Term.Chr(Ordino) Ücreti 500 TL'dir. Beyannamenizdeki Mal Kıymeti ve Kg bilgisini ekrandaki bilgiler ile kontrol ediniz.
İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir. Bu ücret hava, kara, deniz yolu olmasına göre 30 USD ile 100 USD arası değişmektedir.
Ordino, 1615 sayılı Eski Gümrük Kanununa göre, konşimentoya karşılık eşyanın çekilmesini sağlayan belge veya talimattır, ancak 2000 yılında yeni bir kanun yürürlüğe girmiştir. 4458 sayılı Türk Gümrük Mevzuatına göre ordino kaldırılmıştır.
Ordino mülga Gümrük Yönetmeliğinin yürürlükten kaldırılmasıyla 2000 yılında yürürlükten kaldırılmıştır.
Yük konşimentosunun gümrüğe teslim edilmesinin ardından ithalatçı firmaya gümrük tarafından ordino belgesi hazırlanır. Hazırlanan bu ordino belgesi ile birlikte gümrükte bulunan eşyalar ithalatçı tarafından alınabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Gümrükleme işlemleri bittikten sonra da ordinoyu ibraz ederek eşyasını teslim alırdı. Ordino'nun ingilizcesi “delivery order” olarak karşımıza çıkıyor, yazışmalarda kısaltılarak “D/O” şeklinde yazılmaktadır. Benim makalemin konusu “Teslim ordinosu” (Goods delivery order) olacaktır.
Malların çekilebilmesi için hazırlanan belgeye ordino adı verilir. Ordino gelmesi, malların gümrükten çekilebileceği anlamı taşır. Ordinoyu nakliye şirketi hazırlar ve belge, sorumlu kişiye teslim edilir. Malları gümrükten çıkaran alıcı konşimentosunu satıcıya verir.
Bir malı yükleme veya boşaltmadan önce vapur ve nakliye acentelerinden kaptana ya da nakliyeciye hitaben bir ordino (emir mektubu) verilir. Buna "teslim emri" de denir. Malı yükletecek veya boşaltacak olan mal sahibi bu ordino ile vapurun kaptanına ya da nakliyeciye başvurarak işlemin tamamlanmasını sağlar.
Ardiye, depo vb. yerlerde saklanan ticaret eşyalarıiçin ödenen ücreti ifade eder. Bir başka deyişle; Ardiye ücreti, gümrüklü eşyaların konulduğu yerlerde oluşan maliyettir.
Gemi acentesi veya aracı acente, varış ülkesindeki acenteye malın orijinal konşimentosu olmadan çekilebileceği bilgisini verir. Alıcı orijinal konşimentoya gerek duymadan malı çeker.
Bu belgenin alıcı tarafından ilgili depo veya antrepoya basılı veya elektronik evrak olarak ibraz edilmesiyle yük fiziki olarak teslim alınabilir. Bu belgeye uygulamada çoğu kere “ordino” ya da “yük teslim belgesi” denmektedir.
Navlun komisyoncusu veya taşımacılık şirketi tarafından alıcının adına düzenlenir. Malların belirtilen şartlarla taşınmak üzere, iyi durumda teslim alındığını ve taşıma sözleşmesinin yapıldığını gösteren hukuki bir delildir. Malların mülkiyetini temsil etmediği için ciro edilemez. Üç orijinal nüsha olarak düzenlenir.
Yurt dışına mal gönderildiği veya yurt dışından ülkeye mal getirildiği zaman uyulması gereken gümrük prosedürü belirli bir zaman alır. Bu süreçte ilgili malların bir depoda bekletilmesi ihtiyacı doğar. Bu ihtiyacı karşılamak üzere gümrüklere yakın şekilde konumlandırılan depolara “antrepo” adı verilir.
Navlun Faturası Nedir? Deniz ve nehir yolu taşımacılığında sıklıkla kullanılan ve mal taşıma ücretini belirten faturaya navlun faturası adı verilir. Bu fatura genellikle ihracatçı tarafından ödenmektedir. Navlun faturası iki türdedir.
Ticaret eşyasını saklamaya yarayan yere denir(depo). Ayrıca; böyle bir yerde saklanan eşya için ödenen ücrete de “ardiye” denilmektedir. İthalatta eşyanın antrepoya (tahliye edildiği gün ve çıkış yaptığı gün dâhil olmak üzere) beklediği gün üzerinden alınan tutardır.
Ardiye süresi, ticari eşyaların liman sınırında gelip burada tahliye edilmesiyle limandan ayrılışına kadar geçen süredir. Gümrüklü eşyaların limanda belli bir alanda liman işletmesince depolanarak gözetim altında tutulması gerekir. Bu süreçte alınan hizmetler ise ardiye bedeli olarak adlandırılır.
Ardiye ise demuraj bedeli gibi belirli bir anlaşmanın istenilen sürede tamamlanmamış olmasından doğan ek masraflar yerine, ithalatçı firmanın normal şartlarda da ödemesi gereken bir ücrettir. Ardiye masrafları nakliye firmasına değil liman işletmesine ödenmektedir.
Liman sahasını kullanan her aracın ödediği kiradır. Ardiye ücreti kullanılan süreye paralel olarak gittikçe artar.
Depolama sırasında alınan ve Ardiye Ücreti diye adlandırılan ücret ise eşyanın antrepo işletmesiyle anlaşarak muhafaza edilmesinde verilecek ücrettir. Eğer ithalatçı bir firma iseniz, yurtdışından veya içinden aldığınız malın tamamını alıp antrepoya yerleştirirsiniz.
Ordino / Delivery Order Nedir ❓ İthalat işlemi için, konşimento veya yük senetlerini. geminin kaptan veya acentesine ibraz ederek tanzim. ettirdikleri teslim belgesidir.
Ordino (Delivery Order): Konşimentoda yazılı malların kısım kısım çekilebilmesini temin etmek üzere hazırlanan emir veya talimatnamedir. Ordino aynı zamanda konşimentoya karşılık malın gümrükten çekilmesi için talimattır.
Türkçe-Ingilizce Çeviri. İsim, Reklamcılık insertion order (IO): Bir reklamın yayınlanması için verilen ve karşılıklı bağlayıcılığı olan yazılı talimat.
Ordino, konşimentoya karşılık eşyanın çekilebilmesi için talimattır. Dış ticaret işlemleri sırasında, tüccar malını teslim almak için taşıyıcı firmadan yük konşimentosunu alması karşılığında ordino düzenler. Ordino ile mal sahibinin işlemleri tamamlanır ve ordino gümrük idaresine teslim edilir.
Gemilerin ve deniz araçlarının, kıyı tesisleri ile demirleme sahalarına kabulü amacıyla liman başkanlığınca düzenlenen yanaşma veya demirleme sahasını belirten izin belgesi “ORDİNO” olarak isim verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri