Tünelin uzunluğu 7,765 metre, tünelin en derin noktası ise 287 metreye ulaşmakta. Eiksund Tüneli bu açıdan dünyanın en derin denizaltı tüneli özelliğini koruyor. Tünelin maliyeti 846 milyon Norveç kronu olarak belirtilmiş.
Teknik özellikleri. 57 km uzunluğundaki Gotthard Zemin Tüneli, 1881'de yapımı tamamlanmış olan 15 km.lik eski Gotthard tünelinin o yıllarda kazanmış olduğu dünyanın en uzun tüneli niteliğini yeniden kazandı. Yeni tünel 57 km. boyunca uzanan tünelden oluşur ve her birinden bir ray hattı geçer.
57 kilometre uzunluğu, 2300 metre derinliğiyle dünyanın “en uzun ve en derin” demiryolu tüneli olarak adlandırılan İsviçre Alpleri'ndeki Gotthard Base Tüneli, çapraz geçişler, erişim tünelleri ve şaftlarla birlikte toplam 152 kilometreye ulaşıyor.
Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli bittiğinde Türkiye ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 2. en uzun tüneli olacak. Bugüne kadar her iki taraftan çift tüpte toplam 8 bin 807 metrelik kazı çalışması yapıldığı belirtildi.
Ülkede bu kadar çok tünel olmasının nedeni İsviçre'nin coğrafi konumundan kaynaklanıyor. Yani, Kuzey ve güney bölgeleri arasında bir tür bariyer oluşturan Alpler. Dağlar, toplam alanın yarısından fazlasını kaplıyor ve sürücüler bunları ancak bir tünel sistemi yardımıyla geçebiliyor.
İlgili 17 soru bulundu
Avrupa'da İtalya, İsviçre, Avusturya ve Almanya'yı birbirine bağlayacak olan 57 kilometre uzunluğu ve 2 bin metre derinliğiyle dünyanın en uzun tüneli olan Gotthard Tüneli, 4 ülkenin başkan ve başbakanının katıldığı törenle açıldı.
Zigana Tüneli projesi, Trabzon – Aşkale Yolu'nun 44'üncü kilometresinden Maçka/Başarköy mevkiinde başlayıp, 67'nci kilometrede yer alan Köstere-Gümüşhane Yolu'na köprülü kavşak ile bağlanıyor. 12 metre genişliğindeki mevcut devlet yolu ikişer şeritli bölünmüş yol haline gelecek.
Kazı işlemi ve beton kaplama çalışmalarının Ocak 2022 tarihinde tamamlandığı Türkiye ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli'nin inşaatı her şeyi ile tamamlandı.
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Samanlı Dağı delinerek, 3 şeritli 2 tüp olarak yapılan Orhangazi Tüneli, 3 bin 590 metreyle Türkiye'nin en uzun otoyol tüneli unvanını taşıyor.
Zigana Tüneli, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'ndeki Kuzey Anadolu Dağları'nda bir kara yolu tünelidir. Gümüşhane ve Trabzon illerinden geçen tünel, güneyde Torul ile kuzeyde Maçka arasında yolunun bir parçasıdır. 14.476 m (47.493 ft) uzunluğuyla ülkenin en uzun kara yolu tünelidir.
Fréjus Demiryolu Tüneli ya da Mont Cenis Tüneli, Avrupa'da İtalya'nın Torino kentinden başlayarak Fransa'nın Modane kentine giden Fréjus demiryolu hattını Mont-Cenis üzerinden Alplerden geçiren 13,7 kilometre uzunluğunda bir tüneldir.
İşte Dünyanın En Uzun Otoyolu
Yaklaşık 50 bin kilometre uzunluğa sahip olan Pan-Amerikan Otoyolu; Kanada'nın en kuzeyinden başlayıp Arjantin'in en güneyine kadar uzanır.
Gümüşhane ve Trabzon illerinden geçen tünel, güneyde Torul ile kuzeyde Maçka arasında yolunun bir parçası olacaktır. 14.476 m (47.493 ft) uzunluğuyla ülkenin en uzun kara yolu tünelidir.
#CebeciTüneli, özellikle Fatih Sultan Mehmet. Köprüsü'nden #Mahmutbey'e uzanan trafiğin en.
Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlıyor. İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet veren Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan yeni tünelle ilgili Cengiz İnşaat ve kurum arasında sözleşme imzalanırken yaklaşık 500 milyon liraya mal olan tünelin 3 yıl içerisinde bitirilerek ulaşıma açılması bekleniyor.
Yaklaşık 13 kilometre uzunluğunda olup Trabzon–Gümüşhane–Bayburt–Erzurum arasındaki yolu kısaltacak olan Yeni Zigana Tüneli Projesi`nin Karayolları Trabzon Bölge Müdürlüğü mühendisleri tarafından tamamlanmış olması bölgemiz için çok önemli bir hamledir.
Gümüşhane-Trabzon arası 30 dakikaya düşecek. Projenin tamamı 43 kilometre uzunluğunda, bunun da 23 kilometresi tünel. Bunun dışında 6 tane daha tünelimiz var.
Hapan (Hapağan) Tüneli ya da Nefise Akçelik Tüneli, Türkiye'nin en uzun 2. tünelidir. Ordu sınırları içindeki Bolaman mevkiinde bulunan ve Fatsa ilçesi ile Ordu il merkezini birbirine bağlayan tünel, sahil yolu mesafesinin daha az zamana çekilmesi için yapılmıştır. Tünelin uzunluğu 3.778 metredir.
Tünel, Kuzey Anadolu Dağları'nın parçası olan Cankurtaran Dağı'nın içinden geçerek Hopa ilçesine bağlı Çavuşlu köyü ile Borçka ilçesine bağlı Çifteköprü köylerini birbirine bağlar. 5.228 metrelik uzunluğundaki tünelin inşaat maliyetinin 100 milyon ₺ olduğu tahmin edilmektedir.
Ovit Tüneli, Rize'yi Erzurum'a bağlayan İkizdere-İspir Yolu'nun en önemli bölümünü oluşturan 2.640 rakımlı Ovit Dağı geçişinde inşa edilerek 13 Haziran 2018 tarihinde hizmete sunulmuştur. Çift tüplü inşa edilen Ovit Tüneli 14 km'lik uzunluğu ile dünyada çift tüp olarak inşa edilen en uzun 3. karayolu tünelidir.
Brenner Tüneli (İtalyanca: Galleria di base del Brennero; Almanca: Brennerbasistunnel) İtalya ve Avusturya arasında bulunan Brenner Geçidi'nde hâlen yapım aşamasında olan 56 kilometre uzunluğunda bir demiryolu tünelidir.
Projenin 5,4 km'lik kısmı deniz tabanı altına özel bir teknolojiyle inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşuyor. Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor.
Türkiye'nin gurur projeleri arasında gösterilen hizmete girdiğinde dünyanın üçüncü, Avrupa'nın ve Türkiye'nin ise en uzun çift tüplü karayolu tüneli olacak olan Yeni Zigana Tüneli önümüzdeki nisan ayında yapılması planlanan açılış için gün sayıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri