Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi, yetkili mahkeme ise ilgilinin yani davacının yerleşim yeri mahkemesidir. DAVA KİMİN ALEYHİNE AÇILMALIDIR? Davalı, aleyhine kayıt düzeltilmek istenen kişi ile hukuki menfaati bulunan tüm ilgililer ve ilgili Nüfus Müdürlüğüdür.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, Nüfus Müdürlükleri ile kamu düzenini ilgilendiren bir durumda ilgili makamların gördükleri lüzum üzerine Cumhuriyet Savcılığınca da açılabilmektedir.
Hak düşürücü süreler, taraflarca bir itiraz olmasa da mahkemece kendiliğinden gözetilir. Süresinden sonra açılan soybağı davası, usulen reddedilir. Nüfus kaydının düzeltilmesi davasını, tüm ilgililer ve durumdan haberdar olan cumhuriyet savcısı açabilir.
Bu nüfus davası türünde davacı, doğrudan hak sahibidir olan kişilerdir. Yani bu dava, nüfusa yanlış kaydedilen çocuk veya mirasçıları, biyolojik anne ve/veya baba veya bu kişilerin mirasçıları, nüfusta anne ve/veya baba olarak kayıtlı bulunan kişiler veya bunların mirasçıları tarafından açılabilir.
Bu davayı biyolojik anne açabileceği gibi çocuk da açabilir. Nüfus kaydının düzeltilmesi davasının davalısı; Nüfus Müdürlüğü ve Biyolojik annedir. Biyolojik anne henüz sağ iken yalnızca biyolojik annenin davalı olarak gösterilmesi ve mirasçılarına husumet yöneltilmemesi gerekmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Tapu kaydının düzeltilmesi davası Tapu Sicil Müdürlüğü'ne karşı açılan bir davadır. Tapu siciline ilişkin yanlışlıkların olması durumunda bu dava açılarak gerekli düzeltmeler yapılır.
Bildirim Yükümlüğü ve Süre. Kayıt düzeltme ve değişikliklere ilişkin mahkeme kararları, kesinleştirme tarihinden itibaren 10 gün içerisinde, mahkeme yazı işleri müdürü tarafından o yerin ilçe nüfus müdürlüğüne gönderilir.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davasını mirasçıların açması mümkün değildir. Bunun nedeni ilgili davanın kişinin doğum yeri, ismi ya da farklı herhangi bir kişisel bilgisine bağlı olmasıdır. Kişisel verilerinde hata olan kişi ilgili kuruma durumun düzeltilmesi talebi ile dava açabilir.
İlgililerin nüfus kayıtlarında tam ve doğru bilgilerin yer almasına, veya yanlış tutulan kayıtların düzeltilmesine ilişkin taleplerini konu edinen dava, nüfus kaydının düzeltilmesi davası olarak adlandırılmaktadır.Bunların dışında nüfus kaydında bir yanlışlık veya eksiklik olduğu kanaatinde olan ilgili herkes bu davayı ...
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası için yetkili ve görevli olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi'dir. Yurt dışında yaşayanlar İzmir, Ankara veya İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde nüfus kaydının düzeltilmesi davasını açabilirler.
Babalığın tespiti davasını anne ve çocuk açabilir. Evlilik dışında doğan çocuğu babası tanımak istemediği takdirde, baba ile soy bağının kurulabilmesi için yasa hâkim hükmünü gerekli görmüştür.
Soybağının tespiti davası çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkeme tarafından tespit edilmesi amacıyla açılmaktadır. Soybağının tespiti davası ana ve çocuk tarafından babaya karşı açılacaktır. Ancak baba ölmüşse mirasçılarına karşı da açılabilecektir.
Çocuğun soybağını değiştirme suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 231. maddesinde “Bir çocuğun soybağını değiştiren veya gizleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ana, çocuk ve çocuğun ölümü hâlinde altsoyu, Cumhuriyet savcısı, Hazine ve diğer ilgililer tanımanın iptalini dava edebilirler. Dava tanıyana, tanıyan ölmüşse mirasçılarına karşı açılır.
Tapu kaydının düzeltilmesi davası, tapu sicili ile alakalı yanlışlıklar ve eksiklikler olması halinde gerekli düzeltmeler yapılması sürecinde Tapu Sicil Müdürlüğü'ne karşı açılan bir davadır. Tapu kayıtları tapu memurları tarafından yapılır. Bu kayıtlar sırasında ise tapu memurları bazı hatalı işlemler yapabilir.
Yasada yer alan bu hüküm ilgilinin açık kaydında zaman içerisinde yapılmış olan değişikliklerin kapalı kaydın açılmasından sonra bu kayda işlenmesi ile ilgilidir. Yasanın bu hükmünü yanlış yorumlayarak kapalı kayıttaki bilgileri değiştirecek mahiyette değişiklik yapılması mümkün bulunmamaktadır.
İkametgah değişikliği yapmak için bulunduğunuz ilçenin nüfus müdürlüğünü ziyaret etmeniz yeterlidir. Belli şartlar altında ise bu işlem e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilir. Eğer yurt dışında yaşıyorsanız ve yerleşim yeriniz yurt dışında bulunuyorsa da dış temsilcilere başvurarak adresinizi bildirebilirsiniz.
Doğum yeri değiştirme için esas olan usul dava yoludur. Yani yer hatalı ya da yanlış olarak nüfus kayıtlarına yazılan kişi bunu dava açarak değiştirebilir. Ancak yazım hatası, imla hatası gibi ufak maddi hatalar için dava açılmasına gerek yoktur. Bu nitelikteki hatalar nüfus müdürlüğü tarafından değiştirilebilir.
Eskiden kütük nakli mümkündü kaldırıldı. Şuan mümkün değil, sadece bayanların kayıtları evlenince eşlerinin kütüğüne gidiyor.
Tapu kaydının düzeltilmesi davalarında Sulh Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Yetkili Mahkemesi ise taşınmaz kaydının bulunduğu yer mahkemesidir.
Mirasçıların açabileceği davalar konusuna örnek olabilecek dava başlıkları şu şekildedir; Mirasçılık belgesi (Veraset ilamı) davası Mirasçılık belgesinin iptali ve yenisinin verilmesi davası Mirasın reddi davası
Reddi Miras Nüfus Kütüğüne İşlenir Mi? Miras bırakanın vefatı tarihinden itibaren üç ay içerisinde yapılan kayıtsız ve şartsız reddi miras beyanı; sulh hukuk mahkemesince tutulan özel bir kütüğe kayıt edilir. Nüfus kütüğüne işlenmez.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası iki farklı mahkeme üzerinden açılmaktadır. İlgili makamların ya da nüfus müdürlüklerinden yüzünü görmesi kapsamında, öncelikle Asliye hukuk mahkemeleri üzerinden dava açılır. Aynı zamanda Cumhuriyet Savcılığı üzerinden de bu dava açılabilmektedir.
Yaş düzeltme davası, kişinin nüfus kütüğünde (kimliğinde) yer alan doğum tarihinin değiştirilmesi amacıyla açılan bir dava türüdür. Nüfus kaydında yer alan bilgiler. mahkeme kararı olmadan değiştirilemeyeceği için yaşlarında (doğum tarihi) değişiklik yapmak isteyen kişiler, yaş düzeltme davası açmak zorundadır.
Ne Kadar (Kaç Ay) Sürer? Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, çekişmesiz yargı işlerinden sayıldığı için basit yargılama usulüne tabi tutulmaktadır. Bu nedenle yargı süreci daha kısa ve yaklaşık 1-2 duruşma sürecektir, dava genel olarak 1-3 ay sürecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri