Nöropatik ağrıyı azaltmak için işe yarayan ilaçlar sınırlı sayıdadır. Tüm dünyada bu ağrıya karşı etkin olduğu bilinen bazı antidepresanlar ile gabapentin - pregabalinden oluşan gabapentinoidler kullanılmaktadır.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Nöropatik ağrı tedavisi çok yönlüdür, çeşitli ilaçlar ve ilaca yanıtsız hastalarda girişimsel tedavi alternatifleri vardır. Tedavide özel sara ilaçları, ritim bozukluğu ilaçları, özgün kas gevşeticiler, morfin türevi ilaçlar, lokal anestezikler kullanılabilir.
Bu aşamada kan şekerini kontrol almaya ve sinirleri beslemeye yönelik bir tedavi uygulanır. Nöropatik ağrılar ağrı kesici ilaçlara yanıt vermez, bu nedenle kullanılan ilaçlar özgün kas gevşeticiler, morfin benzeri ilaçlar, sara ilaçları ve lokal anestezikler gibi tedaviye özel ilaçlardır.
Sonuç olarak, nöropatik ağrı yaşayan kişilerde B vitamini eksikliği olasılığı değerlendirilmelidir. Bu vitaminlerin yeterli alımı için doğru beslenme ve takviyeler önerilir. Ayrıca, nöropatik ağrı tedavisinde vitamin takviyelerinin faydalı olabileceği düşünülmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Aynı zamanda B12 sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştıran vitaminler arasında yer alır. Öte yandan vücuda yeterli miktarda alınan B12 vitamini hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye de yardımcı olabilmektedir. B12 faydaları şöyle sıralanabilir: Sinir sisteminin hızlı ve doğru çalışmasını sağlar.
Nöropatiyi tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Bu tedaviler arasında ilaç, cerrahi, akupunktur, masaj terapisi, kayropraktik bakım, egzersiz, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır. Periferik nöropati uyuşukluk, karıncalanma, yanma ağrısı, halsizlik ve bazen felce neden olur.
Görüldüğü üzere, hastalıklar birbirini çok kolay tetikler ve etkiler. Nöropatik ağrı psikolojik değildir ama ağrılar sonrası psikoloji alt üst olur. Nöropatik ağrılar beraberinde çoğunlukla depresyon getirir. Depresyon da beyne bağlı psikolojik bir rahatsızlıktır.
NERUDA nedir ve ne için kullanılır? NERUDA diğer antiepileptik ilaçlar olarak adlandırılan ilaç grubundandır. Bu ilaçlar sara (epilepsi) ve sinir dokusunun hasarına bağlı ağrı (nöropatik ağrı) tedavisinde kullanılır.
Bazı vakalarda nöropatik ağrı kendiliğinden geçebilir ama bazı vakalarda ise aylar yıllar sürebilir. Ağrılar zamanla sinir hücre kılıfında yapısal değişiklikler oluşturur ve ağrıyı kalıcı hale getirir. Herkese faydası dokunabilen tek bir tedavi yöntemi yoktur.
Diyabet hastalarında görülebilen, el ve ayaklarda yanma, keçelenme, uyuşma gibi belirtilerin altında yatan en önemli sebep, sinir hasarına bağlı gelişen nöropatik ağrıdır. Tanısı EMG sinir testi ile konmaktadır. Tedavisinde, el ayak bakımı, şekerin düzelenmesi ve nöropatik ağrı ilaçları kullanılmaktadır.
Enfeksiyon, metabolik bozukluk, travma, toksin kaynaklı veya genetik nedenlere bağlı olarak periferik sinirlerde meydana gelen hasarlar ile ortaya çıkan nöropati; ayaklarda ve ellerde uyuşma, yanma, ağrı ve kuvvet kaybına neden olabiliyor.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Neruda ve Neurontin' markaları ile satılan Gabapentin, öncelikle kısmi nöbetler ve nöropatik ağrı tedavisinde kullanılan bir antikonvülzan ilaçtır. Diyabetik nöropati, postherpetik nevralji ve merkezi ağrı nedeniyle oluşan nöropatik ağrının tedavisi için birinci basamak bir ilaçtır.
NEURONTİN, başlangıçta beynin belirli kısımlarıyla sınırlı olan ve beynin diğer taraflarına yayılıp yayılmadığı belli olmayan değişik türlerdeki sara (epilepsi) nöbetlerinde kullanılır. Mevcut tedavi yeterli olmadığında, doktorunuz size ve 6 yaşından daha büyük olan çocuğunuza NEURONTİN reçete edebilir.
Gabapentin içeren ve reçete kapsamına alınan bazı ilaçlar: As-Gabapen, Eveptin, Gabaset, Gabatin, Gabenyl, Gabateva, Gemuda, Nepitin, Neruda, Neurontin, Onegaba.
Neruda, Neurontin, Onegaba. Yapılan araştırmalara göre buna “levometorfan ile kontamine dekstrometorfan“ içeren öksürük şuruplarının kullanımının sebep olduğu düşünülüyor.
NERUDA'yı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer, Gabapentin veya NERUDA'nın içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı alerjiniz (aşırı duyarlılık reaksiyonunuz) varsa. Yeni başlayan, ani pankreas iltihabınız (akut pankreatit) varsa.
GABASET® 6 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Yaşlılarda kullanımı: 65 yaşın üzerinde iseniz ve böbrek hastalığınız yoksa GABASET®'i normal dozunda kullanabilirsiniz. Böbrek hastalığınız varsa doktorunuz farklı bir doz planı çıkarabilir ve/ veya doz reçeteleyebilir.
Beyindeki sinir hücrelerinin zaman zaman anormal elektrikli deşarjları sonucu ortaya çıkan nörolojik bir bozukluktur. Beynin normal de çalışması ile elektriğin aşırı kontrolsüz yayılımı sonucu oluşur ve geçici bilinç kayına neden olur.
Hastalık çoğunlukla haftalar-aylar içinde tamamen veya büyük ölçüde düzelir ve bir daha tekrarlamaz. Kronik enflamatuvar demiyelinizan polinöropati (CİDP) isimli Guillain Barre Sendromuna benzeyen ama daha yavaş seyreden başka bir otoimmun hastalık ise kortizon veya İVİg verilerek tedavi edilir ve iyi sonuçlar alınır.
Ozon tedavisi, bu tür sinir hasarlarını tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılır. Daha fazla oksijen hasarlı sinirlerin iyileşmesine yardımcı olur. Ozon tedavisi sadece nöropatinin tedavisine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çok sayıda başka yararları vardır.
Bazı maddelerin sinirler üzerinde birikmesiyle oksijen yetersizliği, sinirlerin bozukluğu nöropatiye neden olabilmektedir. Bu süreçte sinirlerin pek çok bölgesinde hasar oluşmaktadır. Ülkemizde her 100 kişiden 14'ü şeker hastasıdır. Şeker hastalarının en az yarısında ise nöropati oluşma olasılığı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri