Ülkemizde 1996 yılında 4207 sayılı kanun ile resmi kamu kurum ve kuruluşları ile toplu ulaşım araçlarında sigara içilmesi yasaklanmıştır. Bu yasak okulları da kap- samasına rağmen okullarda yasaya uyumla ilgili yapılmış herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.
Okul yönetmeliği kapsamında öğrencilerin yanında bulundurması yasak olan ürünler arasında sigara yer almaktadır.
19 Ocak 2008 tarihinde ve yayımlanan 5727 sayılı Kanun ile evler hariç tüm kapalı alanlarda tütün mamülleri tüketimi yasaklanmıştır. 2009 yılı Temmuz ayında tam olarak yürürlüğe giren yasa ile Türkiye dumansız hava sahasına giren 3.
Öğretmenler okul kapısı, okul bahçesinin dışı dahil öğrencilerin görebileceği yerde sigara içemeyecek.
Sigaranın gençliğe zararları
Çocukluk ve ergenlik döneminde sigara içmek, solunum yolu hastalıklarının sayısında ve şiddetinde artış, fiziksel performansta düşüş, diş ve dişeti sağlığında bozulma, akciğer gelişimi ve işlevi üzerinde olumsuz etkiler gibi pek çok önemli sağlık sorunlarına neden oluyor.
İlgili 43 soru bulundu
İçilen her bir sigarada sağlığa zarar veren ve insanı zehirleyen binlerce kimyasal madde bulunuyor. Bu kimyasal maddelerin 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu biliniyor.
Okulda veya bahçesinde SİGARA İÇMEK YASAK olup içen öğrenciler hakkında anında 4207 sayılı kanun gereği PARA CEZASI uygulanır. Cezalar veliye bildirilip Mal Müdürlüğüne bildirilir. Ayrıca sigara içen öğrencinin hakkında disiplin işlemi yapılıp siciline de bu cezalar işlenir.
Sigara içme idari para cezası, nereye ödenir sorusunun cevabı, yani ödeme yeri sigara içme cezası tutanağı üzerinde mevcuttur. Sigara içme idari para cezası Mal Müdürlüklerine ödenir.
Tütün ürünlerinin perakende satışı veya nargilelik tütün ürünü sunumu yapılan işyerleri için de, okul ve yurtlara kapıdan kapıya en az 500 metre mesafede olma zorunluluğu getirilecek.
Yasanın kapsadığı kapalı alanlarda sigara içenlere 69 TL para cezası veriliyor. Bu cezanın üçte bir oranında indirilmesi halinde, ceza 46 TL olarak uygulanacak.
4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapan 5727 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, TBMM'de 3.1.2008 tarihinde kabul edilmiştir. Bu kanunla beraber kapalı mekânlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklanmıştır.
B) Tütün ürünlerini 18 yaşını doldurmamış kişilere satan ve tüketimlerine sunanlar Türk Ceza Kanununun "Sağlık için tehlikeli madde temini" başlıklı 194 üncü maddesi hükmüne göre 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yapılan değişiklikler şöyle: > Lise ve ortaokul öğrencileri arasında kullanımı yaygınlaşan 'Puff Bar' adlı elektronik sigaraya karşı tedbirler alındı. Nikotin tuzu ile üretilen ve meyve aromalarıyla tatlandırılan Puff Bar, içinde tütün bulundurmamasına rağmen 'sigara' sayılacak ve kullananlara ceza verilecek. >
18 Yaşından küçüklere 4207 Sayılı TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARININ ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ HAKKINDA KANUN un 3. maddesi 8.nci bendinde sigara satışının ve tüketimlerine sunulmasının yasak olduğu belirtilmiş, aynı kanunun 5. maddesi 6.ncı bendinde bu yasağa uymayanlar hakkında 5237 Sayılı TÜRK CEZA KANUNU nun 194. maddesi ...
İşte 2023 kapalı alanda sigara içmek cezası... Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenerek işletme sahibine ve sigara içenlere de dahil olmak üzere, 365 TL'den başlayarak 617 TL'ye kadar kurallara uymayan işletmelere ise 8.540 TL'den 42.858 TL'ye kadar para cezası yazılacaktır.
Ceza Verme Yetkisi
Mahalli mülki amir ilçelerde kaymakam, illerde ise valilerdir.
Hapishanelerde tutulan mahpuslar kendilerine verilen 3 öğün yemek ve koğuş aydınlatması dışında temizlik, giyim, sigara, çay gibi bütün ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorunda.
Okuldan atılma sebepleri nelerdir? Bireylere, arkadaşlarına ve okul çalışanlarına söz ve davranışlar ile sarkıntılık yapmak, iftira etmek, başka insanları bu davranışlara kışkırtmak ya da zorlamak, gerçekleştirilen bu eylemleri sosyal medya aracılığı ile paylaşmak, okuldan atılma gerekçesi sayılmaktadır.
Sigara konsantrasyona yardımcı olmaz, sigaranın içerisinde herhangi bir madde konsantrasyonumuzu arttıracak beceriye sahip değildir.
Bu yönetmelikte öngörülmüş olan disiplin cezaları, uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma, bir veya iki yarıyıl için uzaklaştırma ve yükseköğretim kurumundan çıkarmadır. Ağırlığına göre, hangi fiillerin hangi cezaları gerektirdiği yönetmelikte ayrı ayrı belirtilmiştir.
a) Uyarma: Öğrenciye, öğrencilik görevlerinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazılı olarak bildirilmesidir. b) Kınama: Öğrenciye, öğrencilik görevlerinde ve davranışlarında kusurlu sayıldığının ve tekrarından kaçınması gerektiğinin yazılı olarak bildirilmesidir.
Onur Noyan, “Bunların başında çocukluktan yetişkinliğe giderken ailesine büyüdüğünü ve bireyselleştiğini kanıtlama çabası, merak etme, arkadaş ortamına girmek amacıyla kullanım, aile büyüklerini ya da ünlü taklit etmek gelmektedir” dedi.
Dr. Çelen, sigara içenlerin yaşam sürelerinin ortalama 15 yıl kısaldığını söyledi, "Sigara içen kadın ve erkeklerin hiç sigara içmemiş olanlara göre 35-69 yaşları arasında hayatlarını kaybetme riskleri daha yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri