılır. Ancak bu kamışların Kargı Kamışı (Arundo Donax) olması gerekiyor. kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca, kimyasal içeriği ve lifsel özelliklerinden dolayı potansiyel olarak selüloz ve kağıt endüstrisi ile kompozit levha üretimi için uygun bir hammadde özelliği taşımaktadır.
Sümerler'de M.Ö.5000 yıllarından itibaren kullanıldığı sanılan bu saz'a ait elimizdeki en eski bulgu, M.Ö. 2800-3000 yıllarından kalan bugün Ame- rika'da Phledelphia Üniversitesi Müzesi'nde sergilenen ney'dir.
Neyler boy ve çaplarına göre çeşitli akort düzenlerinde olurlar. Bu ayrı akortları belirtmek içinde her birine ayrı adlar verilmiştir. Neyler ''Ana neyler , Mabeyn(ara) neyler, Nısfiyeler olmak üzere üçe ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri