Obua, kamışlı ağaç üflemeli çalgılar içinde yer alır. Obuanın içinde yer aldığı tahta üflemeli çalgılar ai- lesinin diğer üyeleri flüt, klarnet, fagot ve saksafondur. Obua, alt kısmı geniş, üst tarafa doğru daralan konik biçiminde bir yapıya sahip olup, çift yapraklı kamışla çalınır.
Obua, nefesli çalgılar ailesinden bir müzik aletidir. 1170 yılından önce "hautbois" denilen obuanın sözcük kökeni Fransızca'dan İngilizceye geçen HAUT ("yüksek") ve BOIS (ahşap nefesli çalgı) bileşik kelimesinden türetilmiştir. Obua, ağız ve hava basıncıyla çalınır.
Obua, diğer müzik aletlerine göre çalınması daha zor bir enstrümandır.
Yaklaşık 3 oktavlık bir ses aralığına sahip olan obuanın farklı birçok çeşidi bulunuyor. 17. yüzyıldan önce tuş sayısı daha az olan bu müzik aletlerini çalan müzisyenlere oboist adı verilir.
Obua'nın sesi 2,5 oktavdır ve Obua için SOL Anahtarı kullanılır.
İlgili 43 soru bulundu
Öz. Obua çift kamışlı, konik gövdeye sahip tahta üflemeli bir çalgıdır. Obua “Hautbois” denilen sözcük, Fransızca haut (ince-yüksek) ve bois (tahta) bileşik kelimesinden türemiştir.
Kimi kaynaklarda udu Farabi'nin icat ettiği söylenir, ancak Farabi'den çok önce minyatür ve kabartmalarda ud ve benzeri çalgılar bulunur. Farabi'nin mucit olarak algılanmasının esas sebebi uda hakim bir müzisyen olması ve uda getirdiği akort sistemidir.
Obuanın kökleri, eski Yunan Mısır ve Orta Doğu'ya dayanmaktadır. Obuanın ataları sayılan bir çok nefesli enstrüman, Orta Asya'da “Zurna”, Mısır'da “Zamr”, Çin'de “Kuan”, Japonya'da “Hişiriki” adını taşır.
Dünyada bilinen en yüksek oktavlı erkek sesi Adam Lopez'e ait olup 6 oktavdır (Eb2-Eb8). Kadınlarda ise Georgia Brown yine 6 oktavlık sesi (G#2-G#8) ve 10 oktavlık "ıslık" sesi ile başı çekmektedir. Her iki sanatçı da Guiness Rekorlar Kitabına geçmiştir.
Oktav, müzikte seslerin frekanslarının ölçülmesinde kullanılan bir terimdir. Bir oktav, bir notanın frekansının yedi diğer notanın frekansına eşit olduğu bir aralık olarak tanımlanır. Örneğin, C notası ve C# notası arasındaki oktav, C notasının frekansının yedi katıdır.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
Üflemeli çalgılar tipik olarak iki aileye ayrılır: Bakır nefesli çalgılar (kornolar, trompetler, trombonlar, öfonyumlar ve tubalar) Tahta nefesli çalgılar (blokflüt, flütler, obualar, klarnetler, saksafonlar ve fagotlar)
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
50.000 ile 60.000 yaşları arasında bir mağara ayı uyluk kemiği olan "Divje Babe Flüt"ünün dünyanın en eski müzik aleti olduğu ve Neandertaller tarafından üretildiği öne sürülmüştür.
New York'daki Riverside Kilisesi'nde bulunan dünyanın en ağır carillon'u 91 ton ağırlığındadır. 120 çan ile dünyanın en büyük carillon'u, Portekiz'deki Mafra Sarayı'nda bulunur.
Beyoncé'nin ses aralığı 3,6 oktavdır. Jody Rosen, şarkıcının tonunu ve tınısını farklı bularak öne çıkarmaktadır ve sesini "popüler müzikteki en etkileyici çalgılardan biri" şeklinde tanımlamaktadır.
Sertab Erener'in ses aralığı 3 oktavdır ve türü koloratur sopranodur.
Bilimsel verilere dayanılarak popüler ses sanatçılarının oktavları hesaplanmış. Buna göre Sezen Aksu, Bülent Ersoy ve Tarkan 3, Michael Jackson 3.5, Müzeyyen Senar, İbrahim Tatlıses, Luciano Pavarotti 4 oktav çıkmış.
Türklerin milli çalgısı olan kopuz, gerek İslamiyet öncesi gerekse de İslamiyet'in kabulünden sonraki dönemde manzum halk edebiyatı verimlerinin teşekkülünde oldukça önemli işlevlere sahip olmuştur.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
20. yüzyılda Türk müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından biri haline gelen ud ile kanunun uyumu dinleyenleri büyüler. Darbuka, Orta Doğu ve Balkanlar'da kullanılan vurmalı bir çalgıdır. Darbuka, düm ve tek olmak üzere sadece iki ses verir ve elle çalınır.
ÖZ: Türk mûsikîsi'nin telli çalgılarından biri olan ud, târihi itibârıyla köklü bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra, ses tonu bakımından da ayırt edici bir özelliğe sahiptir.
Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli, kısa saplı lavta cinsinden telli çalgı. (İran'da barbat adıyla da bilinir.)
Bizler ud kursu olarak öğrencilerimizden edindiğimiz tecrübe ile ortalama 30 dakika çalışma ile 3 ay içerisinde akıcı şekilde enstrüman öğrenmenizi sağlıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri