Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Amirin memura, memurun amirine karşı mesafeli ve saygılı davranması, gerek tüm çalışanlar, gerekse kurum için önemlidir. Örnek; Astların, üstlerine “Sayın Valim”, “Sayın Müdürüm”; üstlerin de astlarına “Ayşe Hanım”, “Mehmet Bey” şeklinde hitap etmeleri en tabii bir nezaket kuralıdır.
Akranlarınıza ve astlarınıza adıyla veya ünvanıyla Ali Bey, Müdür Bey,Sayın Öztürk veya Sayın Milli Eğitim Müdürü diye hitap edin. Ağabey ve yenge demekten kaçının. Erkeklere beyefendi, kadınlara hanımefendi diye hitap edin.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
İlke olarak; memur müdürüne “müdürüm”, “sayın müdürüm” diye hitap eder. Genel müdür ise, ast'ı olan müdüre unvanıyla “müdür bey” diyerek ya da adıyla (Ahmet Bey) hitap eder.
İlgili 31 soru bulundu
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Valinin olmadığı ortamda Vali Yardımcısına, “Sayın Vali” denilmelidir. Kaymakama hitap edilirken kesinlikle ismiyle hitap edilmez. “Kaymakam Bey” veya “Efendim” denilmelidir.
Yöneticiye her zaman saygı ile hitap edilmeli. Ona taşıdığı unvana göre “Sayın Dekanım, Sayın Müdürüm, Sayın Hocam”,... veya sadece “Efendim” gibi sözlerle hitap edilmeli…
Resmi takdimlerde ve hitaplarda, devlet adamlarına, diplomatlara, askeri ve mülki erkana ve üst yöneticilere daima resmi unvan veya rütbeleriyle hitap edilir. Sayın Rektör Sayın Vali Sayın Başkan Sayın Genel Müdür Sayın General vb.
Kadın yöneticilere Sayın Müdire denmez, Sayın Müdürüm şeklinde hitap etmek uygundur.
Duruşmada hakime “Sayın Hakim”, “Sayın Yargıç”, “Hakim Bey” ya da “Hakime Hanım” şeklinde hitap ediniz. Hocam, abi, dayı vs. şeklinde hitap etmeyiniz. Duruşmaya girerken hakime selam verme, “Günaydın” ya da “İyi Günler” demeyiniz.
bu hitap şekli hakimin, savcının şahsına değil makamınadır. yani devletedir. peygamber postu diye bilinen koltuğadır. hakime savcıya efendim denilmesine karşıyım. sayın hakim, hakim bey, sayın hakime, hakim hanım, savcı bey savcı hanım yeterli. oldukça çeşit var seslenmek için.
Devletin üst kademesindeki kişilere gönderilen mektuplarda zarf üzerine sadece unvanın yazılması yeterlidir. “Sayın İçişleri Bakanı”. Resmi kişilere eşleri ile birlikte zarf üstü hitap “Sayın Cumhurbaşkanı ve Bayan Recep Tayip ERDOĞAN” şeklinde yapılır. “Eşi” sözcüğü asla kullanılmaz.
Burada yer alan düzenlemeye göre iş arkadaşlarına hakarette bulunmanın cezası "Kademe İlerlemesinin Durdurulması" cezasıdır. İlgili fıkra hükmü şu şekildedir: "Kademe ilerlemesinin durdurulması: Fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1 - 3 yıl durdurulmasıdır.
Söz konusu disiplinsizlik, yani amire karşı sözlü saygısızlıkta bulunmak, 657 sayılı Kanun'un 125'inci maddesinde düzenlenmiş ve buna karşı uygulanacak ceza da belirtilmiştir. Görevi esnasında, amirine karşı sözlü saygısızlıkta bulunan devlet memuruna verilecek ceza, aylıktan kesme disiplin cezasıdır.
Veliler de öğretmene öğretmen bey yada öğretmen hanım diye hitap etmeli.
doğrudur. Üstlere ünvanıyla (Müdür Bey,Sayın Müdürüm), hitap edilir.
bayan hakimlere hitap şekli.
Genellikle tıp uzmanı, akademisyen, askeri personel gibi mesleklerde unvan kısaltması kullanılarak hitap etmek gerekir. Örneğin, Sayın Prof. Dr. Taylan Uslu veya Sayın Dr.
Gönül isterdiki kurumların tüm amir ve müdürleri Atabey hoca gibi olsun. Amir ve memurlar arasındaki bu diyalog işleri icabı kurumlara gelen vatandaşlar üzerinde de etki yapmaktadır. Bir amir vatandaşın yanında memuruna ismen hitap ederse vatandaşta bu durumdan etkilenip hem memura hemde amire ismen hitap eder.
Görüldüğü üzere amirin personeline kötü davranması, bağırıp çağırmayı bir iş gördürme yöntemi olarak uygulaması disiplin kurallarının, ayrımcılık yasağının, etik davranış ilkelerinin ihlalini oluşturduğu gibi ceza kanunlarına göre suç boyutuna da ulaşabilmektedir.
Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır. Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz.
Vali yardımcılığına atanmak için mülakatların sayısı 4 olmakla birlikte hepsinden geçerli bir puan almak gerekiyor. Valilik emrine atanan kaymakamlar, bir süre başarı ile görev yaptıktan sonra vali yardımcısı unvanı olabiliyor.
Avukatlık özel bir vekalet ilişkisidir. Bu sebeple avukat tarafından temsil edilen kişiye genel olarak, “birini vekil kılan kişi” manasına gelen “müvekkil” denmektedir.
TDK Türkçe Sözlüğe göre “ 'Sayın' sözcüğü, konuşma ve yazışmalarda saygı belirtisi olarak kişi adlarının önüne getirilen bir söz, saygıdeğer, muhterem.” anlamını ifade eder. Kişiler için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri