Ölümü hatırlayan bir kimse, bunun için azık toplamakla elbette meşgul olur, kabrini cennet bahçelerinden bir bahçe bulur. Ölümü unutup bütün maksadı dünya olan, ahiret azığını aklına bile getirmeyenin mezarı, cehennem çukurlarından bir çukur olur. Bunun için ölümü hatırlamak büyük fazilettir.
Ölümü hatırlayan kimse hayatın sebebini aklından çıkarmaz. Hayatın sonunda hesabın olduğunun idraki içindedir. Dolayısıyla ölümü hatırlamak o kişinin kendi davranışlarını devamlı kontrol etmesini getirir. Böylece kişi, ahlakını ve amelini düzeltme çabası içinde olur ki işte bu çabadır kişinin kurtuluşuna vesile olan.
Bir mümin ne kadar sıkıntı çekerse çeksin ölümü temenni etmemelidir. Çünkü sıkıntılar da ilâhî imtihanın bir gereği olup sabreden insanlar büyük ecir kazanırlar. Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Sizden hiçbiriniz başına gelen bir sıkıntıdan ötürü ölümü asla temenni etmesin.
İnsanlar hayatları boyunca farklı dönemlerde yaşanmış olduğu olaylar neticesinde ölüme karşı korku duyabilirler. Bu yüzden yaşadıkları travmalara ya da kendi ruhsal psikolojik durumuna göre kendisinde oluşan ölüm korkusu tanatofobi olarak bilinir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor; "Ağızların tadını kaçıran ölümü, çokça hatırlayın." (Hadis-i Şerif Tirmizi 2307.)
İlgili 36 soru bulundu
"Ölüm gelip çatmadan evvel, şehvani ve nefsani hislerinizi terk etmek suretiyle bir nevi ölünüz." (el-Aclûnî, Keşfü'l-Hafâ, 2:29; İbn-i Hâcer el-Askalânî: "Senedli, vesikalı bir hadis değil derim" demiş, Ali el-Karî ise: "Mânâsı doğrudur" demiştir.)
* Resulullah efendimiz, Ölmeden önce ölün buyuruyor. Ölmeden önce ölmek ne demektir? Dünyada inanılan şeyler öldükten sonra görülecek. İnsan ölüp hakikatleri görünce nasıl olacak ise, neleri yapmış olmayı isteyecek ise şimdiden onları yapması ölmeden evvel ölmek demektir.
Hayati Belirtilerde Değişiklik: Nabız yavaşlar ve bir süre sonra sanki yokmuş gibi kaybolur. Solunum değişiklikleri baş gösterir. Kalp atışları düzensizleşir ve tespit edilebilmesi zorlaşır. Kişinin tansiyonu devamlı olarak düşerken, böbrekler ise bir süre sonra çalışmayı tamamen bırakır.
Kişilerin kendi ölümlerine fazla odaklanması ve bununla ilgili korku, stres içerisinde olması durumuna tanatofobi denmektedir. Ölümle bağlantılı olarak “kaç ya da savaş” içgüdüsü fazlaca hakimdir. Bundan kaynaklı olarak anksiyete ve panik atak durumları gözlenebilmektedir.
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Kapukaya, 'Ölümü yaklaşan kişi öleceğini hisseder mi?' sorusunu cevapladı. Cenab-ı Allah'ın yaşamımıza dair bazı bilgileri gizli tuttuğunu belirten Kapukaya, "Bir insan öleceğini hiçbir zaman anlayamaz.
Psikoterapi: Psikoterapi, ölüm korkusunu yenmenize yardımcı olabilir. Psikoterapi, kişinin ölüm korkusunu yaratan nedenleri keşfetmeye ve bunları ele almaya yardımcı olabilir. İlaç tedavisi: Psikiyatristinizin önerdiği ilaçlar, ölüm korkusunu azaltmaya yardımcı olabilir.
Yaşanan vesvese ölüm korkusu durumunu tetikleyebilir ve bu durum ölüm korkusuyla baş etmeyi zorlaştırabilir. Unutmamak gerekir ki ölüm korkusuyla baş edebilmek belli bir süre gerektirir ve bu sürecin çok çabuk sonuç vermesini beklemek doğru değildir.
Ölümden korkmak normal kabul edilse de korkunun şiddetini yoğun olarak yaşayan bazı kişilerde ciddi anksiyete, depresyon ve endişeye neden olabiliyor.
Ölüm korkusu ataklarını meydana getiren temel unsurlardan biri kişinin kaçındığı düşünce ve duyguların açığa çıkmasıdır. Mevcut ataklar panik atak rahatsızlığı ile benzer belirtiler gösterebilir ve tanatofobinin genel belirtilerinin yoğun şekilde yaşanmasına sebep olabilir.
Fransızca euthanasie veya İngilizce euthanasia "bir kimseyi acı çekmemesi amacıyla öldürme" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca ευθανασία(euthanasía) "hayırlı ölüm" sözcüğünden alıntıdır.
Daha önceye ait ölümcül bir hastalığı olmayan birinde, beklenmedik bir şekilde ve şikayetlerin başlamasıyla kısa süre içinde (genellikle 1-2 saat içinde) oluşan ölüme, ani kardiyak ölüm denilmektedir.
İngiltere'de 10 yıl boyunca 1 milyon kadın üzerinde yapılan bir araştırma, genel kanının aksine mutsuzluk ve stresin ölüm riskini artırmadığını ortaya koydu.
Her kaybın yasının tutulması gerekir. Yası tutulmayan kayıplar kişinin bilinçdışında aynı ilk günkü gibi saklı kalarak kişinin hayatı boyunca bir hayalet misali kişiyi rahatsız eder. Normal bir yas süreci ortalama 6-7 ay sürerken, çok yakınların kaybı 2 sene civarı sürebilir.
Ölümden sonra kadavrada husule gelen ölüm belirtileri, ölü lekeleri, ölü katılığı, ölü soğuması, su" kaybetme, tefessüh, sabunlaşma, mumyalaşma çok eskiden beri ölüm zamanı tayininde kullanılmaktadır.
Pozitif ölüme yakın deneyimler arasında vücuttan ayrılma, havaya yükselme, mutlak bir dinginlik, merdiven tırmanma, güvende hissetme hali, sonsuz bir mutluluk veya huzurla insanın içinin ısınması, bir çeşit çözülme deneyimi, birden ölü bedene geri girerek hayata dönmek ve bir ışığın varlığı gibi çeşitli duyumlar ...
Eğer kişi Müslüman olarak yaşamışsa Azrail (as) ona ışık gibi görünür; yani nurani olarak görünür. Eğer kafir veya günahkar olarak yaşamışsa, derecesine göre ateş gibi veya buz gibi o kişinin ruhunu alır. Yani insanın fıtratı nasıl ise Azrail (as) ona o şekilde gözükecektir.
Oksijen alamadığı için bilinci kapanıyor, ardından ölüyor. Yanma: Yanıklar, çok şiddetli acıya yol açıyor. Sinir uçlarının yanması ise bu acı hissini bir süre sonra ortadan kaldırıyor. Ardından kişi biraz his kaybına uğruyor.
Tasavvuf yoluna girenlerin nefsin emrettiği kötülüklerden sakınabilmeleri için ölümü hiçbir zaman unutmamaları ve onunla düşünsel bağlantı kurmaları gerekmektedir. Tasavvufta ikilikten kurtulup birliğe ulaşmaya da “ölmeden önce ölmek” denmiştir. Bu tür bir ölümü gerçekleştiren “fena fillah”a ermiştir.
Tasavvufî düşüncede ölüm, sadece bedenin ölümüdür. Ruhun ölümü diye bir şey yoktur. Ölüm, Allah Teâlâ'dan gelen ruhun tekrar ona dönmesi, karanlıklardan kurtulup aydınlığa kavuşması, gerçek ve sonsuz bir hayata başlamasıdır.13 Ölüm, dosta giden geminin demir aldığı bir limandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri