NST de bebeğin kalp atışları 120-160/dk civarındadır.
Diğer bir deyişle NST'de bebeğin kalp atışları kaç olmalı sorusunun ideal yanıtı 120 – 160 aralığıdır.
Fetal kalp atım hızının dakikada 160 ile 180 aralığında olması hafif taşikardi olarak değerlendirilmektedir ve gebelerde variabilite iyiyse fetal taşikardi sebebi genellikle fetal hipoksi dışı sebeplere bağlı olduğu düşünülmeli fakat yine de dikkatli olunmalıdır.
“NST değeri kaç olursa doğum başlar?” sorusunun yanıtı da şöyle: 20 dakika süre ile yapılan gözlemde en az 3 düzenli ve 40 mmHg üzerindeki kasılma doğumun başladığının işaretidir.
Normalde bebeğin kalbi dakikada 120-160 arası atar. Kalp atışlarını belli süre takip ettiğimizde azalıp ve arttığını görürüz. Bu dalgalanma bize bebeğin sağlıklı olduğunu düşündürür. Ayrıca başka bir beklentimiz de bebeğin hareket ettikçe kalp atımının hızlanması ve sonra tekrar normal ritmine dönmesidir.
İlgili 18 soru bulundu
NST sırasında ortalama 20 dakika içerisinde en az 3 sancı olması vücudun doğum için hazır olduğunu gösteren bir işarettir. Bu sancılar bebeğin doğumu gerçekleşene düzenli aralıklarla devam eder.
Ayrıca NST'de sancı ve kasılmaların takibi için de kullanıldığı görülmüştür. Bunun amacı doğum sancılarının varlığını tespit etmektir. NST sancı değeri kaç olmalı sorusuna gelince, 40 mm Hg üzerinde ve en az 3 düzenli sancının 20 dakika içinde yaşanması doğumun başlamak üzere olduğuna işaret edebilir.
NST cihazında sancı seviyesi kaç çıkarsa doğum başlıyor demektir? Eğer NST cihazında %40 üzeri ve 20 dakika süre içinde en az 3 düzenli sancı yaşanıyorsa, o zaman doğum sancısı olarak belirlenir ve vücut artık doğum için hazırdır demektir.
Fetüsün yer aldığı uterusta (rahim) kasılmalar meydana geldiğinde anne karnındaki fetüse ulaşan kan miktarında azalma oluşur ve fetüsün kan basıncında azalma meydana gelir. Bu durumun dengelenmesi amacıyla fetüste kalp atışları hızlanır.
NST yorumlama veya NST okuma adı verilen bu işlem belirli esaslara göre gerçekleştirilir. Testin uygulandığı 20 dakikalık süreç boyunca bebeğin kalbi iki farklı kez ve en az 15 saniye boyunca 15 vuruş kadarlık bir hızda atıyor ise sonuçların istenen şekilde, yani reaktif olduğu sonucuna varılır.
Nabzın 50 ile 70 arasında olması en normal ölçüm olarak kabul edilir. Nabzın 85 ve üzerinde olması ise nabzın yüksekliği 120, 130, 140, 150 veya 160 olduğunda kalp krizi riski de artış gösterir. Yüksek nabız tansiyon başta olmak üzere birçok soruna zemin hazırlamaktadır.
Fakat ventriküler taşikardi söz konusu olduğu zaman kalp atış hızı dakika da 200 - 250 atıma kadar çıkabilmektedir. Kalbin bu kadar hızlı atması sonucunda ventriküllere yeteri kadar kan dolmaz, buna bağlı olarak ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir.
Nefes alma becerisi ve sindirim sistemi daha iyi çalışmaya devam ediyor. Gebelikte 38. haftada bebeğin kalbi dakikada 110-150 arası atım yapıyor.
NST Nasıl Yorumlanır? Fetal distres olmayan, yani “iyi durumda” olan, sağlıklı bir fetusun trasesinde çok tipik bulgular vardır Kalp dakikada 120-160 arası atar. Kalp atışları dalgalanmalar gösterir. Bu dalgalanmalar, bebeğin sağlıklı olduğunun en önemli göstergelerinden biridir.
NST'de görülen sancılar (uterin kontraksiyonlar) sadece rahimdeki kasılmaları gösterir. Gebenin başka yerindeki sancı, ağrı ya da uterusta olmayan kasılmalar NST'de gözlenmez. NST'de rahimdeki kasılmaların kaç dakika arayla olduğu ve şiddeti anlaşılabilir.
Riski olmayan gebeliklerde, NST uygulamasına 36. gebelik haftasından sonra haftada bir, 40. gebelik haftasından sonra ise 3 günde bir tekrarlanması önerilir. Uygulamanın, bebeğe hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
Kalbi dakikada 110-150 arası atım yapıyor.
Birçok düzensiz kalp ritmi (aritmiler) taşikardiye sebep olabilir. Taşikardi herhangi bir nedene veya komplikasyona sebep olmasa bile tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliği, inme ve hatta ani kardiyak ölüm gibi ciddi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabilir.
Kol ve bacakların oluşmaya başladığı da gözlenir. Kalp atışı belirgindir ve dakikada 120 ile 180 arasında olduğu görülebilir ve duyulabilir.
Gebelik döneminde görülen bu durum gebe kalan tüm kadınlarda görülebilmektedir. Braxton Hicks kasılmaları NST de çıkar mı? NST de şiddeti değişken süresi ve aralığı değişken kasılmalar olarak gözlenebilirken hiç görülmeyebilir.
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
NST reaktif ise bebek anne karnında 1 hafta daha güvende demektir. NST sırasında bebek hiç hareket etmez ise bebek uyuyor olabilir, anne aç olabilir. Anneye bir şeyler yemesi söylenir ve tekrar çekilir. NST reaktif ise doğuma kadar haftada bir tekrar çekilerek takibe devam edilir.
Bu doğum eylemi sırasında bebek üzerindeki en önemli stres unsurudur. Kontraksiyon stres testte bu strese bebeğin vereceği yanıt değerlendirilir. Anne adayına içine rahim kasılmalarını tetikleyen ilaçlar bulunan bir serum takılarak kasılmalar başlatılmaya çalışılır.
36 haftalık gebelikte doğum gerçekleşebilmektedir. Eğer doğum 36. haftada gerçekleşirse buna erken doğum denmektedir. Ancak hemen endişelenmeyin. 36. haftada doğan bebeklerin yaşama şansı yüksektir.
Hamileliğin 37. haftasında yaşanan kasık ve pelvik ağrıları yakından takip edilmelidir. 37. Hafta hamilelikte karın ve kasık ağrısı büyüyen rahim ve bebeğin gelişimiyle paralel olarak artabilmektedir. Ancak düzenli kasılmalar erken doğum habercisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri