Patristik felsefenin en etkili, önemli ve hiç kuşku yok ki en büyük filozofu, Batı Ortaçağı'nın Aquinalı Thomas'nın Hıristiyan felsefesine damgasını vurmaya başladığı 13. yüzyılın sonlarına kadar en büyük otoritesi olan Aziz Augustinus'tur.
Ortaçağ İslâm felsefesi üzerinde en çok etkin olan filozoflardan biri de İskender Afrodîsî‟dir. Bu filozof, İlkçağ felsefesinin önemli düşünürlerinden biridir. İslâm felsefesi tarihinde İkinci Aristoteles ve Şârih olarak tanınmaktadır.
Bu dönemin en önemli temsilcileri arasında, John Scotus Eriugena (ö. 877), St. Anselmus (ö. 1109), Petrus Abelardus (ö. 1142), Aquinalı Thomas (ö. 1274), Roger Bacon (ö. 1292), John Duns Scotus (ö. 1308), Ockhamlı William (ö. 1347) gibi düşünürlerden söz etmek olasıdır.
İdeal Devletler ve Filozof Kral-Kral Filozof
İdeal devletinin var olup olmayacağından bağımsız olarak filozof kralı ele alan Platon, ideal devletini, varılması gereken bir nokta olarak saptar.
İlgili 29 soru bulundu
Descartes sıklıkla modern felsefenin babası olarak anılır ve 17. yüzyılda epistemoloji'ye verilen artan ilgiden büyük ölçüde sorumlu olarak görülür.
İlk ve en büyük İslam filozofu olarak kabul edilen Ebu Yusuf ibn Yakub ibn İshak ibn Sabbah ibn İmran ibn İsmail ibn el-Eş'as ibn Kays Al-Kindi'nin (801-873) yaşadığı dönem, ilk on Abbasi halifesine denk düşer ve Bağdat'ın altın çağıdır. Kendisine, 'Arapların Filozofu' anlamına gelen Feylesufu'l-Arab da denir.
Sokrates, M.Ö. 469-399 yılları arasında Atina'da yaşamış bir filozofdur. Platon ise Sokrates'in öğrencisi, Aristo'nun da hocası olan M.Ö. 428/427-348/347 yılları arasında yaşamış başka bir filozoftur .
Yeni doğa biliminin düşünce ve görüşlerini çok iyi bir şekilde kavrayan ve en açık şekliyle ifade eden ilk filozoflar Francis Bacon ve René Descartes olmuştur.
En önemli Stoa mantıkçıları Citium'lu Zeno (MÖ 4-3 Y.Y.), Diodoros Cronos'un öğrencisi Chrysippus (MÖ. 3 Y.Y.), Babylon'lu Diogenes (MÖ. 3-2 Y.Y.) ve Antipater (MÖ. 3-2 Y.Y. )'dir.
Ortaçağ Felsefesi: Dönemlendirme
Orta Çağ Felsefesi iki döneme ayrılır: 1-Patristik dönem. 2-Skolastik dönem.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
İlkçağ felsefesinin en seçkin temsilcileri arasında Sokrates, Platon ve Aristoteles gibi büyük filozofları sayabiliriz.
Skolastik felsefe, genel olarak bir öğreti durumuna gelmiş olan Hristiyan inancının temellendirilmesi ve sistematikleştirilmesi girişiminden doğmuş olarak kabul edilir.Bu anlamda Patristik felsefenin devamı niteliğindedir.
Bazıları tarafından ilk sistematik tarihçi olarak kabul edilen Herodot ve daha sonra Plutarch, tarihsel şahsiyetler için nutuklar yapmaya başladı ve okuyucuyu ahlaki açıdan iyileştirmeye yönelik bir gözle tarihsel konularını seçti.
İslâm düşünce tarihinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Kindî, Bağdat Akademisi'nde yetişen ilk filozoftur. Kindî, filozof olduğu kadar bir fizikçi, bir mühendis, bir matematik bilginidir.
Muallim-i Evvel (Birinci Öğretmen): Aristoteles.
Farabi'nin Türk asıllı bir filozof olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Durak, “Düşünürümüzün tam künyesi: Ebu Nasr Muhammed ibn Muhammed ibn Tarhan ibn Uzluğ el-Fârâbî et-Türkî'dir. İslam düşünce tarihinde Meşşâî ekolünün en önemli temsilcilerinden biridir.
Hypatia (Yunanca: Υπατία; 370–415) Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Yeni Platonculuk öğretisine bağlı olan Hypatia, Atina Akademisi'nin Eudoxus'ün başını çektiği Matematik geleneğine üye idi.
İzmir'de yaşayan 10 yaşındaki Muhammed Hakan Nayiş, başarısıyla herkesi şaşırttı. 2 yaşında okuma yazma öğrenen Muhammed, öğrencisi olduğu Güzelyalı Ortaokulunda yüksek zeka seviyesi nedeniyle kendisinden 2-3 yaş büyük öğrencilerle eğitim görüyor.
İlk felsefe anlamında Prote Folofia adını taşımaktaydı. Bu yapıt Aristoteles'in, Thales'ten kendisine kadar gelen ilk felsefeyi inceleyip özetlediği yapıttır.
Felsefenin Kurucusu Olan Filozof: Thales kabul edilir. Gerçek Anlamda Felsefenin Kurucusu: Eflatun (Platon) kabul edilir. Modern anlamda felsefenin kurucusu: Descartes kabul edilir.
"Cogito, ergo sum" (Fransızca: Je pense, donc je suis, Türkçe: Düşünüyorum, öyleyse varım), René Descartes'ın Batı rasyonalizminin kurucu elementi olan felsefi sözünün Latince halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri