338, 346 ve 350 yıllarında Sâsânîler tarafından kuşatılan şehir 363'te zaptedildi ve halkının bir kısmı Âmid'e (Diyarbakır), bir kısmı da Nasîbînü's-sagīr'e göç etmek zorunda kaldı. 489'da Edessa'da (Urfa) bulunan Nestûrî metropolitliği Nusaybin'e nakledildi ve Nusaybin Nestûrîliğin merkezi olma özelliği kazandı.
Nusaybin İlçesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin, Dicle Bölümü'nde, 37º 02´-37º 13´ kuzey enlemleri ile 41º 03´-41º 45´ doğu boylamları arasında, Mardin İli'nin güneydoğusunda yer alır. Mardin İli yüzölçümünün (8891 km²) %13,2'sini meydana getirir (1177 km²).
Nusaybin, Yukarı Mezopotamya bölgesinin en önemli antik yerleşim alanlarından birisi olarak altı bin beş yüz yıllık bir geçmişe sahiptir. E-90 İpek yolunun üzerinde Suriye ile sıfır noktasında bulunan Nusaybin, Dicle ve Fırat Nehirleri arasındaki havzanın yani Mezopotamya'nın kuzey kısmında bulunmaktadır.
Mardin'in Nusaybin İlçesinde PKK/YPG'li teröristlerin Suriye tarafından attığı havan topunun isabet etmesi sonucu şehit olan 48 yaşındaki Fatma Yıldız ile kızları 12 yaşındaki Emine Yıldız ve 15 yaşındaki Leyla Yıldız İlimiz İdil İlçesi Ulak köyünde düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuklarına uğurlandı.
İlgili 41 soru bulundu
260 nüfusu ile Mardin'in en kalabalık ilçesi Kızıltepe; Artuklu, Mazıdağı ve Derik ilçeleri ile komşudur. Şanlıurfa il sınırında ve Suriye sınırında bulunmaktadır. Şehir merkezine 25 km uzaklıktaki Kızıltepe; Artuklular döneminde önemli bir ticaret merkezi olarak gelişmiştir.
Mardin,nin en güzel ilçesi Midyat - YouTube.
Valilikten yapılan açıklamada, Suriye ile 151,6 kilometre sınırı olan ilin sınır güvenliğini sağlamak amacıyla Valilik ile MİT Bölge Biriminin koordinasyonunda, 70'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığının da katkılarıyla yoğun çalışmalar yürütüldüğü bildirildi.
Mardin'in Nusaybin bölgesinde sık sık hazırlanan un çorbası, ağır ana yemekler öncesi keyifli bir başlangıç oluyor. İçerisinde yumurta, yoğurt, su, tereyağı, pul biber, nane, un ve tuz bulunuyor. Hem hafif hem de lezzetli bir seçenek olması özellikle soğuk kış günlerinde iç ısıtıyor olması sebebiyle tercih ediliyor!
Nusaybin ve Şenyurt Kara Hudut Kapılarından Suriye vatandaşları haricinde Türk Vatandaşları ve üçüncü ülke vatandaşlarının Suriye'ye geçişine izin verilmeyecektir.
Eski Asur metinlerinde Kaşiyari bölgesine yapılan seferlerde adı sıkça geçen Nasipina/Naşipina günümüz Nusaybin ile bir tutulmaktadır.
Nusaybin ilçesinde ilk olarak 1 Ekim 2015'te uygulanan sokağa çıkma yasaklarında şimdiye kadar 2'si çocuk, 7'i kadın olmak üzere 25 sivil hayatını kaybetmiştir.
Düz bir ovada kurulmuş olan Nusaybin, Yukarı Mezopotomya'nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Milattan önce 3000-2800 yıllarında bölgede hakimiyet kuran Sümer İmparatorluğu'nun 3.Ur Sülalesine kadar uzanan bir tarihe sahiptir.
TÜİK verilerine göre Mardin Büyükşehirin 2021 yılı toplam nüfusu 862 bin 757 olarak belirlendi. Nusaybin'in nüfusu 113 bin 728 olarak açıklanırken bunların 56 bin 381'i erkek, 57 bin 347'i ise kadınlardan oluşuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 2023 Türkiye nüfusunu açıkladı.
Suriye'nin Türk kontrolündeki alanları, Afrin, el-Bab, Azez, Cerablus, Cinderes, Rajo, Tel Abyad ve Resulayn gibi şehirler dahil olmak üzere 1000'den fazla yerleşim birimini kapsayan 8.835 kilometrekarelik bir alandan oluşmaktadır.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
1517 yılında Mardin ve yöresi Osmanlı topraklarına katılmış, bir sancak durumunda Diyarbakır Beylerbeyliği'ne bağlanmıştır. 1518'de Mardin Sancağı, Merkez kazası ile Savur ve Nusaybin nahiyelerinden oluşmaktaydı. Mardin, uzun müddet Diyarbakır-Bağdat ile Musul'un Sancağı durumunda kalmıştır.
DİYARBAKIR VE ŞANLIURFA'DA EN ÇOK MARDİNLİ YAŞIYOR.
Mardin İlçeleri
Mardin'in belli başlı ilçeleri; Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savur ve Yeşilli olarak sıralanabilir.
Nüfus. Artuklu'da Türkler, Araplar, Kürtler, Süryaniler ve Ermeniler gibi etnik gruplar yaşarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri