1 Soru: Vahşet namazı nedir? Cevap: Cenazenin kabre konulduğu ilk gece, ölü için iki rekât kılınan namaza denir .
Cenaze namazı, farz-ı kifayedir. Müslümanların ölen din kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dini vecibelerin başında cenaze namazının kılınması ve bunun için gerekli hazırlıkların yapılması gelmektedir. Kadın olsun erkek olsun yalnız bir kişinin bu namazı kılmasıyla farz yerine getirilmiş olur.
Dokuz rekâti ayakta kılar ve onlarda vitir yapardı. Iki rekât da oturarak kılar, secde yapmak istediğinde ayağa kalkıp rukû yapar ve secdeye giderdi. Bunu vitirden sonra yapardı".
1 rekat olan cenaze namazında hangi surelerin okunduğu da merak ediliyor. Cenaze namazında Sübhanake duası, cenaze duası ve salli barik duaları okunuyor. Eğer cenaze duası bilinmiyorsa, Fatiha suresi okunuyor. ABDESTSİZ KILINIR MI?
Zira herkes kendi amelinin hesabını verecektir (el-İsrâ, 17/13; Yâsîn, 36/54; et-Tûr, 52/16, 21; el-Müddessir, 74/38). Bu itibarla bir kimse, vefat etmiş veya hayatta olan birinin kılmadığı farz namazları, onun adına kılamaz.
İlgili 35 soru bulundu
Cenaze namazı rüku ve secdesi olmayan bir namazdır; rükünleri kıyam ve tekbirlerdir. Cenaze namazında iftitah (başlangıç) tekbiriyle birlikte dört tekbir bulunmaktadır. Selam vermek vaciptir.
Vefat eden yakınımızın namaz borçlarının kılınıp kılınmayacağına ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklaması şöyle: Sırf bedenle yerine getirilen ibadetlerde başkasının yerine o ibadeti yapmak geçerli sayılmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 535; Şeyhîzâde, Mecme'u'l-enhur, I, 455).
Bu namazda, taharet, kıbleye yönelmek, setr-i avret ve niyet gibi şartlara riayet edilir. Cenaze namazının abdestsiz olarak kılınması caiz değildir. Ancak kişi abdest ile meşgul olduğu takdirde cenaze namazını kaçıracak ise, teyemmüm ederek cenaze namazını kılabilir (Mevsıli, el-İhtiyar, 1/86).
Yani namazdan maksat vefat eden kişiye duadır, Allah'ın affetmesini ve bağışlamasını dilemektir. Bu nedenle secde ve rüku yoktur, Kur'an değil, duâ okunur. Böylece Allah rızası için ibadet yapılmakla beraber, vefat eden kişiye duâ mânası da gerçekleşmiş olur.
el Cevab: Kadınlar cenaze namazı kılabilirler. Hanefilere göre kifaye olduğundan erkeklerden bir grubun kılmasıyla diğer Müslümanlardan farziyeti düşer fetvası nedeniyle ülkemizde erkekler cemaatinin namazı kılması yeterli olarak algılanmıştır.
Ayakta. En çok yaptığı da budur. 2. Kıraati oturarak, rükü`u da oturarak. 3. Kıraati oturarak ve kıraattân az bir miktar kalınca kalkıp rüküu ayakta iken.
Peygamber (s.a.s.) ve ashabından 'kabir-nur namazı' adıyla namaz kılındığına dair bir rivayet bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu niyetle namaz kılmak bid'attır. Ancak kişi istediği vakit nafile olarak dilediği kadar namaz kılar ve arkasından yapacağı duada kabir azabı ve kabirdeki şerlerden Allah'a sığınabilir.
Altı rekâtlık bir namaz olan evvâbîn namazı, tek selamla kılınabileceği gibi ikişer rekat halinde üç selamla da kılınabilir (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, I, 148).
Cenaze namazı zaten ölen için bir duadan, onun bağışlanmasını ve gittiği yeni ve temelli yurdunda rahat etmesini, Allah'ın rahmetine kavuşmasını dilemekten ibarettir.
Cevap: Yapılan ibadetin sevabını, ölü veya diri başkasına hediye etmek caizdir. Hac, namaz, oruç, sadaka, Kur'ân-ı kerim, mevlid okumak, zikir ve dua okumak sevaplarını başkasına hediye etmek, Hanefi mezhebinde caizdir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Bir cenazeye birden fazla namaz kılınabilir mi? Cenaze namazı bir defa kılınmakla farz yerine getirilmiş olur. Bu nedenle, tekrar kılınması gerekmez.
Anasını, babasını öldüren kimse, kısas ile öldürülünce, namazı kılınmaz. Namazı kılınmadan veya yıkanmamış olarak namazı kılınan, gömülüp toprak örtülmüş ise, koktuğu zannedilmedikçe, kabri üstünde namazı kılınır.
Fetva Kurulu, "ölü veya düşük olarak doğan çocuk, kendisine ruhun üflendiği dördüncü ayı tamamlamamışsa üzerine cenaze namazının kılınmayacağını" belirtti.
Cenaze namazında selam verirken eller teker teker mi yoksa iki selamı birden verdikten sonra mı bırakılır? Değerli kardeşimiz, Diğer vakit namazlarında sağa ve sola selâm verilmeden nasıl eller dizlerden kaldırılmazsa, onun gibi cenaze namazında da sağa ve sola selâm verildikten sonra eller çözülerek serbest bırakılır.
Cünüp, hayız, ve nifas hâllerinde olanların, ölünün yanında olmaması gerekir.
Cenazeyi yıkayan kimsenin abdest veya gusül alması müstehabtır. Cünüp, hayızlı veya gayr-ı müslim birinin cenaze yıkaması câiz ise de mekruhtur. Ölüde müşahede edilen güzel halleri (nuranî çehre, güzel koku gibi) anlatmak; kötü koku, abus çehre gibi kötü halleri ise, kimseye bahsetmemek müstehaptır.
Cenaze namazı da dahil olmak üzere farz, vacip, sünnet ve müstehab bütün namazlar, ancak abdestli bir vaziyette kılınabilir. Su bulunmadığı, ya da bulunup da kullanmaya engel bazı hususlar mevcut olduğu zaman, onun yerine teyemmüm edilir ki, bu da abdest anlamında manevi bir temizlik ve silah sayılır.
Beş vakit namaz kılana Cennet var; Allah söz verdi! / Kerem Önder - YouTube.
Her halükârda aynı sevap alınır… Cami yolunda Azrail canınızı alırsa şehit sayılırsınız. Evden camiye gitmek için çıktığınızda camiye gidemeseniz de sevabını alırsınız. Allah camiye gidenlerden belaları def eder ve camiye gelenleri sever.
Anne baba için ya da birileri için namaz kılınmaz. Sadece dua edilir yasin okunur veya ruhuna fatiha okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri