Standart sıcaklık ve basınçta oksijen çok soluk mavi renkte ve kokusuz bir gazdır.
Hava, %21'i Oksijen, %78'i Azot, %1'i Argon ve çok az miktarda diğer gazlardan oluşan bir gaz karışımıdır. Şekilde görüldüğü üzere, soluduğumuz hava; doğa, insanlar ve endüstriyel prosesler sonucu oluşan madde taneciklerini ve gazları da içermektedir.
Oksijen, sembolü "O" olan ve periyodik tablonun 16. grubunda bulunan kimyasal bir elementidir. Oksijen; renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Hayvanlar tarafından solunarak vücuda alınır ve karbondioksite dönüştürülür; bitkiler ise karbon kaynağı olarak karbondioksiti kullanır ve oksijeni atmosfere geri verir.
Renksiz, yakıcı ve kokusuzdur. Yanıcı özelliği olan ametal grubundaki gazlardandır. 100 mililitre suda 2,8 mililitre oksijen gazı çözünebilir. Hidrojen elementi ile birleştiğinde suyu meydana getirir.
Hava; %21 oranında oksijen, %78 oranında azot, %0.93 oranında argon, %0.03 oranında karbon dioksit ve içlerinde değişken miktarlardaki su buharının (nem) da yer aldığı diğer az miktardaki gazlardan oluşur(1). Burada bizi ilgilendirenler; oksijen, azot, karbon dioksit ve sudur.
İlgili 30 soru bulundu
Aldığımız havada oksijen oranı yüksek iken dışarıya verdiğimiz havadaki oksijen miktarı düşük, karbondioksit oranı yüksektir.
Gazlar; yanıcı gazlar, oksitler ve inert gazlar olarak 3 gruba ayrılırlar.
Oksijen yanıcı değil yakıcı bir maddedir ve yanmayı hızlandırır. Yangın esnasında mümkünse gaz akışı kesilmelidir.
Bilinenin aksine dünyada oksijenin ana kaynağını ormanlar değil okyanuslar oluşturuyor. Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizlerde yaşayan su yosunları, dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor.
Dünya atmosferinin %21' ini oluşturan oksijen veya O2, renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Oksijen yaşamı destekler ve yanmayı mümkün kılar. Dünyamızda bulunan en bol elementtir. Okyanusların % 85' i, kayaların ve minerallerin %46'sı, insan vücudunun % 60' ı oksijendir.
Dünya'daki oksijenin çoğu aslında başka canlılar tarafından üretilir. Dünya'daki tüm ormanlar oksijenin yaklaşık %20 kadarını fotosentez yoluyla üretmektedir. Geriye kalan kısmını ise su yosunları yani "algler" üretmektedir(URL-1).
Uzun süreli veya çok yüksek yoğunluklu oksijen, hücre zarlarında oksidatif stres, akciğerlerde alveol kolapsına, retina dekolmanı sebep olabilir. Oksijen zehirlenmesine maruz kalınan yüksek oksijen seviyesinin düşürülmesi ile müdahale edilir.
Atmosferde bulunan ve oranı değişmeyenler; %78 ile azot ilk sırada, %21 ile oksijen ikinci sırada bulunmaktadır. Geriye kalan %1'lik kısımda ise asal yani serbest halde dolaşan gazlar (helyum, hidrojen, kripton, argon, neon, ksenon) dır.
Grant'e göre Ay regoliti, metreküp başına yaklaşık 630 kilogram oksijen içeriyor.
Oksijen Konsantartörü Özellikleri
Atmosferde solunan havanın sadece %21'i oksijendir.
Oksijen gazı, güneş ışığı ile birlikte suda bulunan zararlı bakterileri yok eder. Kullanma ve içme suları zaman zaman havalandırılır. Böylece havanın oksijeninden istifade edilir. Elementel oksijen, asetilen kaynakçılığında yüksek sıcaklık elde etmek için hastanelerde kullanılır.
SEYAHAT HABERLERİ
Raporda en temiz havaya Avustralya, Barbados, Ürdün ve Kanada'nın sahip olduğu ifade edildi. Sanayi devleri Fransa, İngiltere ve Almanya sırasıyla 13, 18 ve 46'ncı sırada yer aldı.
Burası oksijen cennetidir. Türkiye'de en fazla oksijen olan nadir yerlerden biri: Kaz Dağları, Balıkesir, Türkiye - Tripadvisor.
Buna rağmen, örneğin bir habere göre, “Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesi, oksijen yoğunluğu açısından dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise 'en doğal oksijen çadırı' olarak biliniyor.” Bir reklama göre ise “Dünya Sağlık Örgütü ölçümlerine göre insan organizması için en iyi hava (Oksijen Oranı: 0.021) ...
Standart sıcaklık ve basınçta oksijen çok soluk mavi renkte ve kokusuz bir gazdır.
Birçoğumuz suyun hidrojen ve oksijenden oluştuğunu biliyoruz. Deney Kutusu köşesinin bu etkinliğinde suyu bileşenlerine ayrıştırarak farklı fiziksel ve kimyasal olguları gözlemleme imkânı yakalayacağız. Bilmekte fayda var! Su, iki hidrojen ve bir oksijen atomunun birbirlerine bağlanmasıyla oluşan bir bileşik.
Renksiz, kokusuz, tatsız, havaya oranla daha ağır bir gazdır. Uzun süre yüksek miktarda olmamak şartı ile atmosfer basıncında , yüksek safiyetteki oksijen zehirleyici değildir. Zararlı tesiri yoktur.
Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz olduğundan kaçakların farkedilebilmesi için özel olarak kokulandırılır. Bu amaçla THT(tetra hidro teofen) ve / veya TBM (tersiyer bütil merkaptan) kullanılır.
Karbon monoksit CO: Tehlike sınırı 50 ppm ya da 55 mg/m3, yüksek derecede zehirli. Hidroklorik asit HCI: Tehlike sınırı 5 ppm ya da 7 mg/m3 Hidrojen siyanür HCN: Tehlike sınırı 10 ppm ya da 7 mg/m3 son derece zehirli.) Azot oksitler N2O ya da NO2: Tehlike sınırı 5 ppm ya da 9 mg/m3 son derece zehirli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri