Ofsayt İlk Kez 1863 Yılında Hayatımıza Girdi Eğer top aynı takımdan birine pas şeklinde gönderilmişse, rakip takımdan veya kendi takımından biri topa dokunana kadar o futbolcu tekrar topa dokunamazdı. Kısacası futbolun ilk oyun kurallarına göre topun ilerisinde olan tüm oyuncular ofsayt durumunda bulunurdu.
Dünyanın en fazla başbakan yetiştiren okulu olan Eton College, dünya siyasetine yön verdiği kadar futbol tarihini de kökten değiştirdi. Yalnızca İngiltere'ye bile 20'den fazla başbakan yetiştirmiş olan bu okul, ofsayt kuralını icat etti. Evet, yanlış duymadınız. Ofsayt, bir okulda bulundu.
1863'te günümüzdekinden farklı olarak hücum futbolcusuyla rakip kale arasında 2 yerine 3 rakip oyuncu olmasını gerektirerek ortaya atılan ofsayt kuralı, 1925'te 2 futbolcu olacak şekilde düzenlendi. “Ofsayt Tuzağı” ise ilk olarak 20.yüzyılın başlarında köklü kulüp Notts County tarafından uygulandı.
Futbolda ofsayt, bir oyuncunun topa son dokunuşu yapan kendi takım arkadaşından önce topa dokunması ve ayrıca rakip takım oyuncularının topla birlikte hareket ettiği bir anda pozisyon alması durumudur. Bu kural, oyuncuların hücum faaliyetlerinde avantaj kazanmasını engellemek amacıyla getirilmiştir.
FIFA'nın yeni ofsayt kuralında sadece diz veya omuz öndeyse ofsayt olmayacak. Futbolcunun tüm vücudu defansın önündeyse o zaman ofsayt kararı verilecek. Yeni kural ilk olarak İtalya ve İsveç'te uygulanacak. Ardından diğer ülkelerde uygulanmaya başlayacak.
İlgili 42 soru bulundu
FIFA ilk olarak 2 ülkede uygulamaya başlayacağı yeni ofsayt kuralını onayladı. Yeni ofsayt kuralında, futbolcunun tüm vücudu defans çizgisinin önündeyse ofsayt verilecek.
MÖ 300-200 yıllarında Çin'de ortaya çıkan ve günümüzdeki futbolla benzerlikler taşıyan cuju, oynanış bakımından futbola benzeyen ilk oyun olarak kabul edilmektedir.
Ofsayt kuralı olmasaydı eğer, 110 metre uzunluğundaki saha adeta piknik alanına dönerdi. Gol atmak için göbekli bir abimizin 90 dakika boyunca karşı kalede volta attığını görürdük. Hatta çömelip sigara içip topun gelmesini bekleyebilirlerdi. Futbol derli toplu oynanmaz, mücadele namına bir şey kalmazdı.
Şu şekillerde ofsayt olmaz: Taç atışı Köşe vuruşu. Kale vuruşu.
Ofsayt olmayan durumlar;
Kendi yarı sahasındaysa, Sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizadaysa. Kale ile arasında oyuncu olmamasına rağmen topun arkasındaysa. Ofsayt pozisyonunda olmasına rağmen, top rakip oyuncuların herhangi birinin müdahalesi sonucu kendisine gelirse.
Bu düzenlemeye göre pasif konumdaki bir oyuncu topa sırtını dönüp oynama isteğinde olmadığını gösterse bile topa müdahale edebilecek rakip futbolcunun (veya kalecinin) önünü kapatıyorsa/yolunu kesiyorsa ofsayt olarak değerlendirilecek.
Buna göre ofsayt, rakibinin kale çizgisine yakın', kafasının, vücudunun veya ayağının herhangi bir bölümünün rakibin kale çizgisine toptan ve ikinci son rakipten daha yakın olduğu anlamına gelmektedir. Kollar ise bu tanıma katılmamıştır.
Ofsayt, bir oyuncunun topa yaklaşmasına veya rakip oyuncuya çarpmasına izin verilmeyecek şekilde pozisyon almasıdır. Bu, savunmacıların topu rakibe vermemeleri için tasarlanmıştır ve genellikle topu kontrol eden oyuncuyu etkileyen bir ceza olarak kabul edilir.
FIFA, futbola benzeyen ve bilimsel kanıtlara sahip olan ilk oyunun, MÖ 300-200 yıllarında Çin'de askerî eğitim amacıyla oynanan cujuya dayandığını belirtmektedir.
Modern futbolun anayasasındaki en radikal değişiklik olan “geri pas kuralı” 1992'de yürürlüğe girdi. Aslında kuralın lafzı yanlıştı; pasın “geriye” değil “kaleciye” verilmiş olması esastı.
OFSAYTTA KOL SAYILIR MI? Oyun kurallarında yapılan değişiklikleri ülke federasyonlarına gönderen FIFA, ofsayt kuralını da yeniden tanımladı. Baş, vücut ve ayakların, rakip kaleye daha yakın olması avantaj olarak değerlendirilirken, kolların ileride olması ofsayt olarak tanımlanmadı.
1990'da Üçüncü Değişiklik. 1925 yılında yapılan son değişiklik ile beraber ofsayt artık herkes tarafından benimsendi ve uzun yıllar boyunca uygulandı. Zaman zaman tartışma konusu olsa bile son değişiklik tam 65 sene yürürlükte kaldı. 1990 yılında ofsayt kuralında hücum yapan takıma avantaj sağlayacak bir karar alındı.
3 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe giren yeni ofsayt kuralına göre, omuz ofsayt olarak değerlendirilmez. Bu kurala göre, ofsayt pozisyonunun değerlendirilmesinde, futbolcunun koltuk altı sınırı dikkate alınır.
FIFA oyun kurallarında bir değişikliğe gitti. Yeni kurala göre artık ofsayt pozisyonları yeni bir uygulama ile değerlendirilecek. Geçtiğimiz sezon devrede olan 'pasif' uygulaması bundan sonra uygulanmayacak.
Yeni ofsayt kuralına göre futbolcunun tüm vücudu defans çizgisinin önündeyse ofsayt bayrağı kalkacak. Sadece diz veya omuz öndeyse ofsayt olmayacak. BÜYÜK RESİM: Kural ilk olarak İtalya ve İsveç'te uygulanacak. Uygulamadan istenilen sonuçlar alınırsa yeni kural tüm dünyada geçerli olacak.
Yani oyuncunun top hareket halindeyken rakip kale hattında bulunan defansın arkasında kaleye toptan ve rakip defans oyuncularından daha yakında bulunmasına ofsayt denilmekte. Bir takım oyuncusu topla buluştuğu ya da pas aldığı anda kendisinin önünde en az 2 rakip oyuncu bulunmak zorundadır.
Topu doğrudan taçtan alan oyuncu, ofsayt pozisyonunda olmasına rağmen ofsayt ile cezalandırılmaz. Bir Oyuncu eğer, kendi yarı alanında ise Ofsayt pozisyonunda değildir. Bir oyuncu eğer; Sondan ikinci rakip oyuncu ile aynı hizada ise ofsayt pozisyonunda değildir.
Futbolun en eski biçimi, MÖ 206'dan MS 220'ye kadar olan Han hanedanlığı döneminde Çin'de 'cuju' adıyla rastlanmaktadır. 'Cuju' kelime anlamıyla 'tekme topu' olarak tercüme edilir ve oyunun amacı topu fileye atmaktır.
“Fédération Internationale de Fotbootball Association (FIFA)”, Paris'te 21 Mayıs 1904'te Fransa, Belçika, Danimarka, Hollanda, İspanya, İsviçre ve İsveç federasyon temsilcileri tarafından kuruldu.
1901 yılında Kadıköy'de Reşat Danyal, Fuat Hüsnü Kayacan ve arkadaşları ilk Türk takımı Black Stockings Futbol Kulübü'nü kurdular, ancak kulüp aynı yıl faaliyetine son verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri