Nöropatik ağrıyı karakterize eden bulgular değişiktir ve sıklıkla birden fazla bulgu birliktedir. Hastalar nöropatik ağrıyı yanma, kemirme, acıma, vurma, saplanma, batma, elektrik çarpması gibi tariflemektedir. Toplumda %1-2 oranında görülür. En sık nöropatik ağrı nedeni şeker hastalığıdır.
Doku ağrılarından farklı olarak nöropatik ağrılar gece ortaya çıkar ve artar.
Nöropatik ağrılar, sinirlerin ağrı iletim bölgelerinde ortaya çıkan ve ağrı kesici ilaçlarla kolay kolay geçmeyen ağrılar olarak tanımlanır. Bu ağrılar oldukça karmaşık bir sendroma işaret eder ve beyin, omurilik, kol ve bacak sinirleri gibi bölgelerden kaynaklanır.
İlgili 32 soru bulundu
Nöropatik ağrı tedavisi çok yönlüdür, çeşitli ilaçlar ve ilaca yanıtsız hastalarda girişimsel tedavi alternatifleri vardır. Tedavide özel sara ilaçları, ritim bozukluğu ilaçları, özgün kas gevşeticiler, morfin türevi ilaçlar, lokal anestezikler kullanılabilir.
Birçok çalışma, nöropatik ağrı ile B vitamini eksikliği arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Özellikle B1, B6 ve B12 vitamini eksikliği, nöropatik ağrının ortaya çıkmasıyla ilişkilendirilir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Bir ağrının psikolojik olduğu nasıl anlaşılır? Ağrı duygu durumuna göre artış ve azalış gösteriyorsa ve kişinin dikkati başka yöne çevrildiği takdirde geçiyorsa bu ağrının duygusal kökenli olduğunu söylemek mümkündür.
Psikosomatik ağrıların beraberinde sıklıkla göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes alamama, mide rahatsızlıkları, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi genel semptomlar görülür. Bunların ötesinde hissedilen spesifik ağrı çeşitleri de vardır.
Enfeksiyon, metabolik bozukluk, travma, toksin kaynaklı veya genetik nedenlere bağlı olarak periferik sinirlerde meydana gelen hasarlar ile ortaya çıkan nöropati; ayaklarda ve ellerde uyuşma, yanma, ağrı ve kuvvet kaybına neden olabiliyor.
Nöropatik ağrı çok ciddi olabilir ve günlük yaşamı etkileyebilir. Hatta nöropatik ağrı uyku uyumaya ve yemek yemeye bile engel olabilir. Bu durum depresyona neden olabilir. Bazı vakalarda nöropatik ağrı kendiliğinden geçerken bazı vakalarda aylar hatta yıllar sürebilir.
Öncelikle belirtilmesi gerekilir ki Nöropatik Ağrı, herkeste farklı tedavi sürecinin oluşabileceği bir rahatsızlıktır. Kimi danışanlar bu sorunu aylar içinde çözerken kimi danışanlar ise yıllar içerisinde zor çözüm buluyor. Eğer yeterince şanslı iseniz de bu rahatsızlık kendiliğinden çözülüp gidiyor.
Kronik bir ağrı tipi olan nöropatik ağrıda çoğunlukla başlatıcı hasardan aylar ya da yıllar sonra da semptomlar sürebilmektedir.
Nöropati, diyabetin birçok insanı etkileyen yaygın bir komplikasyonudur. Bu durum ayaklarda ve bacaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma, yanma ve halsizliğe neden olur.
Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür. Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir. Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
Kişiye uygun ilaçlar, fizik tedavi programları, diş sıkmayı önleyen splintler, cihazlar, gevşeme egzersizleri, ağrılı adalelere yönelik lokal enjeksiyonlar gibi birçok yöntem, uzman doktorun yönlendirilmesiyle uygulanabilir.
📍Öfkeli,üzüntülü,gergin veya endişeli olduğumuzda ağrılarımız başlar veya var olan ağrılarımız şiddetlenebilir. Kötü ruh hallerinde doğan ağrılar psikosomatik ağrı olarak nitelendirilir. Yaşamımızın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir.
-Kol ve Bacak Ağrılar: Gün içerisinde yaşanan olumsuz olaylar ve strese girmeye sebep olan durumlar kol ve bacak kaslarının gerilmesine böylece ağrıların oluşmasına sebep olur. Stres anlarında kollarımı ve bacaklarımızı sıkarak kendimizi tutmaya çalışmamızda ağrıların sebeplerinden biridir.
Anksiyete belirtileri arasında ayrıca fiziksel olarak baş ağrısı, mide bulantısı, midede karıncalanma hissi ve karın ağrısı da yer alır. Anksiyete tutan kişilerde görülen yaygın belirtiler şunlardır: Gergin, huzursuz ve endişeli olma. Kalp çarpıntısı
1 – Baş Ağrıları ve Migren
Çoğu kronik baş ağrısı ve migren günlük stres tarafından tetiklenmektedir. Anksiyete de baş ağrılarına yol açar. Bastırılan duygular, tedirginlik, ve yorgunluk gibi durumlar kasları gerebilir. Bu sayede genişleyen damarlar migrenin şiddetini arttırabilir.
Stres altındaki kişi farkında olmadan omuzdaki kaslar kasarak “c” harfine benzeyen beyin omurlarının düzleşmesine neden olur. Bu düzleşme sonucunda ise sinirlerin omurilikten çıkış kısmı daralır ve sinirlerin baskı altında kalmasına neden olur. Bu da sırt kaslarının gerilmesine ve sırt ağrısının oluşmasına neden olur.
SİNİR FONKSİYONLARI BOZULUR
Sinir hasarlanması ya da fonksiyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkan ağrılara nöropatik ağrı denir. Nöropati, çeşitli hastalıkların komplikasyonu olup sık görülen bir durumdur. Nöropatik ağrı kronik bir ağrı türüdür.
İleri derecede kas kayıpları, ciddi şekil bozukluklarına yol açabilir. Kontrolsüz kas hareketleri: Periferik nöropati nedeniyle beyin ve sinirlerin arasındaki bağlantı etkilenebilir. Bu durumdan kaynaklı olarak sinirler, kontrolsüz şekilde çalışarak kaslarda kramplara neden olabilir.
Herhangi bir nedene bağlı nöropati oluşması durumunda, belirli bir sinir grubu hasar görür. Nöropati oluşmuş farklı sinirlere farklı tedaviler gerektirse de ortak noktalardan biri sinirlerin kan ve oksijene ihtiyaç duymasıdır. Bu iki şeyi sinirlere yeniden veren her türlü tedavi nöropatiden kurtulmayı sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri