Nietzsche'ye göre varlık diye bir şey yoktur: her şey sürekli bir değişim ve oluş halindedir. Sabit ve değişmez bir şey olmadığından dolayı, diğer şeylerden ayrı olarak var olan bir şeyden bahsedemeyiz.
Onunla tanıştığında Hristiyanlığı ve dini reddetmiş, insan yaşamının anlamını arıyordu. Nietzsche, insanın yaşamının anlamının sadece mutluluk arayışı ya da acılı bir yaşam olduğu şeklindeki fikri sorgulayınca, sonuçta yaşamın absurd olduğu, anlamsız olduğu fikrine ulaşır.
Nietzsche, insanların bağlı oldukları ahlak ve değer yargılarının ussal bir dayanağı olmadığını savunur. İnanılan bu mitlerin Yahudi-Hristiyan ve eski Yunan gelenekleriyle temellenmiş, yıkılmaya mahkum mitler olduğunu söyler. Bu mitleri yıkmaya halihazırda var olan değerlere saldırarak başlar.
Friedrich Wilhelm Nietzsche, Protestan ahlâka sahip ve hayatını bu öğreti etrafında şekillendiren bir ailenin çocuğu olarak 1844 yılında dünyaya gelmiştir.
Öz. Felsefe tarihinde varoluşçuluk akımı olarak ele alınan kuram her ne kadar Nietzsche'nin döneminden sonra ortaya çıkmış olsa da pek çok kaynak Nietzsche'yi varoluşçu bir filozof olarak ele almaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Nietzsche'deki solculuk, Üst-İnsan olmayı hayal etmeyi sürdürerek Son-İnsanın mutluluğunu isteyen, sol yüzünün parıltısı kaybolmuş bir Ay'ın portresi gibidir. Çünkü Nietzsche, kendisinin inanmadığı şeylere insanları inandırmayı büyük ölçüde başaran bir filozoftu.
Nietzsche'ye göre ahlak, iyinin ve kötünün ötesindedir. Ona göre erdem, erek, iyi, kötü gibi ahlaksal kavramlar ahlakın belirleyicisi değildir. Bu kavramlar yoktur, üzerine konuşulması gereksizdir. Yaşamı düzene sokmak, dingin ve mutlu bir hayat yaşamak yaşamın özünde olan düzensizliği bir düzene döndüremezler.
Ona göre Nietzsche'nin ilan ettiği şey, “Tanrı'nın mevcut olmaması veya ölümü değil de, insanın sonudur”.
Bunun anlamı, Nietzsche'nin düşüncesine göre insanın eksikli yani tamamlanmamış bir varlık olmasıdır. İnsan, yanılgılardan ve yücelttiği yanılsamalardan kurtulduğunda eksikli varlığını aşabilecek, kendisini tamamlayabilecektir. İnsan hep kendini aşmaya çalışarak, alt ederek üst-insan olma yolunda ilerleyecektir.
Mütevazı bir aileye sahip olan Nietzsche, 5 yaşındayken babasının ölümü ardından, annesi, kız kardeşi, büyükannesi ve iki halasıyla hayatını sürdürdü ve bu deneyim onun karakterini etkileyen bir süreç oldu. Dindar, şımartılmış iyi aile çocuğu olan Nietzsche, okulda "küçük Protestan papazı" diye çağrılıyordu.
"Tanrı öldü" sözü insanın içine düştüğü dekadans ahlakın nedeni ve aynı zamanda sonucu olan nihilizmin son merhalesini kodlayan bir metafordur. Metafordur, zira bir filozofun ateizmi benimsemek için Nietzsche'nin yaptığı gibi, Hristiyan teolojisinin bu kadar ayrıntılı bir tartışmasına ihtiyacı yoktur.
Nietzsche açısındansa nihilizm kavramı “değer” problematiği üzerinden işler. Bu bakımdan ele alındığında kavram, yaşamın anlamıyla ilgilidir. Nietzsche'ye göre nihilizm söylemi, yaşam değerlerinin anlamdan düşürülmesini, başka bir deyişle, yaşamın herhangi bir anlamının olmadığını ifade eder.
Nietzsche'nin hayattayken, anarşist hareketlerle sık sık ilişkilendirildi ve birçok anarşist düşünür üzerinde etkili oldu, ancak yazılarında anarşistlere karşı olumsuz bir görüşe sahip gibi görünüyordu. Bu, bu dönemde onun fikirleri ile Max Stirner'in fikirleri arasında popüler bir ilişki sonucuydu.
Spinoza ve Nietzsche'ye göre ölüm, insanın yaşamının sona ermesi demektir ve ölümden sonra insanı ödül veya ceza olarak başka bir yaşam beklememektedir. Dolayısıyla insanın ölümden korkması gereksizdir. İnsanın özgürlüğe kavuşmasının en önemli koşulu zihnini esir alan ölüm korkusundan kurtulmaktır.
Nietzsche okumaya başlamak isteyenler genellikle en büyük hatası direkt olarak Böyle Buyurdu Zerdüşt yada bilinen kitaplarından okumaya başlamalarıdır. Sonra birşey anlamadıklarını ifade edip Nietzscheyi bilemiyorlar . Nietzsche okumak ve anlamak istiyorsanız benim tavsiyem ilk önce onun hayatını okuyun.
Nietzsche'ye göre hakikat, bulunacak ve keşfedilecek bir şey değil, yaratılacak bir şeydir; oluşan bir şeye, dahası, aslında sonu olmayan bir fethetmeyi istemeye ad sağlayan şeydir. Nietzsche'nin dediği gibi, bu, “sonu olmayan bir süreç”tir.
4. Nietzsche'nin cinselliği tarihçiler tarafından sık sık tartışılan bir konu oldu. Cinsellik konusunda oldukça ketum olmasına rağmen kendisine 'Frengi' hastalığı teşhisi konmuştu.
Yalnızca bilimsel doğruları temel aldığı düşünülse de, bilimin toplumsal sorunlarının üstesinden gelemeyeceğini kabul eder. Tüm bunlara rağmen, Jean Grenier'e göre Nietzsche asla bir nihilist olmamıştır. "Güç İstenci" adlı kitabında belirttiği üzere Nietzsche, Nihilizm'i sonuna kadar yaşamış ve onu aşmıştır.
Friedrich Nietzsche
“Mutluluk, gücün arttığını, dirençlerin aşıldığını hissetmektir.”
Gott ist tot (yardım·bilgi); ayrıca Tanrı'nın ölümü olarak da bilinir), Alman filozof Friedrich Nietzsche'nin yaygın olarak alıntısı yapılmış bir sözüdür.
Nietzsche, orada biriken kalabalığın arasına dalar ve birden atın önüne atlayarak öfkeden köpürmüş faytoncunun acımasız eylemini sona erdirir. Kollarını atın boynuna dolayıp hıçkırarak ağlamaya başlar ve baygınlık geçirir.
Friedrich Nietzsche ünlü bir Alman filozof, filolog, şair ve bestecidir. Nietzsche, alanında en genç yaşta profesör olmuş insanlar arasındadır. Hiç evlenmemiş olan Alman filozof, Rus yazar Salomé ile yaşadığı kötü aşk deneyimden sonraki yıllarda en önemli eserlerinden olan Böyle Buyurdu Zerdüşt'ü yazmıştır.
Friedrich Nietzsche: Erdem, insanın insanüstüne ulaşmak için harcadığı çabadır.
Nietzsche ahlakın iki temel türü olduğundan bahsetmiştir: "efendi ahlakı" ve "köle ahlakı". Efendi ahlakı gurur ve güce değer verir, köle ahlakı ise nezakete, duygudaşlığa ve sıcakkanlılığa değer verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri