Etimoloji. İsmin Süryanice veya İbranice olduğunu söyleyenlere göre azer ve el veya îl kelimelerinden oluşan bir terkiptir ve El'in yardımcısı manasına gelir. Aslının Arapça olduğunu söyleyenlere göre ise a-ze-ra ve el (îl) kelimelerinden oluşmuştur ve manası da güçlü kuvvetli, salabetli demektir.
Azrail anlam olarak can alıcı ya da can alan şeklinde açıklanabilir. Yahudi kaynaklarında ise Hz. Azrail'den insanları ölümle cezalandıran melek olarak bahsedilir. Bunlar arasında farklı ölüm meleği isimleri de geçer.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Rabbilere (yahudi din bilginlerine) ait eserlerde ondan fazla ölüm meleği adı yer alır ki bunlardan biri Azrael'dir. İslâmî literatürde ve müslümanlar arasında da ölüm meleğinin Azrâil adıyla anılması yaygınlık kazanmıştır.
Azrail ismini açıkça anacaktır. Secde Suresinin 32/11. ayetinde müfesirlerin büyük bir kısmı ölüm meleğini Azrail ismiyle anmışlardır. Bütün bu allamelerin dayandıkları bir delil olmasaydı, ölüm meleğini Azrail ismiyle tefsir etmezlerdi.
Dört büyük melekten can almakla görevli olanı. Allah'ın emirlerine tam itaat eden iyi nitelikteki ruhanî varlıklara verilen ad.
İlgili 18 soru bulundu
Azrail, İslam'da dört büyük melekten biri ve eceli dolmuş kişilerin canını almaya gelen 'ölüm meleği' olarak görülür. Yahudilikte bu melek bazen ölen kişinin ruhunu taşıyan bir melek olarak uyarlanmıştır.
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Kapukaya, 'Ölümü yaklaşan kişi öleceğini hisseder mi?' sorusunu cevapladı. Cenab-ı Allah'ın yaşamımıza dair bazı bilgileri gizli tuttuğunu belirten Kapukaya, "Bir insan öleceğini hiçbir zaman anlayamaz.
Tırpan, geleneklerde önemli bir yerde bulunmaktadır, çoğu kez de efsanelerde Kronos, Mahşerin Dört Atlısı ve Azrail gibi mitolojik varlıkların elinde kudreti simgelemektedir.
Yahudiliğe göre olan melek inancına yani Hz. Azrail (A.S)'ı ölüm meleği olarak adlandırılmaktadır. Kur'an-ı Kerim'e göre Azrail aleyhisselam herkesin canını aldıktan sonra kainatta tek Allah-u Teala ile o kalacaktır.
Azrail (as) melaikelerin büyüklerindendir ve diğer melekler gibi mümin ruhlara karşı çok şefkatli, kafirlere karşı ise çok şiddetlidir. "İyilerin ruhu hamurdan kıl çekmek gibi, kötülerin ruhu ise diken ağacından tülbent çekmek gibi çekilir."
Karacaoğlan ise, Azrail'den “kara deve” diye bahseder: “ Kapımıza kara deve çö- künce / Fırtınası şol âlemi yıkınca / Cehenneme kul seçilip çıkınca /Kadir Mevlam, o kullarından eyleme ” (Sakaoğlu, 2004: 388 ). Âdeta, “kara” renk deveye korkutuculuk ve olağanüstü bir güç kazandırarak, Azrail ile özdeşleştirilmiştir.
İsrâfil kıyamet gününde Allah'ın emri ile iki defa Sûr'a üfleyecektir. "Sûr'a üflenir ve Allah'ın dilediği kimseler dışında göklerdeki herkes ve yerdeki herkes ölür.
Rüyada Azrail görmek, kişinin başının belada olduğuna ve kısa süre içerisinde hayatının bozulacağına işaret eder. Ancak rüya sahibinin bu beladan hızlıca kurtulacağına delalet eder. Rüyada Azrail görmek kişinin huzur içerisinde olacağına ve evine birkaç olumsuzluktan sonra bol bereket geleceğine yorumlanmaktadır.
Münker ve Nekir'in isimleri Kuran-ı Kerim'de geçmez. 2- Kiramen Katibin: Yazıcı melekler olarak da bilinirler. Sağ taraftaki meleğin görevi sevapları, soldaki meleğin görevi ise günahları yazmaktır.
- İsrafil ve Mikail'in canını al, diyecek. Her ikisi de koca bir dağ gibi ölü olarak yere yıkılacaklar. Yüce Allah bu sefer: - Öl, ey ölüm meleği diye buyuracak, o da ölecek.
eskilerde enfeksiyon demek ölüm demekti, küçük enfeksiyonlarda bile ölünebilirdi. o yüzden vücutta enfeksiyon varlığına işaret eden, vücudun bir cevabı olan ürperme titremeler azrail yoklaması olarak yorumlanmış olabilir.
"Ölüm meleği her eve günde üç kere bakar. ruhunu alır.
Mikail'in görevi doğa olaylarını idare etmek ve canlıların rızıklarını kontrol etmektir.
' (Ey Rasûlüm, onlara) de ki: “- Sizin canınızı almağa vekil kılınan Ölüm Meleği (Azrail) canınızı alacak; sonra döndürülüb Rabbinize götürüleceksiniz.” De ki: “Sizin için görevlendirilen ölüm meleği, ruhunuzu alır.
Bu gece Berat gecesidir.” Buna göre: Berat gecesi, kaderden bir gecedir; her önemli işin hikmetli bir şekilde ayrımı ve tasnifi yapılır. Bu gecede bir yıllık kader programı takdir edilir, melekler tarafından defterlere tensih edilir.
"O, kulları üzerinde hükümranlığı sürdürür ve size koruyucular gönderir, sonunda sizden birinize ölüm geldiği vakit elçilerimiz, hiç eksiklik yapmadan, onun canını alırlar." Ayetin Açıklaması: Ve o, kullarının üstünde tek güçlüdür.
Hüreyre, 'kedicik' demektir. Kayra eski Türk mitolojisinde 'tanrı' demektir; Melis, Yunan mitolojisinde 'tanrıça' demektir, şişman ve tembel anlamlarına da gelir.'' Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil.
En çok görülen semptomlar göğüste başlayan acı, vücutta sıkışmalar ve başkı olarak sıralanabilir. Bunlar kalp kasının oksijensizlikten kasılmasının etkileridir. İnsanlar çoğu zaman kalp krizi geçirdiklerinin farkına bile varamayabiliyor.
Ölmek üzere olan insan giderek daha çok uyur. Bazen çok zor şekilde uykudan uyandırılabilir. Daha çok tasvirî konuşur, bir ayağı mezarda, diğeri yaşamın öteki kıyısındadır.
Ölümü yaklaşan bir bireyin elleri, kolları, ayak ve bacakları soğumaya başlar. Deri rengi değişir, siyahlaşma, koyulaşma ya da gri yada soluk bir renge dönüşür. Nabız, düzensiz, hızlı ve zayıftır. Kan basıncı düşer ve periferik dolaşım bozulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri