Sıcak duş ya da buhar solumak. Zencefil, zerdeçal veya hatmi kökü gibi sıcak bitki çayı içmek kuru öksürüğü azaltır. Bulunduğunuz ortamı nemlendirerek sinüsleri açmak. Ilık tuzlu su gargarası yaparak boğaz tahrişini azaltmak.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dakika demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor.
Ekinezya çayı, papatya çayı ve ıhlamur ile boğazı yatıştırmak. Boğaz pastili ve C vitamini takviyeleri almak. Probiyotik içeren gıdalar tüketmek. Bal, limon ve karabiber macunu yemek öksürüğü keser.
Bol sıvı tüketin: Su, bitki çayları ve doğal meyve suları gibi sıvılar, boğazınızı nemlendirerek öksürüğün hafiflemesine yardımcı olabilir. Nemli havayı solumak: Nemli bir ortamda bulunmak öksürüğü rahatlatır. Duş almak veya buhar banyosu yapmak gibi aktivitelerle havanın nemini artırabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Geçmeyen kuru öksürük, çoğunlukla sık sık tekrar eden üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı olan bir durumdur. Ancak geçmeyen kuru öksürük bazı kişilerde reflü, akciğer hasarlanmaları, kalp yetmezliği, tüberküloz gibi daha ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Soğuk algınlığı, nezle, grip, bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve şiddetli öksürük gibi rahatsızlıklar karşısında etkili pek çok gıda vardır. Rahatsız edici boyutlara gelen öksürüğün şiddetini azaltmak ve en hızlı şekilde geçmesini sağlamak için pekmez ve tereyağı karışımından faydalanılabilir.
VICKS VAPORUB burun tıkanıklığı ve akıntısı, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına bağlı öksürüğün semptomatik tedavisinde kullanılır.
Sıcak bitki çayları içmek de boğazı yatıştırır. Bal, boğaz bölgesini kaplayarak tahrişi azaltır ve öksürüğün yatışmasına yardımcı olur. Sıcak bir duş, burundaki sekresyonları incelterek öksürüğün hafiflemesine katkı sağlar. Sıcak duş hem soğuk algınlığı hem de alerjilerden kaynaklanan öksürükte etkili olabilir.
Gıcık öksürük için tuzlu su ile gargara yapmak çok faydalıdır. Sabah akşam gargara yaparsanız zaman içinde bu rahatsız edici gıcık ve öksürüğün son bulduğunu fark edeceksiniz. Bal ve zencefil karışımını içebilirsiniz. Ya da bunları ılık suya karıştırıp da tüketebilirsiniz.
Sıcak içecekler, bitki çayları, çorbalar, bal ve limon karışımları kuru öksürüğün evde tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleridir. Bunun yanında öksürük şurupları da kuru öksürüğü tedavi etmede kullanılır. Ayrıca duman, toz ve tahriş edici maddelerden uzak durmakta önemlidir.
Ilık Su İçirin
Genel durumu iyi, ateşi, hırıltılı solunum gibi nefes alma problemi olmayan çocuklar evde izlenebilir. Bu gibi durumlarda en iyi öksürük şurubu; ılık sudur. Bol su ve sıvı alımı, çocuğunuzun boğazını yumuşatarak rahatlama sağlar.
Balgam söktürür ve ciğerleri rahatlatır. Eğer ileri düzey bir enfeksiyon yok ise kullanıma başladıktan 1-2 gün içerisinde öksürüğe iyi gelecektir. Bağışıklığı güçlendirir, vücut ısısını yükseltir, üşümeyi keser ve grip, nezle, bronşit gibi soğuk algınlığı hastalıklarını atlatmaya yardımcı olur.
Kuru öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından incelenmiştir. Kaynattığınız bir miktar süte 8 tane gül hatmi ekleyip demleyebilirsiniz. Günde iki kere içebilirsiniz. Öksürüğe ne iyi gelir aktar bitkileri arasında hangisini seçsem kararsız kaldım diyorsanız tercihinizi gül hatmiden yana kullanabilirsiniz.
ıhlamur, adaçayı, nane, okaliptüs, limon, portakal gibi şeyler boğaz kaşıntısına iyi gelmektedir. Bunların dışında gargara yapmak da boğaz kaşıntısı için birebirdir. Evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz tuzlu su gargarasını günde 2 defa yaptığınızda kısa sürede boğaz kaşıntısının geçtiğini göreceksiniz.
Boğazda tahribat oluşturan kuru öksürük aynı zamanda gıcık da yapabilmektedir. Bu öksürük türü nezle ve grip gibi durumlarda görülebileceği gibi astım, reflü, üst hava yolu öksürük sendromu bulunan kişilerde daha yaygındır. Reflü, sinüzit gibi hastalıkları bulunan kişilerde kuru öksürüğü geceleri görmek mümkündür.
Öksürüğün en iyi tedavisi bol su tüketimidir. Su tüketimi geniz akıntısının yoğunluğunu azaltır, solunum yollarındaki kuruluğu ve tahrişi önler, boğazı temizler. Oda havasının nemli tutulması (%40-%50) solunum yollarını rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Hastalık belirtileri görülünce ne yapmak gerekir? Yeni tip koronavirüs enfeksiyonunun ilk belirtileri öksürük, burunda akıntı, boğaz gıcıklanması ve ateştir. Bazı hastalarda ishal de görülür.
Yüksek ateş, nefes darlığı, çok miktarda veya normal rengi haricinde balgam üretimiyle birlikte öksürük ortaya çıktığında doktora gitmelisiniz. Kan öksürmek bir başka önemli bulgudur ve ciddi bir hastalığa işaret edebilir. Özellikle kalıcı, kronik öksürük durumunda mutlaka bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır.
Soğuk algınlığında öksürük refleksi, geniz akıntısının boğaz dokularını gıdıklamasıyla meydana gelir. Semptomlar tipik olarak 7 ila 10 gün arasında sürer.
Soğuk algınlığı ve grip gibi viral kökenli öksürükler genellikle 1 veya 2 hafta sürer. Ancak bazı durumlarda 8 haftaya kadar varlığını sürdürebilir. Çocuklarda 2 ila 4 hafta boyunca süren öksürükler uzun süreli akut, 4 haftadan fazla sürenler kronik öksürük olarak tanımlanır.
Öksürük önleyiciler veya öksürük baskılayıcılar, öksürüğün kendisini baskılayan maddelerdir. Örneğin: kodein, folkodin, dekstrometorfan, noskapin ve butamirat. Antihistaminler, alerjik riniti hafif yatıştırabilir ve burun akıntısı ve sulu gözler gibi diğer ilişkili belirtileri azaltabilir.
Gargara: Bir çay kaşığı tuzu bir bardak suya koyarak karıştırın ve sonrasında boğazınızda gargara yapın. Bir süre sonra gıcık hissinin azalmaya başladığını göreceksiniz. Zencefil ve bal: Bir çay kaşığı bal ve zencefili karıştırarak için. Süt ve zerdeçal: Bir çay kaşığı zerdeçalı bir bardak ılık süte karıştırın ve için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri